Klajtekkk21 Opublikowano 6 Marca 2011 Opublikowano 6 Marca 2011 Witam Mam mały problem chciałem sobie troszkę obniżyć zawieszenie przy mojej audi,ale strasznie zapiekły mi się nakrętki od gwintu nie mogę ich poruszyć ani jednej ani drugiej, doszło do tego ze aż się klucz wygiol a nakrętki i tak nie pościły :disgust: Ma ktoś możne pomysł co z tym zrobić??
ŁYSY44 Opublikowano 6 Marca 2011 Opublikowano 6 Marca 2011 Wyczyść lej dużo odrdzewiacza opukaj na około nakrętki młotkiem może przecinakiem delikatnie spróbuj
endrike Opublikowano 6 Marca 2011 Opublikowano 6 Marca 2011 Ja u siebie też miałem taki problem i zrobiłem jak kolega ŁYSY44 pisał tylko zamiast przecinaka użyłem takiego dużego klucza co używają hydraulicy, chyba nazywa się to rol-hak czy coś takiego. Założyłem go na nakrętkę od gwintu i skręciłem na maksa, no i kręcisz. Klucz ma zęby wiec powinien zaczepić o te wpusty na nakrętce. Tylko musisz się liczyć z tym ze nakrętki mogą się troche pokaleczyć jak będzie bardzo zapieczony gwint. Ale to w sumie jak i przecinak, też zostawi ślady. A ślady do kluczu można przelecieć pilnikiem i nie będzie za dużo widać.To mój sposób na bardzo zapieczony gwint i jak chcesz to możesz spróbować a jak nie to nie, może ktoś ci jeszcze coś innego doradzi. Musisz próbować. Pozdrawiam
ziby00 Opublikowano 6 Marca 2011 Opublikowano 6 Marca 2011 spryskaj WD i odczekaj potem opukaj nakrętki ale tak żeby nie uszkodzić gwintów możesz spróbować też płynu hamulcowego polać musi puścić
Gelooo Opublikowano 7 Marca 2011 Opublikowano 7 Marca 2011 najlepiej polac wieczorem i zabrac sie za to dnia nastepnego mnie tez to chyba czeka
_Solar_ Opublikowano 7 Marca 2011 Opublikowano 7 Marca 2011 palnikiem na goraco podgrzać na pewno pusci
Kawul Opublikowano 8 Marca 2011 Opublikowano 8 Marca 2011 moj kolega za to moczyl w Coca Coli ale raczej w Twoim przypadku to odpada bo musialbys amory wyciagac ;D wiec pozostaje opcja jak wyzej, ale musisz uwazac zeby za mocno tymi nakretkami nie probowac ruszac bo sie pokrusza i pipa bedzie
talib1990 Opublikowano 1 Listopada 2011 Opublikowano 1 Listopada 2011 palnikiem na goraco podgrzać na pewno pusci kumpel tak robił i amor wybuchł ja wczoraj walczyłem i WD40 + żaba dwuramienna + przecinak i młotek 1kg ... puściło.. ale nakrętki do wyjeb*nia .. więc tokarz na wiosne ma do roboty jakąś porządną nakrętke... teraz mysle zrobić na normalny klucz np 70 fi ... łapie na większej powierzchni a nie w jednym miejscu jak na tym ta technics... a do tego dodam, że jak nakrętka trzymająca strasznie trzyma to dobrze jest ściągnąc ściągaczem sprężyne.. wtedy nie dociska tej nakrętki i nie potrzeba aż takiego szarpania do tego żeby puściła... ja wczoraj kręciłem 2 cm w góre.. i efekt taki..stracone 6 h... zmiażdżone 2 palce( 1 do szycia ) i rozwalone 2 nakrętki... ale już mam spokój na pół roku
Digit Opublikowano 1 Listopada 2011 Opublikowano 1 Listopada 2011 no ładnie panowie, ja przerabiałem ostatnio to samo - zapiekły się na amen, powód prosty - gwint nie posmarowany niczym po jednym sezonie ameno nie pomogło grzanie i mega klucze, nakrętka pękła, poprzednio udało mi się poprzez moczenie w nafcie na spokojnie przez jeden dzień i w końcu puściła. Teraz zrobiłem sobie porządne stalowe nakrętki, dałem dodatkowo do ocynkowania i jest W gwincie KW jest fajny patent na tyle - gdzie nakrętka jest z specjalnego tworzywa, ale jeżeli odpowiednio zabezpieczymy to u siebie to nie będzie takich akcji. Widziałem fajne ochraniacze na gwint do rajdówek, można by sobie samemu coś takiego uszyć i zamontować na gwint żeby chronić przed brudem i wymywaniem smaru, w ostateczności to gruba folia i powertape też załatwi sprawę Może jak będzie mi się nudzić to sobie coś takiego wyrezam :
Rekomendowane odpowiedzi