Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zakup psa-opinie posiadaczy różnych ras

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie do posiadaczy rasy Husky,ponieważ rozważam zakup takiego szczeniaka,chodzi mi o to,jakie te psy są w rzeczywistości,bo przeszukałem już fora zaprzęgowe i posiadaczy Haszczaków,ale chodzi mi o opinie posiadaczy,mam małe dzieci,ogród,itp,pies nigdy nie pozostawałby sam,ale zastanawiam się o linieniu sierści,jak to jest,bo na forach wady i zalety są ogólnikowe,a wiadomo,że każdy pies jest inny

Czekam na odpowiedzi :wink4:

Opublikowano

miałem suczkę tej rasy i polecam jak żadnej innej dla dzieci :good:

rasa nie jest w ogóle groźna, nawet nie szczekają

powiem że linieją nawet nie bardzo w porównaniu do innych ras z taką sierścią, warunkiem jest solidne wyczesywanie, posiadałem wzorzec huskiego tj. bez długiej sierści, co ważne te psy nie śmierdzą w domu

najważniejsza rzecz to to, że muszą być wybiegane, nie będą spokojnie leżeć w koncie i spać, jeżeli masz dobrze ogrodzony ogród to :good:

ciężko je wytresować, ale nie jest to niemożliwe (cierpliwość i technika :cool1:)

jeżeli będzie spał w domu to raz na jakiś czas możesz mieć pobudkę w postaci wycia nocnego :gwizdanie:

Opublikowano

Z moich doświadczeń wynika, że to szatany. :evil:

Wymagają poświęcenia ogromnej ilości czasu i energii.

Duch lasów i nie poskromiony charakter. - zastanowiłbym się jeszcze nad kupnem :gwizdanie:

Opublikowano

Chcesz go w domu trzymac? Masz gdzie go wypuscic?

Ten pies potrzebuje bardzo duzo ruchu.

Opublikowano

Chcesz go w domu trzymac? Masz gdzie go wypuscic?

Ten pies potrzebuje bardzo duzo ruchu.

:rolleyes:

A jak nie ma ruchu to wpadają mu do głowy głupie rzeczy :naughty:

I mówiąc o ruchu (JA) mam na myśli - kilka godzin ruchu dziennie.. :evil:

Opublikowano

Miałam Huskiego 8 lat i dużo styczności z tą rasą, tak jak napisał Iro, psy kompletnie nieagresywne, ale potrzebują na prawdę DUŻO ruchu. Mam dom z dużym ogrodem i kompletnie mu to nie wystarczało, jak to ta rasa często ma, jak tylko mu się udało wyrwać za ogrodzenie to uciekał, jak się wybiegał po jakichś 5 godzinach, to wracał :)

Nie linieje bardzo, pod warunkiem, że nie zaniedbasz wyczesywania.... A jak zaniedbasz, to się to negatywnie odbije na dywanach w domu ;)

Mają niestety skłonności (nie mówię że wszystkie, ale mnie się akurat trafił i rozmawiałam z weterynarzami o tym wielokrotnie) do chorób jelit i tak na prawdę nie wiesz czy się zdarzy, dopóki się nie zdarzy... Szczegóły może pozostawię na ew PW bo może ktoś przeglądając forum akurat coś spożywa :tongue4:

Jeszcze jedno słowo co do tresury - Huskich się z zasady nie tresuje na psy towarzyszące, bo wszystko zależy od charakteru danego psa - może się zdarzyć taki, który po prostu nie będzie miał ochoty zawsze Cię słuchać i nie będzie to wina złej tresury, tylko ta rasa tak ma ...

... ale psy są bardzo kochane i straszne przylepy ... mój łasił się do wszystkich bardziej, niż moje koty ;)

Opublikowano

Mam huskiego i drugi raz bym sie nie zdecydowal... trzeba mu poswiecic sporo czasu. mega duzo... nic nie da wielki ogrod. nie wybiega sie. trzeba godzinnych spacerow... i tak jak napisano wyzej... jesli nie jest wybiegany wpadaja mu do glowy rozne glupstwa.... czesto maja humory z jedzeniem... trzeba witamin itd... psa trzeba regularnie czesac. suki czesciej uciekaja... cos o tym wiem... z plusow bo tez sa :decayed: pies lagodny. nie ma szans zeby kogos ugryzl, lubi dzieci... pieski malo posluszne choc wiedza doskonale ze roba zle :decayed: ciezka tresura... ciezki zywot z nimi... zastanow sie aby nie zrobic krzywdy sobie jak i pieskowi

Opublikowano

Kolega mial Huskiego i faktycznie te psy uwielbiaja ruch.Pomimo iz kolega mieszka pod lasem i jego Husky biegał wokól domu praktycznie caly dzien to jak uslyszal kury to dostawal pierdolca-2 razy zagryzł po 10 szt :evil:

Opublikowano

Hmm czytam i czytam i troszkę jest prawdy troszkę nie. :naughty: Mam już drugiego Husky i trzeci też pewnie będzie . Pies ten potrzebuje dużo uwagi i musi mieć zajęcie. To rasa psów pracujących on nie będzie spał cały dzień i bawił się z Tobą jak Cię najdzie ochota. One muszą mieć zajęcie. Bieganie to podstawa i tu nie pomorze ogród . Jak nie będzie wystarczająco wymęczony to zacznie kopać po ogrodzie dołki. Wyć w nocy nie będzie jak go wymęczysz. Mają pewny etap w życiu (to cecha wzięta od wilków) że upatrzą sobie kto w domu rządzi i będą próbowały wziąć górę nad tą osobą i pewnie będziesz to Ty zawszę wybierają głowę rodziny no chyba że u Ciebie rządzi kobieta :decayed: ogólnie to nie jest pies do zabawy . A nie śmierdzą ponieważ mają włosie a nie sierść. A ucieczka z domu kończy się płaceniem za szkody sąsiadom za kury i inne zwierzęta hodowlane. Ale spojrzenie bandyty prosto w oczy jak leży bezecenne i za te oczy kocham te psy :good:

Opublikowano

A ucieczka z domu kończy się płaceniem za szkody sąsiadom za kury i inne zwierzęta hodowlane. Ale spojrzenie bandyty prosto w oczy jak leży bezecenne i za te oczy kocham te psy :good:

Kobi przez 8 lat uciekał prawie codziennie i nic nikomu nie zagryzł (no chyba, że nie wiem, ale wieś mała i wszyscy wszystkich znają, jakby komuś zrobił krzywdę to by ludzie wiedzieli gdzie przyjść z pretensjami, a nikt nigdy nie przyszedł) :mysli:

Opublikowano

Akita Inu http://www.inu.za.pl/ sąsiad ma :good: długo zastanawiał się nad haskim ale ten rudzielec go urzekł. Niestety jego egzemplarz ma wielki defekt, co byłem u niego to mi wypijał piwo :polew: chyba go moja żona tresowała :naughty:

Opublikowano
  • Autor

no właśnie czas-mnie praktycznie cały dzień nie ma,a żona z dziećmi też nie bardzo będzie miała czasu na godzinne spacery z husky'm,pytam,bo nie należę do grona ludzi,którzy biorą psa,a potem oddaja,bo nie wiedzą,co z nim zrobic... :confused4: wolę sie zapytać,niż potem mieć problem potężny,bo to tak,jak by chciał dziecko oddać,bo coś tam...dzięki wszystkim za rady :wink4:

szkoda,ale chyba będe musiał sobie odpuścic ;(

Opublikowano
:mysli: wybierz inna rase w takim razie. sa inne psy ktore doskonale "wspolpracuja" z dziecmi. sorki ale huski bedzie sie meczyl u Ciebie... nie macie czasu na takiego psa... moja Zoska znow dzis zwiala na miasto... :thumbdown: wraca jak zglodnieje :decayed:
Opublikowano

Nie kupuj tylko jamnika , to wredny gnojek :evil:

:wink4:

Opublikowano

moja rada daj sobie spokój, chyba że na prawdę chcesz to warunek kup mu/jej odrazu współtowarzysza/kę bo ten pies sam zgłupieje, ale na pocieszenie powiem Ci ze haski i tak lepszy od malamuta :good: :good:

Opublikowano

no właśnie czas-mnie praktycznie cały dzień nie ma,a żona z dziećmi też nie bardzo będzie miała czasu na godzinne spacery z husky'm,pytam,bo nie należę do grona ludzi,którzy biorą psa,a potem oddaja,bo nie wiedzą,co z nim zrobic... :confused4: wolę sie zapytać,niż potem mieć problem potężny,bo to tak,jak by chciał dziecko oddać,bo coś tam...dzięki wszystkim za rady :wink4:

szkoda,ale chyba będe musiał sobie odpuścic ;(

jak juz ktos wczesniej napisał potrzebuja sporo ruchu

sasiad mial takiego skór....wysyna, jak sie nie wybiegał to potem robił miazge na wsi z psami i kotami

nic go nie moglo powstrzymac, w koncu okazało sie że miał raka trzustki i go uspili

najlepiej kupic taka rasę która nie potrzebuje duzo uwagi

ale takiej niestety nie znam, no chyba że York-i :> :> :> :>

mam cocker-spaniela i myslalem że to normalne psy

a to jest chodzace ADHD, non stop nakur...wia po placu, po łące i gdzie tylko sie da

decyzje o zakupie psa musisz dokladnie przemyslec

to nie tylko obowiązek ale i dodatkowe zajęcia

w postaci sprzątania domu od piachu kudłów, pomazanych szyb i cholera wie czego jeszcze

Opublikowano

a podczepie sie do tematu zeby nie zakladac nowego jak juz o psach jest:) mial ktos stycznos z shar pei;> moglby cos napisac?

sorrki domjencik za taka podpine:)

Opublikowano

do dzieci najlepszym psem jest golden retriver (broń boże labrador- to większy pojeb niż hasky) Szwagier ma taką suczkę i często chodzi z nią do różnych przedszkoli gdzie kilka-kilkanaście dzieciaków na raz po niej lata, szarpie ją a ona tylko patrzy na właściciela z politowaniem aby ją zabrał od tych gagadków :polew:

Ja miałem podobny problem jak się napaliłem na rudzielca maine coona, żona kilka miesięcy wybijała mi z głowy pomysł trzymania kota w domu, w tym wypadku właściwie to koto-psa

Opublikowano

Jak nie przeszkadza Ci sierść na dywanie to owczarek szkocki collie - super rasa.

Nie je dużo, nie potrzebuje dużo ruchu, łagodny i spokojny dla swoich ale gdy trzeba agresywny wobec obcych (bez tresury).

To pies pasterski, więc bez problemu można z nim dziecko zostawić. Będzie pilnował jak swojej owcy :wink4:

Te psy bawią się do późnej starości, nie będzie problemu, że jak pies dorośnie to zrobi się leniwy i nie będzie chciał się bawić.

O ich inteligencji nie muszę wspominać.

Wady: tak jak wcześniej wspominałem sierść na dywanie i to, że od czasu do czasu trzeba je czesać.

Opublikowano

A te wszystkie zalety co powyżej tylko bez problemu z sierścią to Border Collie ... te to są jeszcze tak cholernie mądre, że aż mnie czasami zadziwiają ... Przyjaciółka ma i ten pies na prawdę nie ma wad :) Chociaż ja i tak wolę swojego pół-amstaffa ;)