lukjar7 Opublikowano 5 Lutego 2011 Opublikowano 5 Lutego 2011 Witam, Trochę czasu zajęło mi zanim nauczyłem się trochę modyfikować mapy chciałbym wgrać i potestować to co wyszło i tu rodzi się moje pytanie, jak sprawują się klony z allegro ? i jak to właśnie jest z wysypywaniem się sterowników ? czesto odmawiają posłuszeństwa ? bo jak tak to będę szukał willema pro, w aucie siedzi flash bo to 012at asv w seacie toledo 03 r I czy orientuje się ktoś czym różnia się te fejsy bo ceny są dość rozbieżne 1 . http://allegro.pl/programator-ecu-flash-galletto-do-chip-tuningu-i1434352261.html 2 . http://allegro.pl/chiptuning-interfejs-galletto-1260-pl-gratisy-i1435538171.html 3 . http://allegro.pl/galletto-galetto-1260-pl-chiptuning-gratisy-od-ss-i1442400051.html 4 . http://allegro.pl/interfejs-do-chiptuningu-galletto-1260-pl-przej-i1401039457.html
marewel Opublikowano 5 Lutego 2011 Opublikowano 5 Lutego 2011 Kup ten najtańszy i tez będzie działał.
lukjar7 Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Opublikowano 5 Lutego 2011 Kup ten najtańszy i tez będzie działał. czyli jak mam rozumieć w tym za 139 zl wchodzi w cene plyta dvd z softami a moglby ktoś statystycznie powiedzieć na ile programowań ecu przestaje odpowiadać ?
leo... Opublikowano 5 Lutego 2011 Opublikowano 5 Lutego 2011 czyli jak mam rozumieć w tym za 139 zl wchodzi w cene plyta dvd z softami ostatnio ogladałem kilka softow z plyty allegrowej do MB - cisnienie doladowania zadane w sofcie z MB 2.2 CDI - 3000 mbar ... ktos chyba specjalnie to wypuscil na rynek :] z galletto zazwyczaj nie ma problemow (1260) jesli chodzi o EDC15 - przy EDC16 pojawiaja sie pierwsze schody BTW - jesli wysypiesz EDC15 (VW/Audi) pomocny bedzie programator i lutownica - z tym ze willem daje rade raz na kilka prob (slabej klasy programator) jesli chodzi o flashe 29F400/800 ... jesli chodzi o plcc 32 - bez problemu odczytasz 27C010 i zaprogramujesz 29F010 (flashe) - chyba ze uszkodzisz epromy podczas wylutu
spanky Opublikowano 5 Lutego 2011 Opublikowano 5 Lutego 2011 ostatnio ogladałem kilka softow z plyty allegrowej do MB - cisnienie doladowania zadane w sofcie z MB 2.2 CDI - 3000 mbar ... ktos chyba specjalnie to wypuscil na rynek :] tam jest limiter ustawiony grubo ponizej 3000 mbar , takze to ratuje te sprezarki przez pierwsze pare kilometrow w tych softach z plyt limiter jest pojeciem nieznanym ...
lukjar7 Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Opublikowano 5 Lutego 2011 czyli jak mam rozumieć w tym za 139 zl wchodzi w cene plyta dvd z softami ostatnio ogladałem kilka softow z plyty allegrowej do MB - cisnienie doladowania zadane w sofcie z MB 2.2 CDI - 3000 mbar ... ktos chyba specjalnie to wypuscil na rynek :] z galletto zazwyczaj nie ma problemow (1260) jesli chodzi o EDC15 - przy EDC16 pojawiaja sie pierwsze schody BTW - jesli wysypiesz EDC15 (VW/Audi) pomocny bedzie programator i lutownica - z tym ze willem daje rade raz na kilka prob (slabej klasy programator) jesli chodzi o flashe 29F400/800 ... jesli chodzi o plcc 32 - bez problemu odczytasz 27C010 i zaprogramujesz 29F010 (flashe) - chyba ze uszkodzisz epromy podczas wylutu Co do softów z allegro to przyznam rację że tam cuda się dzieją, ciśnienia nie adekwatne do ropy, TQ kopie od dołu pełnym koksem, i spanky ma rację, limiter wyżej nie zdjęty Ja narazie potrzebuje do EDC15, a jakie schody sa przy EDC16 ? 29f010 chyba były dwa rodzaje, temp chyba tak grała role a co polecicie z gorącego powietrza, narazie coś tańszego, z czasem zrobi się update [br]Dopisany: 05 Luty 2011, 12:19_________________________________________________ ostatnio ogladałem kilka softow z plyty allegrowej do MB - cisnienie doladowania zadane w sofcie z MB 2.2 CDI - 3000 mbar ... ktos chyba specjalnie to wypuscil na rynek :] tam jest limiter ustawiony grubo ponizej 3000 mbar , takze to ratuje te sprezarki przez pierwsze pare kilometrow w tych softach z plyt limiter jest pojeciem nieznanym ... pisalem na PW bo chcialem bys zobaczył logi po programie, to nie bedzie problem ?
leo... Opublikowano 5 Lutego 2011 Opublikowano 5 Lutego 2011 Ja narazie potrzebuje do EDC15, a jakie schody sa przy EDC16 ? 29f010 chyba były dwa rodzaje, temp chyba tak grała role a co polecicie z gorącego powietrza, narazie coś tańszego, z czasem zrobi się update przy EDC16 nie ma opcji lutowania - tu jedyne 100% narzedzie to BDM ... 29F010 - najczesciej u nas spotykane to 70 i 90 - oba sobie poradza jesli chodzi o zakres temperatur hotair: http://allegro.pl/stacja-hot-air-model-852-nowa-gwarancja-hotair-i1426941297.html http://allegro.pl/aoyue-8032-przenosna-stacja-hotair-i1422842864.html wszystko zalezy od wprawy i przyzwyczajenia ...
domjenick Opublikowano 5 Lutego 2011 Opublikowano 5 Lutego 2011 a jaki program jest najlepszy-z tych ogólnie dostepnych? chodzi mi o sterownik ME7- takie,jakie są w B6 w 1,8T?
lukjar7 Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Opublikowano 5 Lutego 2011 Ja narazie potrzebuje do EDC15, a jakie schody sa przy EDC16 ? 29f010 chyba były dwa rodzaje, temp chyba tak grała role a co polecicie z gorącego powietrza, narazie coś tańszego, z czasem zrobi się update przy EDC16 nie ma opcji lutowania - tu jedyne 100% narzedzie to BDM ... 29F010 - najczesciej u nas spotykane to 70 i 90 - oba sobie poradza jesli chodzi o zakres temperatur hotair: http://allegro.pl/stacja-hot-air-model-852-nowa-gwarancja-hotair-i1426941297.html http://allegro.pl/aoyue-8032-przenosna-stacja-hotair-i1422842864.html wszystko zalezy od wprawy i przyzwyczajenia ... o widzę że chińczyki są w miare tanie, ale jak z ich niezawodnością ? testował ktoś ? a co do lutowania SMD to jak wylutowujemy OTP to jaką temp ? z 10 sec trzeba grzać by puściło ? [br]Dopisany: 05 Luty 2011, 15:14_________________________________________________ a jaki program jest najlepszy-z tych ogólnie dostepnych? chodzi mi o sterownik ME7- takie,jakie są w B6 w 1,8T? chyba każdy tu powie że żadny
domjenick Opublikowano 5 Lutego 2011 Opublikowano 5 Lutego 2011 chyba każdy tu powie że żadny dlaczego? Minęły czasy,kiedy tuner był szamanem,który umiał "wyczarować" moc... przecież nikt tu nie pyta ,jak zmodyfikować mapy,bo za taką wiedzę wielu tunerów pzypłaciło pieniędzmi,lub nieprzespanymi nocami,ale na jakim sprzęcie się pracuje-to chyba żadna tajemnica
szogun0 Opublikowano 5 Lutego 2011 Opublikowano 5 Lutego 2011 a co do lutowania SMD to jak wylutowujemy OTP to jaką temp ? z 10 sec trzeba grzać by puściło ? Nikt za rękę cie nie poprowadzi, bo każdy ma inną. Potestuj samemu na czymś, co możesz zapisać na straty. Potestuj wylut jaki i lutowanie.
lukjar7 Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Opublikowano 6 Lutego 2011 chyba każdy tu powie że żadny dlaczego? Minęły czasy,kiedy tuner był szamanem,który umiał "wyczarować" moc... przecież nikt tu nie pyta ,jak zmodyfikować mapy,bo za taką wiedzę wielu tunerów pzypłaciło pieniędzmi,lub nieprzespanymi nocami,ale na jakim sprzęcie się pracuje-to chyba żadna tajemnica ja przypłaciłem tym drugim choć uważam że dopiero się uczę ot zrobiłem soft do asv a co do programu 1.8T to ja niestety się nie wypowiem bo nie wiem [br]Dopisany: 06 Luty 2011, 01:05_________________________________________________ a co do lutowania SMD to jak wylutowujemy OTP to jaką temp ? z 10 sec trzeba grzać by puściło ? Nikt za rękę cie nie poprowadzi, bo każdy ma inną. Potestuj samemu na czymś, co możesz zapisać na straty. Potestuj wylut jaki i lutowanie. tzn lutowanie kolbową z końcówką w stożek różnorodnych podstawek pod atmegi itp mam juz za sobą i wychodziło to dosyć sprawnie wiec nie powinno być problemu, tak myślę bynajmniej wystarczy pasta do lutowania taka w strzykawce ? bo do tego dodatkowo cyny się chyba nie dokłada ?
szogun0 Opublikowano 6 Lutego 2011 Opublikowano 6 Lutego 2011 Różne są metody. Ja używam dobrego fluxa i trochę cyny np. Grot proponuję zakupić minifala lub co najmniej ścięty i spłaszczony. Przy wylucie staraj się nie przegrzewać układu.
lukjar7 Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Opublikowano 6 Lutego 2011 Różne są metody. Ja używam dobrego fluxa i trochę cyny np. Grot proponuję zakupić minifala lub co najmniej ścięty i spłaszczony. Przy wylucie staraj się nie przegrzewać układu. dzieki za wskazówki ale bez hota wylut takim grotem jest chyba mordęgą ? i tak do tego trzeba chyba taśmę miedzianą ?
szogun0 Opublikowano 8 Lutego 2011 Opublikowano 8 Lutego 2011 Nie no, wylut tylko hotem. Kiedyś w ramach doświadczeń wylutowałem kolbą PLCC, ale to była właśnie mordęga.
lukjar7 Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Opublikowano 8 Lutego 2011 Nie no, wylut tylko hotem. Kiedyś w ramach doświadczeń wylutowałem kolbą PLCC, ale to była właśnie mordęga. pewnie sporo czasu zajęło :gwizdanie: BTW: mam Galletto, czym się różni: edc15v, edc15vm, edc15vm -1m ?
lukjar7 Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Opublikowano 18 Lutego 2011 sprawdz brawo chce wiedzieć coś wiecej [br]Dopisany: 09 Luty 2011, 21:17_________________________________________________działa, jedno auto lata musiałem sporo zdjąć koksu od dołu bo dwumas w słabym stanie, Mam w rodzinie 2 x PLCC32 i chce kupić programator: Napewno będzie to willem, tylko który model wybrac?: AT3 7.1 PRO4 Proszę o radę
gregory Opublikowano 10 Marca 2011 Opublikowano 10 Marca 2011 Nie ma to jak stare czasy kiedy używało się kalafonii i odsysacza
Rekomendowane odpowiedzi