Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Dziura (ok 10 cm) w rurze dolotu powietrza do Intercoolera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ostatnio okazało się że w moim małym Audi (a mam je od 2 miesięcy) zauważono dziurę w rurze dolotu powietrza do intercoolera. Zauwazono jak wymęczyłem mechanika że w mam dziwne spadki mocy na obrotach powyżej 2000 obr/min. Oczywiście chciałbym to jak najszybciej naprawić, ale mechanik od razu chce zamawiac oryinalną rurę (300 zł + założenie), a i tak w sumie nie miał teraz na to czasu.

Zatem czy można tak jeździć z taką dziurą przez pare tygodni, do kiedy nie założa mi nowe? Czy nie uszkodzi to Intercoolera?

I kolejna sprawa: czy nie można tego jakoś naprawić? Przecież to tylko kawał gumy...troche drogi...podobnież nie dało sie tego obciąć bo za duża dziura jest...A nie mozna by to złapac jakąś gumową obwiednią i ścisnąć zaciskami? Tak jsk sie łata zwykłe rury? Wiem że nie powinno sie tego kleić (wyskokie ciśnienia). A jak sie ma sprawa z zamiennikami takiej rury?

Opublikowano

kup powertape'a i spróbuj zakleić... może się nie rozpadnie jak nie będziesz cisnął auta...

Wymieniłbym raczej na oryginalną rułę

Opublikowano

Na gieldzie albo allegro poszukaj skoro w ASO taka droga.

Opublikowano

Turbina dostaje po d*pie, bo się rozkręca żeby utrzymać ciśnienie. To pomyśl że ten najmniejszy 5 centymetrowy łącznik plastikowej rury i kolektora kosztuje 80 zł.

Opublikowano

duża ta Twoja dziura, u mnie ma średnice 1cm - zakleiłem ją zwykłą taśmą izolacyjną ( oczywiście wypada najpierw gumę czymś wyczyścić), przy owijaniu dobrze naciągać taśmę. Jeżdzę już tak 3 miesiące i jak narazie wszystko git.

ps. jak znajdę gdzieś na szrocie w dobrym stanie to napewno wymienię.

ps2. ruła od ajm-a nie pasuje ;) za krótka.

Opublikowano

Hm, więc chyba trzeba będzie nową rurę kupić...a mechanik powiedział ze ta dziura nie ma złego wpływu na turbinę, po protu samochód ma straty w mocy (i syczy :>)...właśnie najbardziej sie obawiam żeby do czasu wymiany tej rury nie zajechać turbiny...

Opublikowano

mechanik posiada wręcz zajebistą wiedzę :bicz: :bicz: weź kup używkę ale całą i uszczelnij układ jak najszybciej!! lepiej wydać parę zł niż potem 900 na turbine

Opublikowano

No własnie zamówiłem tą rurę, ale to potrwa kilka dni. To jak teraz jeździć zeby nie uszkodzić turbiny??Słyszałem żeby nie przekraczać 2000 obr/min...czyli raczej bez zrywów...

Gość Goodspit
Opublikowano

Ktoś zna może oznaczenie tego łącznika z ETKI?

Opublikowano

ostatnio na spocie podawaliśmy :cool1:

Gość Goodspit
Opublikowano

Niestety mam od groma roboty i ciągle nie mam jak na spocie się pojawić mimo szczerych chęci... :(

Opublikowano

screenhunter1bu0.th.jpg