Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[ALL B5] Huczenie/buczenie klocków przy zwalnianiu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem taki objaw gdy zwalniam nawet nie wciskając hamulca słyszę huczenie/buczenie i nie wiem czego. Łożyska wyklucznoe, opony też oraz zbierzność ok. Zostają klocki/tarcze gdyż w ostatniej fazie zwalniania jak już przyhamowuję słychać tarcie klocków o tarcze. Dodam że tarcze są proste i "zdrowe" klocki też nie zjechane ale słychać takie tarcie jak przy zużytym klocku. Czy owe buczenie może być spowodowane jakąś wadą układu hamulcowego? :mysli:

Opublikowano

Hmmm w sumie u siebie również to zauważyłem, z tym że nie nazwałbym tego huczeniem, a po prostu przy wyłączonym radio i gdy się ledwie kulam czyli nie słychać żadnego powietrza omiatającego karoserię to wciskając delikatnie hamulec słyszę tak jakby właśnie dźwięk klocka ocierającego o tarcze... z tym że ciężko to wyłapać. Myślałem że to ogranicznik klocków (ta metalowa blaszka) ale mięsa mają jeszcze mnóstwo więc to nie to... może po prostu ten typ tak ma?

Opublikowano

Hmmm w sumie u siebie również to zauważyłem, z tym że nie nazwałbym tego huczeniem, a po prostu przy wyłączonym radio i gdy się ledwie kulam czyli nie słychać żadnego powietrza omiatającego karoserię to wciskając delikatnie hamulec słyszę tak jakby właśnie dźwięk klocka ocierającego o tarcze... z tym że ciężko to wyłapać. Myślałem że to ogranicznik klocków (ta metalowa blaszka) ale mięsa mają jeszcze mnóstwo więc to nie to... może po prostu ten typ tak ma?

ale u mnie to przy 60 km/h powoduje takie buczenie jak wyząbkowane opony

Opublikowano

jakie masz klocki ?

Opublikowano

jakie masz klocki ?

nie mam pojecia jak to firma bo dopiero auto kupiłem, a co?

Opublikowano

może wina lezy po stronie kiepskiej jakosci klocków

Opublikowano

może wina lezy po stronie kiepskiej jakosci klocków

ale czy bez hamowania mają prawo buczeć jak wyząbkowana opona?

Opublikowano

nie mają

zle wpisałem

sorrrry

Opublikowano

ma

spotkałeś się z tym? zakładałęm 3 komplety opon, łożyska sprawdzone, zbieżnośc ok tylko to zostaje

Opublikowano

:no:kolego buczeć nic nie powinno, u mnie buczał tyl prawy i lewy, nowe łożyska, przód lewy caly zacisk po regeneracji, bylo to samo teraz mam to z przodu lewego jak zjadę z niemiec robię to z lewym mechanik niby zregenerowal ale spokój byl tydzień może dwa i znowu to samo, robił to inny mechanik nie ten co zawsze bo mój stały miał kolejke i nie umówiłem się a mósiałem wracać do niemiec, szczególnie jak skręcam w którąś stronę to słychać bardziej intensywnie jeśli mówimy o tym samym czekam na rozwiązanie waszego problemu i odpiszę jak swój rozwiążę. koledzy u mnie diagnostyka prosta nie cofa się tłoczek do końca czasamijest opór na tych prowadniczkach od zacisku znam to z lewego przodu.