Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Rdzewiejące a4 2004 r nie bite

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie ma domku bez ułomku - mój "sunsiad" ma C klasę i co się nawścieka na motor, to historia ....

Opublikowano

Ostatnie oglądałem z kolegą B6 z 2002r miała tyle ognisk rdzy że trudno sobie to wyobrazić:

- ranty blotnikow przód i tył

- listwy drzwi

- ranty drzwi (tam gdzie są przykręcane listwy)

- ranty drzwi od strony błotników

Oczywiście lakier był ori i pięknie się szklił poza tymi małymi mankamentami.

Opublikowano

taaa, pojęcie małe mankamenty w pewnych sytuacjach nabiera kompletnie innego znaczenia ....

rdza na OOOO - :disgust:

Opublikowano

Może ktoś ma salonowe auto od nowości i ma taki problem ?

Opublikowano

Może ktoś ma salonowe auto od nowości i ma taki problem ?

dobry pomysł, ale chyba ciężko będzie namierzyć właściciela od nowości ....

Opublikowano

Kto powiedział że salonowe auto nie było powtórnie lakierowane ?? :decayed:

Opublikowano

Ostatnie oglądałem z kolegą B6 z 2002r miała tyle ognisk rdzy że trudno sobie to wyobrazić:

- listwy drzwi

Oczywiście, wszystkie wozy mają lakier ORI, wypadków nie miało żadne tylko jak już to "DELIKATNIE PRZYTARTE" :confused4: Panowie, jeśli naprawde z lakierem nie było nic robione to małe szanse na wystąpienie ognisk rdzy, tymbardziej w przypadku 2004 r. Moim zdaniem każdy z egzemplarzy o których tutaj mowa że gdzies tam wychodzą "wrzody" miał jakąś delikatną przygodę lakierniczą.... Choc nie chce uogólniac...

Właśnie wróciłem od lakiernika, który polakierował mi część błotnika i zabezpieczył przed postępem rudej. Została dodatkowo nałożona bezbarwna guma na ranty.

Muszę Cie kolego zasmucić, całe auto jest w oryginale, również ten błotnik tak powiedział lakiernik i pomiary grubości też to wykazały.

Wedle słów lakiernika, to normalna sprawa jak auto jeździ w zimę po drogach bardzo mocno solonych, na dodatek z dużym zimowym bieżnikiem, który szoruje kamieniami, solą po nadkolu.

Tak czy siak powiedział, że z mercedesami to jest dopiero plaga, rzadko który nie gnije.

Opublikowano

- listwy drzwi

Oczywiście, wszystkie wozy mają lakier ORI, wypadków nie miało żadne tylko jak już to "DELIKATNIE PRZYTARTE" :confused4: Panowie, jeśli naprawde z lakierem nie było nic robione to małe szanse na wystąpienie ognisk rdzy, tymbardziej w przypadku 2004 r. Moim zdaniem każdy z egzemplarzy o których tutaj mowa że gdzies tam wychodzą "wrzody" miał jakąś delikatną przygodę lakierniczą.... Choc nie chce uogólniac...

Właśnie wróciłem od lakiernika, który polakierował mi część błotnika i zabezpieczył przed postępem rudej. Została dodatkowo nałożona bezbarwna guma na ranty.

Muszę Cie kolego zasmucić, całe auto jest w oryginale, również ten błotnik tak powiedział lakiernik i pomiary grubości też to wykazały.

Wedle słów lakiernika, to normalna sprawa jak auto jeździ w zimę po drogach bardzo mocno solonych, na dodatek z dużym zimowym bieżnikiem, który szoruje kamieniami, solą po nadkolu.

Tak czy siak powiedział, że z mercedesami to jest dopiero plaga, rzadko który nie gnije.

U mnie to samo.Ranty przednich blotnikow do lakierowania bo rdzewieja jak cholera :wallbash:

W audi 80 podobno nic nie rdzewialo bo tam byl podwojny ocynk.

A co do mojego przedmowcy.Tez bylem u lakiernika i powiedzial mi dokladnie to samo i nawet wspominal o mercach :) umowili sie czy co :>

Opublikowano

U mnie też masakra. Umyłem auto, zabrałem się za wymianę zimowych na letnie i się przeraziłem. Oprócz bąbli na rantach błotników, pojawiły się też w innych miejscach błotnika + niewielkie na rancie tylnych błotników. Do audi nie mam co jechać bo oczywiście żadnych przeglądów a ASO nie robiłem :kwasny:

Opublikowano

Zastanawiam sie gdzie ten ocynk bo u mnie rdza postepuje od miejsc gdzie uderzaly kamyki.Bąble sa za i przed przednimi kolami na blotnikach.Jutro auto oddaje do lakiernika.Jak tak dalej pojdzioe to w koncu cale auto bedzie do lakierowania.Albo zmiana kol na takie ktore nie sa rowno z blotnikami.

A przy sprzedazy:"panie.polowa auta malowana,bite bite bite " :chytry:

Opublikowano

U mnie niestety to samo, wczoraj zmieniałem koła na letnie a tu niespodzianka, odpryski na rancie i rdza :(

Malowaliście całe błotniki czy tylko rant?

Opublikowano

Przecież to proste auto było bite albo wymienione blachy na jakieś nie wiadomo co wszystko w temacie.

jesli juz cos piszesz to nie pisz glupot ktore nie wnosza nic ciekawego,wszystko w temacie :wink4:[br]Dopisany: 01 Kwiecień 2011, 17:14_________________________________________________

U mnie niestety to samo, wczoraj zmieniałem koła na letnie a tu niespodzianka, odpryski na rancie i rdza :(

Malowaliście całe błotniki czy tylko rant?

u mnie trzeba malowac cale blotniki bo takie natryski na kawalek blotnika beda widoczne-z racji tego trzeba tez cieniowac lewe i prawe drzwi przednie.Ladna sumka sie uzbierala.

Opublikowano

A skąd Ty możesz wiedzieć że nie był bity ? Widziałem auta które nie miały nawet pól roku a poobijane i szły do malowania. Druga sprawa auto mogło być uszkodzone w transporcie przez audi i zostało pomalowane jeszcze raz tylko już nie na taśmie.. I głupoty nie pisze :wink4:

Czyli wszystkie a4 w ktorych ostatnio ogladam ranty nadkoli byly bite :) Lakiernik mi mowi ze to dla niego nic dziwnego bo to juz kolejna a4 w ktorej robi ranty i mowi ze te auta tak wlasnie rdzewieja.Obok stala s3.2 letnie auto kupione w polskim salonie.Stoi na kolach 19.Przednie ranty rdzewieja.Spody progow przy kolaach rdzewieja i z przodu i z tylu.Kolega ma a4 z 2004 roku i rdzewieje mu tak jak u mnie.Musisz wiedziec ze twoje b5 bylo lepiej zabezpieczone przez fabryke niz ostatnie b6 ktore ja opuszczaly.

Opublikowano

W takim razie skoro tak mówisz to b6 może ma mniej ocynku czy co ? :shocked:

Opublikowano

to ze mniej ocynku wiadomo nie od dzis a efekty sa jakie sa ..szkoda bo nie ma sie za bardzo do czego doczepic ale w takim aucie takie slabe zabezpieczenie to juz porazka

Opublikowano

to ze mniej ocynku wiadomo nie od dzis a efekty sa jakie sa ..szkoda bo nie ma sie za bardzo do czego doczepic ale w takim aucie takie slabe zabezpieczenie to juz porazka

W kwestii ocynku producent zaczął oszczędna politykę chyba od modelu poliftowego B5. To nie jest ten ocynk który był w 80-tkach, B4 oraz wczesnych modelach a4. W mojej B5 wystarczy, że kamień odbije lakier i pęcznieje wokół milimetrowego odprysku. Ponadto w B5 z lat 97-2000 na drzwiach są dolne listwy pod którymi jeżeli zacieka woda jest przeważnie siedlisko rdzy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

blacharka w audi :wallbash:

Opublikowano

Przeczytałem i nie wierzę. Rozumiem, ale nie wierzę :no:

Wrzuci ktoś jakieś fotki. Wtedy będzie dokładnie widać, w czym problem.

Poza tym, ktoś wie, ile ma wynosić grubość warstwy lakierniczej na blachach w A4 B6? Mierzył to ktoś miernikiem, co ilość pokazuje?

Blachy w B6 nie są aluminiowe? A jak są, to ktoś wie, które?

Opublikowano

Z aluminium to jest audi a8 .

Nie ma w co wierzyc.Fakty sa takie ze chyba ostatnim modelem ktory nie rdzewial byla a4 b5 przed liftem.

Jutro odbieram auto od lakiernika-po 2 tygodniach.

Ogladalem blotniki po sciagnieciu ich z samochodu.Tragedia :thumbdown:

Na calym obwodzie rantu byla rdza W miejscach gdzie nadkole dywanowe styka sie z powierzchnia blotnika(czyli prawie na calym obwodzie)rdza byla bardzo zaawanasowana-wzarta w blache.Okazuje sie ze te nadkola to kolejny feler audi.Owszem,dobrze wygluszaja ale dzialaja na blotnik jak papier scierny.Ziemia i piasek nie odpadaja od tych nadkoli tylko wbijaja sie jak w dywan.To tylko kwestia czasu az nadkole z taka iloscia piasku przetrze mala warstwe ocynku bo farby tam nie wiele.Potem rdza postepuje juz bez problemu.U mnie jeden i drugi blotnik byl wytarty wlasnie od tych nadkoli a same ranty nie byly tak mocno pordzewiale.Rdza byla tez na wszystkich dolnych mocowaniach blotnikow do nadwozia tzn w miejscach gdzie glowki srub wytarly farbe.

Lakiernik powiedzial mi jasno -blotniki z mojego auta nigdy nie byly malowane ani klepane.Od wewnatrz bardzo cieniutka warstwa podkladu i ocynku.Same blachy Audi sa podatne na korozje -podobno to wina pozyskiwania materialu z recyklingu.

Jak ktos nie wierzy w to co napisalem o nadkolach,zachecam do sciagniecia swojego.Mozna sie niezle zdziwic :gwizdanie:

Nie mile mnie to zaskoczylo.

Opublikowano

Stoi na kolach 19.Przednie ranty rdzewieja.Spody progow przy kolaach rdzewieja i z przodu i z tylu.

Blaszane progi..? Ja mam całe "plastykowe" :) To ja może trochę bardzie pozytywny akcent wniosę. Otóż demontuje właśnie błotnik (sprowadziłem audiczke z uszkodzonym błotnikiem, koła 19") i na rantach zero rdzy na jednym jak i drugim błotniku (autko z 2002 roku). Kupiłem zamiennik do pomalowania i.. jest na nim małe ognisko rdzy od spodu na rancie, no ale błotnik i tak do malowania :D