Marek86232 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Witam, mam silnik 2.0 ALT i po odpaleniu silnika przez ok 2 sekundy słychać dość głośny stukot (podejrzewam że zaworów) a po 2 sekundach jest ok i słychać tylko szum. Silnik pracuje ok, nie ma żadnych niepokojących objawów (poza tym stukaniem) martwi mnie to poniewaz wcześniej tak nie miałem, stało się to z dnia na dzień, wcześniej po odpaleniu nie było żadnego stukotania tylko od razu szum. Dodam jeszcze że do inspekcji olejowej zostało mi 100 km ale samochód miał wyciek oleju i dolałem niedawno ze 2 litry świezego oleju (oczywiście stopniowo ubywało i stopniowo dolewałem bo nie mogłem zlokalizować wycieku). I moje pytanie czy ten stukot zaworów po odpaleniu jest normalny w tych silnikach czy coś mam uszkodzone????? z góry dziękuje za odp. Pozdrawiam
Wihajster Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Witam, mam silnik 2.0 ALT i po odpaleniu silnika przez ok 2 sekundy słychać dość głośny stukot (podejrzewam że zaworów) a po 2 sekundach jest ok i słychać tylko szum. Silnik pracuje ok, nie ma żadnych niepokojących objawów (poza tym stukaniem) martwi mnie to poniewaz wcześniej tak nie miałem, stało się to z dnia na dzień, wcześniej po odpaleniu nie było żadnego stukotania tylko od razu szum. Dodam jeszcze że do inspekcji olejowej zostało mi 100 km ale samochód miał wyciek oleju i dolałem niedawno ze 2 litry świezego oleju (oczywiście stopniowo ubywało i stopniowo dolewałem bo nie mogłem zlokalizować wycieku). I moje pytanie czy ten stukot zaworów po odpaleniu jest normalny w tych silnikach czy coś mam uszkodzone????? z góry dziękuje za odp. Pozdrawiam norma :gwizdanie:
Marek86232 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Jeśli to norma to dlaczego stalo sie to tak nagle??? I dlaczego wczesniej tak nie miałem???
miras72 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 u mnie jest to samo ponoć to norma w tych silnikach
gregorypeck Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 u mnie nie ma zadnego stukotu. Ale za to przez pierwsze 20-40 sekund po odpaleniu zimnego silnika jest odglos podobny do kosiarki - potem obroty spadają do okolo 700 i odglos kosiarki zanika. Nie jest to takie dokuczliwe bo z wnetrza auta tego nie sylachac. Normalne to jest?
wesz82 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Witam, mam silnik 2.0 ALT i po odpaleniu silnika przez ok 2 sekundy słychać dość głośny stukot (podejrzewam że zaworów) a po 2 sekundach jest ok i słychać tylko szum. Silnik pracuje ok, nie ma żadnych niepokojących objawów (poza tym stukaniem) martwi mnie to poniewaz wcześniej tak nie miałem, stało się to z dnia na dzień, wcześniej po odpaleniu nie było żadnego stukotania tylko od razu szum. Dodam jeszcze że do inspekcji olejowej zostało mi 100 km ale samochód miał wyciek oleju i dolałem niedawno ze 2 litry świezego oleju (oczywiście stopniowo ubywało i stopniowo dolewałem bo nie mogłem zlokalizować wycieku). I moje pytanie czy ten stukot zaworów po odpaleniu jest normalny w tych silnikach czy coś mam uszkodzone????? z góry dziękuje za odp. Pozdrawiam Nie masz się czym przejmować,jak zacznie stukać na rozgrzanym wtedy powinieneś się zamartwiać
Marek86232 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Dzięki Panowie za podpowiedzi, mam zamiar wymienić olej, po wymianie napisze czy coś się zmieniło. Pozdro
pawelprezes Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 ROZUMIEM WASZE ZANIEPOKOJENIE ALE ILE MACIE PRZEWJECHANE NA TYM SILIKU KILOMETRO ? MOZE CHYDLAULIKA PO MALU NIEDIMAGA?
pablo_9 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Po wymianie oleju stukot może ucichnąc na jakiś czas
Marek86232 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2009 wczoraj wymieniłem olej i niestety ale stuka dalej niby wszystko jest ok ale jak odpalam zimny wóz na parkingu to kumple robią tak jak na samochód tej klasy z tą marką i za takie pieniądze to MASAKRA. Przejechane mam niby 170tyś i to raczej wiarygodny przebieg bo kupiłem od znajomej pani. Wcześniej latałem Vectrą B 1.6 16v i nie moge złego słowa o niej powiedzieć poza tym że silniczek troche słaby, ale przez 4 lata jazdy zero awarii silnika, teraz jezdzi nią mój ojciec, przebieg 250tyś i hula
pablo_9 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Ja mam niby 184tyś. i u mnie też przy odpaleniu przez chwile postuka przestałem się tym przejmować bo póki co dzieje się to tylko na zimnym silniku jak po nocy odpalam, jak jest rozgrzany wszystko OK. Ostatnio jak wymieniłem olej to przez chwilę było niby lepiej ale teraz już tak jak wcześniej.
gregorypeck Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 czy ten odglos jest podobny do tego na filmie? http://www.youtube.com/watch?v=w45vvhb_lgw&feature=related 1
Marek86232 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2009 To dokładnie taki sam dźwięk, podejrzewam że popychacze siadają no bo co innego? Zaóważyłem także że kedy silnik jest rozgrzany i po zgaszeniu i odczekaniu jakieś 20 minut sprawdzam poziom oleju i jest w połowie bagneta, niędzy min a max. A gdy silnik całkowicie ostygnie nagle na bagnecie robi się max - czyli po mojemu olej z popychaczy spływa i dlatego jest go więcej, wtedy też po odpalenu słychać przez chwile ten "przepiękny" stukot. Ciekawy jestem jaki byłby koszt imprezy gdybym chciał to naprawić? Pewnie kosmos
gregorypeck Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Z tym olejem to u mnie jest podobnie - juz to gdzies pisalem na forum ze b. powoli splywa do miski. Teraz dolalem tak ze po 15 minutach od wylaczenia silnika mam max. Moze tez tak zrob. A wogole to jaki olej masz zalany?
Marek86232 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2009 też tak zrobie żeby mi silnik na minimalnym poziomie nie latał bo długo nie polata a olej mam castrol slx 5w30 longlife III
gregorypeck Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 ta sama sytuacja ale tutaj jest troche wiecej komentarzy. Ludzie pisza ze to napinacz lancucha albo ten Nockenwellenversteller (nie wiem jak to przetlumaczyc) Pozdrawiam
MARW Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Witam U Mnie też tak stukało przy odpalaniu na zimnym silniku, nie był to napinacz . Tylko nastawka bądź też regulator faz rozrządu różnie to nazywają chodzi o koło metalowe na drugim wałku .
Marek86232 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Witam Mariuszu, chcesz powiedzieć że uporałeś się z tym stukaniem? Ja też mam zamiar to naprawić bo irytuje mnie ten stukot okrutnie napisz ile kosztowała naprawa, musze liczyć siły na zamiary bo to pewnie nie jest tania zabawa
robal59 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 witam mam podobny problem tylko tyle ze jeszcze olejgubie ale niemoge znalezdz gdzie prosze o odp jak usunac to stukanie i ile kosztuje takie cus.. pozdrawiam
MARW Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Witam , z tym stukaniem troszke powalczyłem najpierw myślałem że to napinacz ale wymiana nic nie dała. Dopiero jak dobrałem się do nastawki okazało się że w niej tkwi problem . Jak miałem zdjęte wałki odkręciłem nastawkę i rozebrałem , w środku jest element ruchomy który przy wolnych obrotach blokowany jest bolcem . U mnie otwór w który wchodzi bolec był wyrobiony. Nastawka koszt 1250 zł. tylko oryginał. [br]Dopisany: 19 Sierpień 2009, 08:32_________________________________________________Kilka fotek nastawki http://picasaweb.google.pl/Marw1976/Nastawka1# 1
Rekomendowane odpowiedzi