Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Swap skrzyni Multitronic na manualną w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po przekładce działa prawie wszystko no właśnie prawie bo kierownica jakby ciężej chodziła takie mam wrażenie i hamulce czasem się zaciskają  tzn podczas hamowania później już nie odpuszczają aż tarcze się grzeją i samochód nie ma siły jechać i np 5 już nie wrzucę, a z górki zamiast się toczyć to staje na niej, a po jakimś czasie znowu odpuszczają wszystkie 4 bo sprawdzałem, czy może jest to wina uszkodzonej maglownicy jeśli chodzi o kierownicę ?? czy to jakoś współgra ze sobą ?? Dodam , że przed przekładką tak się nie działo

Opublikowano
5 godzin temu, fronek22 napisał(a):

Witam

Po przekładce działa prawie wszystko no właśnie prawie bo kierownica jakby ciężej chodziła takie mam wrażenie i hamulce czasem się zaciskają  tzn podczas hamowania później już nie odpuszczają aż tarcze się grzeją i samochód nie ma siły jechać i np 5 już nie wrzucę, a z górki zamiast się toczyć to staje na niej, a po jakimś czasie znowu odpuszczają wszystkie 4 bo sprawdzałem, czy może jest to wina uszkodzonej maglownicy jeśli chodzi o kierownicę ?? czy to jakoś współgra ze sobą ?? Dodam , że przed przekładką tak się nie działo

Servo i pedał hamulca jest skrecony razem i skontrowany śrubą, wkęć tą śrubę o kilka obrotów jeszcze tak by pedał stopu był o jakies 2 cm niżej jak peał sprzęgła. Bo zapewne dałeś to na równo a pedał hamulca powinien być troche niżej.  Po tym zabiegu przereguluj czujnik stopu na stelazu pedał.

Opublikowano
W dniu 10.05.2023 o 06:42, DamianT4 napisał(a):

Witam, Gdyby ktoś potrzebował przeróbki na manual to zapraszam. Jestem z okolic Rzeszowa na Podkarpaciu. Na manual ogarniam wszystkie typy multitroników i tip-troników grupy VAG, z pełnym kodowaniem  oraz przeróbką elektryczną i elektroniczną.  Kabelki przerobione ksiązkowo po oryginalnym schemacie. Po mojej przeróbce niema problemu z prędkościa, odpaleniem, swiatłem wstecznym ABS, Airbag, Tempomatem , PDC i innymi układami w aucie. 

Możliwość rozbudowy wyposażenia o Tempomat, Multifunkcje, Odblokowanie pełnego FISu, grzane fotele, 4 el szyby i inne.

Częśći moje lub Twoje jeśli chodzi o auta przednionapedowe FWD, auta z napedem na 4 koła częśći Twoje lub pomagam w doborze i zakupie.

Części dobrane oryginalnie lub zakłądamy skrzynie z nowszych modeli aut z lepszymi przełożeniami np TFSI TDI

Poprawiam kończe przeróbki po innych. 

Najchetniej przerabiane AUDI A4 B5/B6/B7/B8; A6 C5/C6; VW Passat B5/B5FL, Seat Exeo, Skoda Superb.

Nie daj sie namówic na kosztowne naprawy skrzyni automatycznej które są krótkotrwałe, wymiana na manual na dobre pomaga pozbyć sie problemu z napedami oraz z reguły podnosi wartość pojazdu.

Jesli czegoś nie przedstawiłem jasno to chetnie odpowiem na pytania co do takiej przeróbki najchetniej w wiadomości prywatnej lub telefonicznie.

super to skoro w tym siedzisz to skoryguj jeżeli jestem w błędzie , zrobiłem rozpiskę kolejności jak to ma wyglądać: 

swap z cvt a4 b7 2.0 tdi BPW na Quattro manual 6 .

Kolejno w pkt :

1 .Bak Quatro drugi pływak

-Pin z wtyczki nr 2 fiolet pin 2 do licznika wtyczka niebieska  pin 11 , brazowy kabel pin 3 do wtyczki seryjnej pod mase w baku 

-adaptacja baku etc

-demontaż kanapy demontaż boczków kanapy plus boku od baku , odczepić wtyczki abs , przeciągnąć wtyczke ori baku pod  Quatro

2. Odpalenie wstecznego i pdc w cvt

- od  wtyczki ze skrzyni  dwa kable ,  + 12 z bezpiecznika F31 15 A czarno-nieb  podać na włącznik skrzyni  i wrócić drugim pinem do modułu komfortu (wtyczka 12 pin czarna III) do pinu nr. 7

3. Zworka przekaźnika rozrusznika w cvt pod Ecu

- przekaźnik nr 4  demontaż i zworka na stałe dwóch prawych dolnych 50do50  pinów

4. Montaż czujnika sprzęgła

- kabel z ECU wtyczka T94 pin 43 podać na pin 2  przełącznika , pin nr 3 z przełącznika zmostkować z pinem nr 3 hamulca masa

5. Rozpiska wtyczki cvt vl300

- teoretycznie może wykorzystać kable tej wtyczki pod wsteczny

Pin 9 i 10 to 12 V

6. Mam pompę abs z quattro co wtedy z pinami ? albo czy zostawienie serii z cvt nie wadzi obecnie ?

Kilka jeszcze zapytań :

- ponoć przed mechaniką zacząć od kodowania vcds ecu na manual bo nie pości później i tak samo abs ? 

- czy jak bd spawał podporę to trzeba wydzierać okładzinę ze środka ?  tunel środkowy i tak pewnie do wydarcia żeby lewarek zmienić ? 

image.png

image.png

image.png

image.png

Elektryka pod a4 b7 swap z cvt na Quatro 2.docx

Opublikowano
9 godzin temu, Penzo_ napisał(a):

1 .Bak Quatro drugi pływak

-Pin z wtyczki nr 2 fiolet pin 2 do licznika wtyczka niebieska  pin 11 , brazowy kabel pin 3 do wtyczki seryjnej pod mase w baku 

6. Mam pompę abs z quattro co wtedy z pinami ? albo czy zostawienie serii z cvt nie wadzi obecnie ?

Kilka jeszcze zapytań :

- ponoć przed mechaniką zacząć od kodowania vcds ecu na manual bo nie pości później i tak samo abs ? 

- czy jak bd spawał podporę to trzeba wydzierać okładzinę ze środka ?  tunel środkowy i tak pewnie do wydarcia żeby lewarek zmienić ? 

Witam, co do pierwszego podpunktu to pin 3( brązowy z zółtym) jest wspólny dla prawego i lewego pływaka podpinamy sie pod prawy czujnik do lewego Pin3. Pin 2 (fioletowy z czarnym) do licznika jak masz w opisie.

Punkt 6. Pompa ABS do wymiany przynajmniej sterownik tej pompy, w niektórych przypadkach np w B6 do przepinowania czujnik lewego koła bo inaczej idą piny.

Kodowanie robie na końcu, niema potrzeby wczesniej ale każdy ma  swoją technike,. Dywan kazdorazowo podnosze do góry żeby spać spokojnie i nic nie nadpalić w aucie podczas wspawywania podpory, do lewarka niema potrzeby wyciągac tunelu, gładko wychodzi po odkreceniu go. Co do reszty wmiare wszystko rozpisane. 

Opublikowano
14 godzin temu, DamianT4 napisał(a):

Hej dzięki za odzew . 

Czyli w B7 wystarczy zmienić samą elektroniczną stronę pompy ABS   i nic w kablotece się nie rusza ? Sądziłem że cała pompa quattro to jedność  a nie że sama elektronika tylko ? 

A jak ci się widzi pomysł z wykorzystaniem kabli z wtyczki multitronika, są tam dwa plusy juz no i do tego jakieś kable idą do lewarka zmiany biegów więc też bym je wykorzystał ?   

A wiem jeszcze co zapomniałem ....  jak to wygląda z blokadą stacyjki  (chodzi mi o brak możliwości wyciągnięcia kluczyka jak nie jesteś w park ) tam jest jakaś linka do zlikwidowania czy nic z tym nie trzeba robić ? 

PS. opis klepnąłem na kolanie  na pewno trzeba go trochę lepiej spisać  ,ale teraz bynajmniej wiadomo jaki swap po kolei z jakim silnikiem itp 

Z ciekawości w opisie masz B7 jako swoje auto  czy to juz nie aktualne i jest cos nowszego bo stoje przed dylematem następcy ...