Skyliner89 Opublikowano 7 Marca 2011 Opublikowano 7 Marca 2011 !!UWAGA!! Wejście na własną odpowiedzialność i tylko dla osób o mocnych nerwach: Niby walka z terroryzmem... :gwizdanie: http://www.thedailybeast.com/blogs-and-stories/2011-02-22/libya-protests-shocking-photos-and-video/
Grzesiekkbc Opublikowano 9 Marca 2011 Opublikowano 9 Marca 2011 Masakra tego filmiku z tym kolesiem bez brody nie oglądałem bo chyba bym zemdlał masakra co jeden koleś potrafi zrobić dla władzy, ciulas jeden jak Hitler czy inni nie popuści.
pastaldo Opublikowano 9 Marca 2011 Opublikowano 9 Marca 2011 Nie skończy sie dopóki chu..a nie skasują. Jest tych samobójów tylu to jeden by sie poświęcił i poszedł z bomba do Kadafiego na kolacje i problem by sie skończył Albo małe bombardowanie miejsca gdzie ten skur...syn przebywa.
m@riucha Opublikowano 9 Marca 2011 Opublikowano 9 Marca 2011 tylko on jest cwany, nigdy nie śpi w tym samym miejscu. Chodzą pogłoski, że kadafi jest chory psychicznie i non stop jest szprycowany lekarstwami/narkotykami i nie wie co jego otoczenie czyni, myśli że cały czas libijczycy go uwielbiają. Drugą sprawa jest brak reakcji międzynarodowej na taką rzeź, większości mocarstw jest na rekę taka duża cena ropy na rynku
Skyliner89 Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Opublikowano 9 Marca 2011 Wszystko jest tuszowane. Nie mają dostępu do internetu, telefony mają powyłączane. Kadafi mówi, że będzie bronił swojej władzy za wszelką cenę i broni... Czołgi wyjechały na ulicę. To jest wojna domowa..., a nie gadanie głupot przez Kadafiego, że walczy z Al-Kaidą. Ta cała Al-Kaida i Osama to wymysł Amerykanów.
Thom4s Opublikowano 9 Marca 2011 Opublikowano 9 Marca 2011 Przeczytajcie <a href="http://piotrbein.wordpress.com/2011/03/04/libia-co-ukrywaja-media/">ten</a> i <a href="http://czasprzebudzenia.wordpress.com/2011/03/05/libia-czy-zachod-znowu-klamie/">ten</a> artykuł zanim zaczniecie planowanie zamachów. Media piorą wam mózgi. Imperialistyczna machina ruszyła i pewnie niedługo zacznie się inwazja korporacyjnych gigantów.
Skyliner89 Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Opublikowano 9 Marca 2011 Bo USA głównie chodzi o ropę i widzą, że Libia nie potrzebuje pomocy USA. Sami sobie poradzili, a niby USA taki wielki przyjaciel Polski :polew: :polew:, gdzie byli podczas I i II wojny światowej... czy w czasach komunizmu. Demokracje sami sobie wywalczyliśmy w 1989 roku, ale nie jest tak jak by się chciało... Mieszkałem w Libii ponad 2 lata i powiem, że nie mieli tak źle. Benzyna tańsza od wody, nowe samochody tańsze o 50% w porównaniu do Polski, drogi nawet na największym zadupiu takie jak na autostradzie w Niemczech. Może tak być, że Amerykanie nagadali Libijczykom, że Kadafi jest zły itp i stąd ten bunt...
Thom4s Opublikowano 9 Marca 2011 Opublikowano 9 Marca 2011 Może tak być, że Amerykanie nagadali Libijczykom, że Kadafi jest zły itp i stąd ten bunt... Dokładnie. A tak w ogóle, to co Ty robiłeś w Libii??
Skyliner89 Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Opublikowano 9 Marca 2011 Ja chodziłem tam do szkoły, a rodzice pracowali.
KOval81 Opublikowano 10 Marca 2011 Opublikowano 10 Marca 2011 Ja chodziłem tam do szkoły, a rodzice pracowali. Teraz będzie posądzenie że jesteś libijskim szpiegiem Kadafiego A poważnie, to Thom4s ma dużo racji - tu nie chodzi o obywatela i jego dobro, tylko o interesy, w których ktoś "komuś" stoi na drodze.
m@riucha Opublikowano 10 Marca 2011 Opublikowano 10 Marca 2011 Wystarczy aby amerykanie powiedzieli że jeżeli zobaczą na radarze AWCS'ów krążących wokół granic Libii jakikolwiek wojskowy samolot lub helikopter to w odwecie go zniszczą wtedy to większość pilotów i wojsk kadafiego rzuciłaby broń. Także wystarczy jedna rezolucja ONZ aby zatrzymać tą rzeź, niestety jak na razie Rosja jest przeciwna bo jako exporter zarabia kupę pieniędzy na podwyżkach ropy pomimo straty ok 4 mld dolarów na niesprzedanej broni do Libii
Skyliner89 Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Opublikowano 20 Marca 2011 Ja chodziłem tam do szkoły, a rodzice pracowali. Teraz będzie posądzenie że jesteś libijskim szpiegiem Kadafiego A poważnie, to Thom4s ma dużo racji - tu nie chodzi o obywatela i jego dobro, tylko o interesy, w których ktoś "komuś" stoi na drodze. Wychodzi na to, że Kadafi, jest niewygodnym rządzącym dla USA i trzeba go wyeliminować... Nie mieli tak źle, biedy nie było. Nie którzy mieli po kilka samochodów. Tam jest więcej samochodów niż mieszkańców. Przykładowo nowa Mazda 6 kosztowała 27,500 dinarów czyli 55,000 zł. W Polsce 94,300 zł czyli prawie 40,000 zł różnicy... Jeżeli chodzi o Audi A4 to ceny zaczynały się od 34,000 dinarów w góre. Dane z początku 2009 roku, a teraz pewnie dużo się pozmieniało.[br]Dopisany: 10 Marzec 2011, 14:37_________________________________________________Timothy Bancroft-Hinchey - 24.02.2011 tłumaczenie Ola Gordon "Tydzień po ?dniu gniewu.? i drapiąc pod powierzchnią mnóstwa wydarzeń wychodzących z Libii, po tygodniu zapytaliśmy w tej kolumnie: Kto lub co kryje się za ?powstaniem? przeciwko płk Muammarowi Kadafiemu, i pierwsze odpowiedzi zaczynają się pojawiać ? i są interesujące. ?Powstanie? libijskie od samego początku pojawiło się nieco dziwnie, ze względu na fakt, że zostało przedstawione jako kolejna fala protestów na Bliskim Wschodzie wobec skorumpowanych rządów, które uciskały naród, wypompowywały zasoby i nic nie robiły w zamian. Mimo, że tak było w Tunezji i Egipcie, gdzie ?rewolucje? koncentrowały się w stolicach, centrum niepokojów Libii było na wschodzie na plemiennych ziemiach Cyrenajki. Dziwne ? Cyrenajka jest domem niezwykle skomplikowanej grupy ludów i plemion, etniczną rzeczywistością tak łatwo i szybko wykorzystywaną w wielu innych miejscach arabsko-języcznego świata. Wokół drugiego co do wielkości miasta w Libii, i stolicy Cyrenajki, Bengazi, mieszkają Arafah, Darsa, Abaydat, Barasa, Abiid, Awaqir, Fawakhir, Zuwayah, Mugharbah, Majabrah, Awajilah i Minifah. Pytanie 1: Dlaczego ?powstanie? libijskie nie rozpoczęło się w stolicy, Trypolisie, i dlaczego ?media (kupione) głównego nurtu? nie doniosły o fakcie, że nie jest to pierwszy czy drugi, czy trzeci raz, że Benghazi było epicentrum napięć etnicznych i separatyzmu? Pytanie 2: Dlaczego nie było wiadomości o systemie opieki społecznej płk. Kadafiego, który rozleniwił, ale nie zubożył Libijczyków? Programy społeczne i socjalne płk. Muammara Kadafiego są dużo lepsze niż te realizowane w krajach sąsiednich. W ostatnich latach powstała nowoczesna infrastruktura, której celem jest przyciągnięcie inwestycji i zapewnienie dodatkowego bogactwa i zrównoważonego rozwoju dla obywateli Libii; program Kadafiego zorganizował powszechną edukację, i od kiedy przejął władzę w 1969 r., średnia długość życia libijskich obywateli wzrosła o 20 lat, a śmiertelność wśród niemowląt gwałtownie spadła. Kadafi sprawuje kontrolę nad zasobami Libii przez Libijczyków i dla Libijczyków; umiejętność czytania i pisania wynosiła 10% populacji, gdy doszedł do władzy. Dziś jest to około 90%. Kobiety dziś mają prawa i mogą iść do szkoły i znaleźć pracę. Standard życia jest około 100 razy wyższy niż to było pod rządami króla Idrisa I. Stąd wniosek, że Libia Kadafiego jest zupełnie inna niż Tunezja i Egipt. Pytanie 3: Skąd wzięły się plakaty EnoughGaddafi.com [dosyć Kadafiego] i dlaczego witryna tej ?organizacji? jest notowana na Movements.org jako ?Twitter,? który należy śledzić. Pytanie 4: jaką rolę pełni Departament Stanu USA za Movements.org. Odpowiedź: pomógł założyć ten ruch w 2008 roku. Pytanie 5: Co Narodowy Front Ocalenia Libii (NFSL) i Krajowa Konferencja Libijskiej Opozycji (NCLO) robiły za kulisami. Odpowiedź: bardzo wiele. Gdzie jest ich siedziba? Odpowiedź: Pierwsza w Waszyngtonie, druga w Londynie. Te organizacje to skoordynowane zespoły ?dostawców informacji,? działające głęboko w Libii. W innym czasie zostaliby nazwani dywersantami, terrorystami i prowokatorami. Pytanie 6: Co robi NATO skoncentrowane przy wybrzeżu libijskim i jak prawdziwy jest zarzut, że organizacja ta nielegalnie egzekwuje strefy zakazu lotów? Jeśli tak, jest to akt terroryzmu. I w związku z tym, czy personel NATO bierze udział w aktach sabotażu i terroryzmu w kraju? Czy są jacyś ?najemnicy? sprowadzeni przez rząd Kadafiego, czy sprowadziły ich z zewnątrz elementy, które chcą zdestabilizować Libię i przejąć ropę naftową? Czy oni dokonują aktów sabotażu i mordów, by tylko przenieść winę za wydarzenia na rząd Kadafiego? Czy niektórzy z nich to siły specjalne wysłane przez zwolenników NFSL i członków grupy NCLO? Pytanie 7: Dlaczego oficjalna strona aktualności rządu libijskiego JANA, była zamknięta przez trzy dni: http://www.jananews.ly i kto lub co stoi za tym widocznym aktem cyber-terroryzmu. Jest to celowa próba manipulowania wiadomościami przez tych, którzy usiłują próbować przekazywanie masowej informacji i kształtować opinię publiczną. Ci, którzy próbują fałszować niezależną ścieżkę, jak Al Jazeera, będą wkrótce kojarzyć się z tym, gdyż to jest jasne. Pytanie 8: Dlaczego media głośno i wyraźnie ogłosiły, że płk. Kadafi uciekł z kraju, gdy był cały czas w Trypolisie, i wiele czasu spędził na ulicach wśród tłumów wiwatujących zwolenników. Pytanie 9: Dlaczego te same media nie doniosły o bezpośrednim apelu Kadafiego do rodziców i starszych, aby upewnili się, że ich dzieci nie zostaną złapane w fali wandalizmu, zabrali je z ulic i ostrzegł, że kraj ma kodeks karny, który przewiduje karę śmierci za akty zdrady i terroryzmu przeciwko państwu. Pytanie 10: Co się stało z libijskim ambasadorem w Waszyngtonie, najwyraźniej niezdolnym do wykonywania pracy w budynku ONZ, podczas gdy starannie przygotowany doradca zajął jego miejsce i podał wersję wydarzeń, którym później ambasador zaprzeczył. Te pytania i odpowiedzi nie dają wglądu w przyszłość Libii, bo sytuacja w tej chwili jest jak wahadło, które odchyla się w obu kierunkach. Raporty w środkach masowego przekazu mówią, że płk. Kadafi traci coraz więcej terytorium, podczas gdy doniesienia z wewnątrz Libii wskazują na wyraźnie nakreślone linie, a tylko niektóre obszary są chwilowo opanowane przez rebeliantów. W przypadku braku jasnych informacji, kto wie, gdzie leży prawda? Czas pokaże, ale te pytania mogą pomóc w udokumentowaniu wydarzeń ostatnich tygodni, dając wgląd w zaangażowanie ciemnych sił. Na pewno są one nie tylko z Libii." "Kaddafi w 1970 zlikwidował w swoim kraju amerykańskie i brytyjskie bazy wojskowe, wydalił włoskie i żydowskie organizacje narodowe, a w 1973 dokonał nacjonalizacji przemysłu naftowego należącego do zachodnich inwestorów. W lipcu 1977 przegrał krótkotrwałą przygraniczną wojnę z Egiptem. Kaddafi prowadził bardzo aktywną politykę zagraniczną, wymierzoną przeciwko wpływom Stanów Zjednoczonych i Izraela oraz wspieraniem Organizacji Wyzwolenia Palestyny, przez co był oskarżany o wspieranie islamskiego terroryzmu. Wielokrotnie zabiegał o utworzenie ścisłej federacji państw północnoafrykańskich i bliskowschodnich. Proponował zawarcie unii m.in. Sudanowi, Egiptowi, Syrii oraz Malcie. W wyniku pogarszających się stosunków z Egiptem nawiązał współpracę z ZSRR, ale w zimnej wojnie pozostawał neutralny, wiążąc się z Ruchem Państw Niezaangażowanych. Od połowy lat 90. Kaddafi prowadził bardziej umiarkowaną politykę." Żródło: Wikipedia. To ich boli, że utracili kontrole nad Libią, ale wierze w to, że nie uda im się zdobyć Libii. Pier olone USA i UE. Ataki terrorystyczne na USA czy kraje uczestniczące w operacji "Świt Odysei" są kwestią czasu . Jak byłem w Libii 2 lata to zauważyłem, że Libijczycy są bardzo pozytywnie nastawieni do Polaków, a Amerykanów wręcz nienawidzą... :gwizdanie: i ciesze się, że Polska nie wysłała wojska do Libii. Mam nadzieje, że w tej kwestii się nic nie zmieni.
Dev Opublikowano 20 Marca 2011 Opublikowano 20 Marca 2011 Kolego Skyliner, rozumiem Twoja solidarnosc z narodem libijskim ale uwazam ze nasze forum powinno byc jak najdalej od tego politycznego gó...wna tam gdzie scieraja sie interesy (ropa) i dyktatura zawsze bedzie trwała walka to jest powszechnie wiadome aaaa i zapomniałes jeszcze dodac w swojej wypowiedzi o Lockerbee i sponsorowaniu przez Kadafiego terroryzmu Fidel i Kim Dzon Il maja tyle szczescia ze nie siedza na ropie bo juz dawno ich kraje by zaorali
Skyliner89 Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Opublikowano 20 Marca 2011 [br]Dopisany: 20 Marzec 2011, 16:29_________________________________________________Warto oglądnąć: BM9yCk4IB8w w4-5GbnoWDs
pokson Opublikowano 20 Marca 2011 Opublikowano 20 Marca 2011 [br]Dopisany: 20 Marzec 2011, 16:29_________________________________________________Warto oglądnąć: BM9yCk4IB8w w4-5GbnoWDs jak juz skierowałes temat na taką drogę to polecam film Zetgeist i filmy Davida Icke
Skyliner89 Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Opublikowano 20 Marca 2011 Chciałem pokazać, że gadanie USA i innych krajów m.in. Francji, że walczą w obronie cywilów itp. jest zwykłym kłamstwem... Niech rozpierdzielą USA, bo jest więcej szkód niż pożytku... .
pastaldo Opublikowano 20 Marca 2011 Opublikowano 20 Marca 2011 A ja tam jestem nad rozpie...em rządu i władzy Libi. Ciekawe czy byłbys taki happy jakbys bez wiedzy rzadu sie wysrac nie mógł będąc pod władzą dyktatorską Kadafiego
Skyliner89 Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Opublikowano 20 Marca 2011 On nie jest typowym dyktatorem jak Hussain, Łukaszenko, Castro itp. Nie terroryzuje swoich obywateli. Byłem tam 2 lata i mogę powiedzieć, że jest tam lepiej niż w Polsce. Ropa jest Libijczyków i dla Libijczyków. Dlaczego w latach 80tych dużo Polaków wyjeżdżało i przed wojną wyjeżdżało do pracy? Bo tam są lepsze płace itp. itd. Dużo polskich firm tam budowało drogi, które spokojnie wytrzymają 60 stopni. Jak chcą to potrafią. Koszt PB95 w Libii 0.40 zł/litr, Polska PB95 5,09 zł/litr. W Polsce co chwila coś prywatyzują. Jak by była inna polityka w PL to by FSO nie upadło i mielibyśmy swoją markę samochodów. Można wymieniać i wymieniać.... Nowe i używane samochody tańsze w Libii o 50% (nie raz już wspomniałem). Wystarczy obejrzeć dwa filmiki, które umieściłem. Tam jest wszystko czarne na białym . Poczytać trochę i wszystko stanie się jasne, że media mydlą Nam oczy i tak było, jest i będzie...
pastaldo Opublikowano 20 Marca 2011 Opublikowano 20 Marca 2011 On nie jest typowym dyktatorem jak Hussain, Łukaszenko, Castro itp. Nie terroryzuje swoich obywateli. Byłem tam 2 lata i mogę powiedzieć, że jest tam lepiej niż w Polsce. Ropa jest Libijczyków i dla Libijczyków. Dlaczego w latach 80tych dużo Polaków wyjeżdżało i przed wojną wyjeżdżało do pracy? Bo tam są lepsze płace itp. itd. Dużo polskich firm tam budowało drogi, które spokojnie wytrzymają 60 stopni. Jak chcą to potrafią. Koszt PB95 w Libii 0.40 zł/litr, Polska PB95 5,09 zł/litr. W Polsce co chwila coś prywatyzują. Jak by była inna polityka w PL to by FSO nie upadło i mielibyśmy swoją markę samochodów. Można wymieniać i wymieniać.... Nowe i używane samochody tańsze w Libii o 50% (nie raz już wspomniałem). Wystarczy obejrzeć dwa filmiki, które umieściłem. Tam jest wszystko czarne na białym . Poczytać trochę i wszystko stanie się jasne, że media mydlą Nam oczy i tak było, jest i będzie... Ale ja nie mówie że demokracja jaka jest w polsce jest OK. Skyliner89 masz duzo racji. Ale jak naród domaga się żeby go wysłuchano a się go atakuje militarnie bo jest nie wygodny dla widzimisie Kadafiego i jego polityki to juz fajne nie jest. Nie mówie tu tylko o tym co słyszymy w TV bo to trzeba tez umieć filtrować bo człowiek by zgłupiał. Od kiedy się to zaczeło starałem sie choć odrobine dowiedzieć (nie z mediów) jak to wygląda i nie jest to moim zdaniem dobre. Ty wiesz więcej na pewno ale skrajne oceny w żadną strone nie sa dobre. Z jakiegos powodu ten naród się wzrócił przeciw swojej władzy a USA dopiero wykorzystało to co się tam stało. W mojej ocenie USA ma poprostu jaja i jak widzą że jest okazja na tym zarobic to działają a nie zasłaniają sie dyplomacją jak nasi którzy ku...wa nie potrafia odzyskac samolotu od ruskich po smoleńsku żeby rosjan nie rozgniewać Nie mówie że wszystko co robia jest dobre bo robią to samolubnie no ale w jakiś sposób te potęge zbudowali. Pewnie zaraz mnie zjedzą zwolennicy teorii że USA jest a Kadafi cacy ale cóż. Mają do tego prawo
Rekomendowane odpowiedzi