davidoff82 Opublikowano 3 Lutego 2011 Opublikowano 3 Lutego 2011 Mam miekki hamulec, patrzyłem w szukajce ale nie znalazłem odpowiedzi. Kilka faktów: - Hamulec miekki leci do podłogi, ale skuteczny (abs załacza na suchym asfalcie bezproblemowo) - Na drugie naciśniecie jest OK. i trzyma nie spada pedał na dół - Nie ubywa płynu a zrobiłem z 200 km na tym - Nie widać wycieków na zaciskach ani na elastycznych przewodach - Nie było nic robione od sierpnia (około 10 000 km zrobione), wtedy robiłem tylne klocki i uszczelniacz jednego tłoczka, wszystko do teraz było 100% OK - Ręczny OK. - ABS OK. - Tarcze przód słabe i klocki też – do wymiany ale dotychczas było OK. Wątpliwości: - Czy zużyte klocki i tarcze (nie dramatycznie ale do wymiany) mogą dac miekki hamulec? - Czy układ może się zapowietrzyć bez ubytku płynu i przy szczelnym układzie? (w każdym razie nie widać wycieków)? Np ze starości płynu? - Co i w jaki sposób sprawdzić? Proszę o pomoc, mechanicy podejrzewam że będą chcieli wymienić połowe układu hamulcowego
Tomasz Opublikowano 3 Lutego 2011 Opublikowano 3 Lutego 2011 zacznij od wymiany tarcz i klocków, przy okazji odpowietrz układ i będziesz miał połowę wątpliwości z głowy w końcu to Twoje bezpieczeństwo
davidoff82 Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Opublikowano 3 Lutego 2011 zacznij od wymiany tarcz i klocków, przy okazji odpowietrz układ i będziesz miał połowę wątpliwości z głowy w końcu to Twoje bezpieczeństwo no tak ale z technicznego punktu widzenia o ile się nie mylę klocki i tarcze nawet zużyte do zera (a na moich można spokojnie i bezpiecznie do wiosny obradlić) nie powodują miekkiego pedału... co myślicie o tym komplecie? http://allegro.pl/tarcze-ate-przod-audi-a4-b5-280mm-pelne-komplet-i1408268532.html
Tomasz Opublikowano 3 Lutego 2011 Opublikowano 3 Lutego 2011 no chyba że są za cienkie i się przegrzeją, jak są ok to bym odpowietrzył i powinno się sporo wyjaśnić
davidoff82 Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Opublikowano 4 Lutego 2011 no chyba że są za cienkie i się przegrzeją, jak są ok to bym odpowietrzył i powinno się sporo wyjaśnić możliwe że masz racje bo rano po nocy hamulec jest zauważalnie twardszy i mocniejszy, poźniej jak cieplejsze hamulce coraz gorsze hamulce.... możesz mi podpowiedzieć kolego jakie mam te tarcze zamówić (patrz dwa posty wyżej) z góry dzięki.
Dev Opublikowano 5 Lutego 2011 Opublikowano 5 Lutego 2011 tarcze, klocki, płyn i przewody elastyczne do wymiany, wszystkie !!!!!
Rekomendowane odpowiedzi