miron78 Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Prawda jest też taka że inaczej się śmiga jak się dostaje auto z mocą na kilka dni a inaczej jak ta moc dla właściciela jest czymś normalnym i codziennym - wtedy wykorzystuje się ją w trochę innych miejscach niż miasto i spalanie też wygląda zupełnie inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody Opublikowano 3 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Prawda jest też taka że inaczej się śmiga jak się dostaje auto z mocą na kilka dni a inaczej jak ta moc dla właściciela jest czymś normalnym i codziennym - wtedy wykorzystuje się ją w trochę innych miejscach niż miasto i spalanie też wygląda zupełnie inaczej Niech moc będzie z Tobą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NYNA Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Prawda jest też taka że inaczej się śmiga jak się dostaje auto z mocą na kilka dni a inaczej jak ta moc dla właściciela jest czymś normalnym i codziennym - wtedy wykorzystuje się ją w trochę innych miejscach niż miasto i spalanie też wygląda zupełnie inaczej Dokładnie później już nie jeździsz non stop z nogą w podłodze od świateł do świateł. Ja tam się spokojnie w 10 litrach mieszczę przy normalniej jeździe po mieście, jeżeli Częstochowę zaliczamy do miasta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody Opublikowano 3 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Ramka licznika już jest czarna teraz tylko jeszcze czekam na przesyłkę z przełącznikiem polift i do roboty a jest jej http://a6-wiki.de/index.php/Nachr%C3%BCsten#T.C3.BCrleisten_S6_montieren Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystic.pl Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 a po czym poznac ze rozrząd jest juz do wymiany Jak pasek przeskakuje ząbki Nie pasek tylko łańcuch W 2.7/3.0 są 3 łańcuchy i trzy napinacze, i tutaj chodzi o napinacze a nie sam rozrząd czytaj łańcuch. Niestety jest to tak zrobione, że podczas długiego postoju cały olej z rozrządu spływa do miski. Podczas odpalania silnika potrzeba około 0.5/1.0 sekundy aby pompa zdążyła dostarczyć olej do komór rozrządu. Po długim postoju, najczęściej z rana przy odpalaniu, jeśli napinacze są nieszczelne i mocno wyrobione, słychać leciutki stuk do momentu aż poziom oleju nie został uzupełniony. Jeśli z napinaczami jest wszystko w porządku to tego dźwięku przy odpalaniu na zimnym nie słychać. Na krótką metę pomaga wymiana dwóch górnych lewego i prawego napinaczy, które można wymienić bez wyjmowania silnika. Niestety pomaga to na około 30 do 50kkm i znowu zaczyna być słychać. Aby pozbyć się problemu powinno się wymienić wszystkie 3 napinacze (a korzystając z okazji dobrze by było wymienić od razu cały rozrząd) ale do tego trzeba już silnik wyciągać i liczyć się z wydatkiem około 12kzł. Większość 3.0tdi BKN jak i ASB ma tą przypadłość, ale nie ma co panikować, jest to taki urok tych silników. O ile w BKNach łańcuch przeskakiwał dość często ze względu na stary typ napinaczy to przy ASB (tu napinacze są już poprawiona) słyszałem tylko o 1-nym, przypadku w A6 i to w Sz-nie, ale użytkownik to był wariat, strasznie katował ten silnik, do tego program miał robiony gdzieś w garażu. Na wiosnę miał wstawiany fabrycznie nowy prosto z fabryki silnik i pojeździł na nim 2 czy 3 miesiące i też go zarżnął. W sierpniu silnik wraz z ecu pojechał do Inglostad - fabryka nie uznała gwarancji ze względu na zmiany w oprogramowaniu. U mnie też od czasu do czasu z rana zabrzęczy przy odpalaniu na zimnym, ale się tym nie przejmuję. Mój mechanik - mówią że najlepszy spec od VAG w Szczecinie, powiedział, żeby to olać. Martwić można by się było jeśli przy każdym odpalaniu waliły by ten łańcuchy, a jesli to jest sporadycznie to się nie martwić na zapas. Jak ktoś jest bogaty to może profilaktycznie w ciemno wydać 12kzł dla świętego spokoju albo szukać używanego silnika za połowę tej ceny w razie jak już się przydarzy nieszczęście. Dobrze jest przy odpaleniu przekręcić zapłon i odczekać z 10 sekund zanim cała elektryka się obudzi no i odpalać na wciśniętym sprzęgle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOval81 Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 To ładnie ją goniłeś ja mam miasto z szaleństwem (czasami ) 12,6 a teraz przy spokojnej mieszanej wychodzi mi 8,6 [br]Dopisany: 03 Październik 2011, 10:08_________________________________________________ ktos kto kupuje A6 3.0TDI raczej nie ma problemu z wydaniem 200-300PLN wiecej miesiecznie na paliwo moim zdaniem. ile by spalilo A6 2.0TDI? pewnie kolo 10l przy tym samym stylu jazdy. Nie da rady 2.0 zrobić takiego samego stylu co 3.0 Q a co kasy $$ to ma się cos za cos. Nie będzie palić 5.5 jak piszą na allegro No właśnie, że jej nie goniłem wcale - jak napisałem, jazda dynamiczna, co nie oznacza, że auto działało w systemie 0/1. Ja tym autem poruszam się często, ale teraz miałem je na tydzień, żeby sobie testować właśnie, jak będzie mi się jeździć: dom-praca-dom-wypad za miasto, itp. Jestem jak najbardziej z tym autem oswojony, nie dopadam się jak pies do je....a , tylko jeżdżę jak swoim. Inaczej, jak jechałem raz na jakiś czas, rozgrzanym, itp, a baaardzo inaczej, jak jadę zimnym 10km do pracy, wracam w koreczkach i tak "wkoło Macieju" Szwagier nią nie schodzi poniżej 12l w cyklu mieszanym, więc można jeszcze więcej jak widać :> Zacząłem utwierdzać się w przekonaniu, że nowe, większe diesle nie są dla oszczędnych (wtryski, turbo, napinacze/rozrząd) tylko dla fanatyków i nie dziwię się, że się ludzie przesiadają na benzynę / benzynę+LPG, ale to nie o tym mowa w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN607 Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Zacząłem utwierdzać się w przekonaniu, że nowe, większe diesle nie są dla oszczędnych (wtryski, turbo, napinacze/rozrząd) tylko dla fanatyków i nie dziwię się, że się ludzie przesiadają na benzynę / benzynę+LPG, ale to nie o tym mowa w tym temacie dlatego ja po AVF mam lpg niestety a takim BKN-em pownienen jeżdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosemeyer Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Ramka licznika już jest czarna teraz tylko jeszcze czekam na przesyłkę z przełącznikiem polift i do roboty a jest jej W Q7 tez bylo mega duzo rozkrecania - caly srodek z nawiewami zmieniarką byl out Ale na szczescie wszystko ladnie sie rozkreca/demontuje i jeszcze ladniej sklada do kupy i na koniec nic nie trzeszczy itp. Z ramka piano zegary zajeb.iscie wygladaja - u mnie zrobila mega robote, nawet gala od RS6 czy alu łopatki tak nie zadziałały jak ta ramka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody Opublikowano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Też się już nie mogę doczekać [br]Dopisany: 04 Październik 2011, 17:51_________________________________________________Jest już i przełącznik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosemeyer Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Młody na 100% masz podswietlane nawiewy w bocznych tylnych slupkach? Po wlasnie przejrzalem etke i zarowno w A6 jak i Q7 nie ma wersji z podswietleniem - sa tylko rozne kolory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NYNA Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Podświetlane jest to kółeczko od regulacji nawiewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody Opublikowano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 No właśnie o nie mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosemeyer Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 No właśnie o nie mi chodziło no mi też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NYNA Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 No to one się podświetlają u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody Opublikowano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 No u mnie też [br]Dopisany: 05 Październik 2011, 17:14_________________________________________________Rosemeyer a u Ciebie nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberek Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 ja u siebie mam podswietlane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrekx Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 no w Q7 się nie podświetlają.. bzdura... nawet przy pakiecie oświetlenie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosemeyer Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 no w Q7 się nie podświetlają.. bzdura... nawet przy pakiecie oświetlenie.. nooo tak samo przeciez było z podświetleniem listw dekoracyjnych - w A6 były w Q7 dopiero po lifcie, ale z tym akurat juz się dawno temu uporałem cóż, w takim razie mam next pomysł na moda, a że kratek mam 4ry, bo nawiewy są tez w 3cim slupku to będę miał co robić Młody, wsadziłeś ramkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrekx Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 no u mojego ojca listwy dekoracyjne są podświetlane ale rzeczywiście A6 C6 pod względem pakietu oświetlenie było ciekawsze.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody Opublikowano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Młody, wsadziłeś ramkę? Jeszcze nie, plan na weekend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi