Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 ADP] Miekki hamulec, ale bez typowego powodu....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam miekki hamulec, patrzyłem w szukajce ale nie znalazłem odpowiedzi.

Kilka faktów:

- Hamulec miekki leci do podłogi, ale skuteczny (abs załacza na suchym asfalcie bezproblemowo)

- Na drugie naciśniecie jest OK. i trzyma nie spada pedał na dół

- Nie ubywa płynu a zrobiłem z 200 km na tym

- Nie widać wycieków na zaciskach ani na elastycznych przewodach

- Nie było nic robione od sierpnia (około 10 000 km zrobione), wtedy robiłem tylne klocki i uszczelniacz jednego tłoczka, wszystko do teraz było 100% OK

- Ręczny OK.

- ABS OK.

- Tarcze przód słabe i klocki też – do wymiany ale dotychczas było OK.

Wątpliwości:

- Czy zużyte klocki i tarcze (nie dramatycznie ale do wymiany) mogą dac miekki hamulec?

- Czy układ może się zapowietrzyć bez ubytku płynu i przy szczelnym układzie? (w każdym razie nie widać wycieków)? Np ze starości płynu?

- Co i w jaki sposób sprawdzić?

Proszę o pomoc, mechanicy podejrzewam że będą chcieli wymienić połowe układu hamulcowego

Opublikowano

zacznij od wymiany tarcz i klocków, przy okazji odpowietrz układ i będziesz miał połowę wątpliwości z głowy :wink4:

w końcu to Twoje bezpieczeństwo :good:

Opublikowano

zacznij od wymiany tarcz i klocków, przy okazji odpowietrz układ i będziesz miał połowę wątpliwości z głowy :wink4:

w końcu to Twoje bezpieczeństwo :good:

no tak ale z technicznego punktu widzenia o ile się nie mylę klocki i tarcze nawet zużyte do zera (a na moich można spokojnie i bezpiecznie do wiosny obradlić) nie powodują miekkiego pedału...

co myślicie o tym komplecie?

http://allegro.pl/tarcze-ate-przod-audi-a4-b5-280mm-pelne-komplet-i1408268532.html

Opublikowano

no chyba że są za cienkie i się przegrzeją, jak są ok to bym odpowietrzył i powinno się sporo wyjaśnić

Opublikowano

no chyba że są za cienkie i się przegrzeją, jak są ok to bym odpowietrzył i powinno się sporo wyjaśnić

możliwe że masz racje bo rano po nocy hamulec jest zauważalnie twardszy i mocniejszy, poźniej jak cieplejsze hamulce coraz gorsze hamulce.... możesz mi podpowiedzieć kolego jakie mam te tarcze zamówić (patrz dwa posty wyżej) z góry dzięki.

Opublikowano

tarcze, klocki, płyn i przewody elastyczne do wymiany, wszystkie !!!!!