wtct Opublikowano 27 Marca 2011 Opublikowano 27 Marca 2011 Witam, Postanowiłem założyć ciekawy temat, pewnie dla niektórych będzie to ciekawy i przydatny temat. Pomysł na ten temat wziął się z tego, że zakupiłem radio Alpine 9887r, które podłączyłem z seryjnymi głośnikami i wydaje mi si, że Sub-W na oryginalnym wzmacniaczu gra zbyt cicho. Moje radio ma możliwość sterowania filtrem LPF na wyjściu dla wzmacniacza. Chciałbym wspólnie z Wami wycisnąć wszystko z oryginalnej skrzyni i oryginalnego wzmacniacza, tak żeby wszystko wyglądało oryginalnie i grało o wiele lepiej. Moje pomysły: 1. Wygłuszyć skrzynię w środku specjalną pianką tego typu -> pianka wygłuszająca 2. Wymienić głośnik na jakiś konkretny, który spasuje do tej skrzyni. Przydałoby się przeprowadzić jakieś obliczenia przy doborze głośnika. 3. Z tego względu, że wyjście na Sub-W mam poprzez filtr LPF, to może warto coś pokombinować z seryjnym wzmacniaczem: przykładowo zmostkować odpowiednie wyjścia w takich kombinacjach: - Wyjście dla lewego i prawego tylnego głośnika - Wyjście dla głośnika niskotonowego z jednym z wyjść do głośnika tylnych drzwi - Wszystkie możliwe wyjścia Oczywiście wyjścia do tylnych głośników zostały wolne, po bezpośrednim zasileniu ich z radia. 4. Wykonać otwór na rurkę bass-reflex Z góry dzięki wszystkim za rozkręcenie tego tematu.
rysiuu Opublikowano 27 Marca 2011 Opublikowano 27 Marca 2011 1. W jakim celu chcesz napchać tej gąbki? Subwoofer, aby grał potrzebuje sztywności, a tego w plastikowej puszcze nie osiągniesz. 2. Konkretny głośnik potrzebuje odpowiedniej ilości konkretnych watów, konkretnych litrów. Wymieniając na inną 16tke, rzeźbiąc ori suba osiągniesz podobny lub nawet gorszy efekt 3. Mostkowanie, to nie łączenie kanałów jak nam się podoba. Z ori wzmacniaczem nic wiecej nie zrobisz. 4. Port B-R to nie tylko "dziura z rurą". Spełnia swoje zadanie przy ściśle określonych warunkach. Dużo lektury przed tobą... Uproszczę ci sprawę Zabudowa suba 20cm w kole zapasowym, odpowiedni wzmacniacz zamontowany pod unoszoną podłogą bagażnika.
OQS Opublikowano 28 Marca 2011 Opublikowano 28 Marca 2011 Zapomnij proszę o swoich pomysłach i zastanów się np. nad propozycją użytkownika rysiuu. Wszystkie wymienione punkty nie mają większego sensu a pomysł "mostkowania" jest wręcz niebezpieczny.
wtct Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Opublikowano 28 Marca 2011 a pomysł "mostkowania" jest wręcz niebezpieczny. Przecież ten wzmacniacz ma dwa wyjścia stereo na głośniki do tylnych drzwi, dlaczego nie można ich połączyć razem tworząc jedno wyjście mono, które powinno być mocniejsze niż wyjście dla sub-w?[br]Dopisany: 28 Marzec 2011, 10:58_________________________________________________ W jakim celu chcesz napchać tej gąbki? Subwoofer, aby grał potrzebuje sztywności, a tego w plastikowej puszcze nie osiągniesz. Tak zrozumiałem sens wygłuszania czytając ten wątek. Więc teraz pytanie, może jakoś poprawić sztywność tej plastikowej obudowy, np. przyklejając maty po górze?
pastaldo Opublikowano 28 Marca 2011 Opublikowano 28 Marca 2011 Chłopie daj spokój :gwizdanie: Zaraz Cie zjedzą z butami jak prawie ze mną zrobili na elektrodzie jak pytałem i wykorzystanie ori wzmacniaczy z tylnej półki w sedanie do napędzenia innych głośników nie fabrycznych. Z tym że ja sie przynajmniej dowiedziałem jakie gówno jest podwieszone pod tymi ori głośnikami Nokii Moje radio ma sporo wiecej mocy niz te wzmaki
wtct Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Opublikowano 28 Marca 2011 Moje radio ma sporo wiecej mocy niz te wzmaki Tak to wiadomo, ale może da się coś więcej wycisnąć z tego wzmacniacza, chociaż dla jednego głośnika - sub-w.
OQS Opublikowano 28 Marca 2011 Opublikowano 28 Marca 2011 a pomysł "mostkowania" jest wręcz niebezpieczny. Przecież ten wzmacniacz ma dwa wyjścia stereo na głośniki do tylnych drzwi, dlaczego nie można ich połączyć razem tworząc jedno wyjście mono, które powinno być mocniejsze niż wyjście dla sub-w? Żeby można było wzmacniacz mostkować musi być on do tego konstrukcyjnie przystosowany (dochodzą zagadnienia odwrócenia fazy na jednej końcówce mocy, wydajności prądowej tranzystorów, wydajności prądowej zasilania, możliwość odprowadzenia większej ilości ciepła, itd.) Nie każdy wzmacniacz który ma dwa kanały można sobie połączyć w jeden.
pastaldo Opublikowano 28 Marca 2011 Opublikowano 28 Marca 2011 Moje radio ma sporo wiecej mocy niz te wzmaki Tak to wiadomo, ale może da się coś więcej wycisnąć z tego wzmacniacza, chociaż dla jednego głośnika - sub-w. No ok próbuj Ja nie mam suba w bagażniku. Ale zastanawiam sie czy nie wrzucic pod półkę 2 głośniki po 20cm i zasilic to radiem ciekawe co z tego wyjdzie. Podkreslam że to będa bardzo budżetowe głośniki
OQS Opublikowano 28 Marca 2011 Opublikowano 28 Marca 2011 Ja nie mam suba w bagażniku. Ale zastanawiam sie czy nie wrzucic pod półkę 2 głośniki po 20cm i zasilic to radiem ciekawe co z tego wyjdzie. Podkreslam że to będa bardzo budżetowe głośniki Niestety wyjdzie bliżej nieokreślony hałas.
pastaldo Opublikowano 28 Marca 2011 Opublikowano 28 Marca 2011 Ja nie mam suba w bagażniku. Ale zastanawiam sie czy nie wrzucic pod półkę 2 głośniki po 20cm i zasilic to radiem ciekawe co z tego wyjdzie. Podkreslam że to będa bardzo budżetowe głośniki Niestety wyjdzie bliżej nieokreślony hałas. toś mnie pocieszył A to ze względu na zasilenie z radia czy że bez skrzynki? Bo zastanawiam sie nad zrobieniem skrzynki do nich takiej podwieszonej pod pułka i zasileniu radiem. Bo skrzynka klasyczna w bagażniku odpada bo jest mi potrzebny
OQS Opublikowano 28 Marca 2011 Opublikowano 28 Marca 2011 A to ze względu na zasilenie z radia czy że bez skrzynki? Niestety jedno i drugie, głośnik basowy musi mieć odpowiednie warunki jak również być odpowiednio zasilony. Jeśli potrzebujesz bagażnika to może mała zamknięta skrzynia do głośnika 20 cm, wzmacniacz przykręcony do oparcia foteli i jak bagażnik potrzebny cały to skrzynkę łatwo wyjmujesz, jak jest miejsce to skrzynia zostaje.
wtct Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Opublikowano 28 Marca 2011 A to ze względu na zasilenie z radia czy że bez skrzynki? Niestety jedno i drugie, głośnik basowy musi mieć odpowiednie warunki jak również być odpowiednio zasilony. Jeśli potrzebujesz bagażnika to może mała zamknięta skrzynia do głośnika 20 cm, wzmacniacz przykręcony do oparcia foteli i jak bagażnik potrzebny cały to skrzynkę łatwo wyjmujesz, jak jest miejsce to skrzynia zostaje. A może kupić gotową skrzynie aktywną i wstawić w miejsce koła zapasowego, szczególnie w sytuacji gdy ma się zestaw naprawczy zamiast dojazdówki :>. W a4 Avant jest też wolna przestrzeń pomiędzy pokrywą na dojazdówkę a dywanikiem bagażnika. Czy da się kupić jakąś sensowną skrzynięo takiej wysokości, żeby ją tam wstawić?
pastaldo Opublikowano 28 Marca 2011 Opublikowano 28 Marca 2011 ale ja chce tam włożyć coś pokroju tego http://allegro.pl/glosnik-altronic-basowy-bass-sp200-20cm-220w-4ohm-i1508284130.html Wiec czemuś takiemu to podejrzewam że i skrzynka ani wzmacniacz z radia nie zaszkodza ani nie pomogą Zgadza sie? Bo jeśli chodzi o sprzet audio wystarczy mi że zagra jakościowo jak głosniki nokii ale żeby troszke mocniej łypało basem
OQS Opublikowano 28 Marca 2011 Opublikowano 28 Marca 2011 A to ze względu na zasilenie z radia czy że bez skrzynki? Niestety jedno i drugie, głośnik basowy musi mieć odpowiednie warunki jak również być odpowiednio zasilony. Jeśli potrzebujesz bagażnika to może mała zamknięta skrzynia do głośnika 20 cm, wzmacniacz przykręcony do oparcia foteli i jak bagażnik potrzebny cały to skrzynkę łatwo wyjmujesz, jak jest miejsce to skrzynia zostaje. A może kupić gotową skrzynie aktywną i wstawić w miejsce koła zapasowego, szczególnie w sytuacji gdy ma się zestaw naprawczy zamiast dojazdówki :>. W a4 Avant jest też wolna przestrzeń pomiędzy pokrywą na dojazdówkę a dywanikiem bagażnika. Czy da się kupić jakąś sensowną skrzynięo takiej wysokości, żeby ją tam wstawić? Patrz post drugi Uproszczę ci sprawę Zabudowa suba 20cm w kole zapasowym, odpowiedni wzmacniacz zamontowany pod unoszoną podłogą bagażnika.
wtct Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Opublikowano 28 Marca 2011 Zabudowa suba 20cm w kole zapasowym, odpowiedni wzmacniacz zamontowany pod unoszoną podłogą bagażnika. Da się gdzieś kupić taką gotową obudowę z MDF, czy trzeba samemu?
OQS Opublikowano 28 Marca 2011 Opublikowano 28 Marca 2011 Zabudowa suba 20cm w kole zapasowym, odpowiedni wzmacniacz zamontowany pod unoszoną podłogą bagażnika. Da się gdzieś kupić taką gotową obudowę z MDF, czy trzeba samemu? Nie spotkałem się z możliwością zakupu jeszcze. Uderzaj z tym pytaniem do Pana rysiuu, duże doświadczenie ma w tym temacie, ja do tej pory "klasyczne" skrzynki budowałem. Tu masz przykład jak u siebie to rozwiązał: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=138292.0
rysiuu Opublikowano 28 Marca 2011 Opublikowano 28 Marca 2011 Nie ma gotowców, przynajmniej w PL. Jedynie rzeźba.
adadur Opublikowano 29 Marca 2011 Opublikowano 29 Marca 2011 Może na wspomniany głośnik nie ma gotowców ale można poszukać głośnik już z dedykowaną obudową. Czasami producent oferuje ten sam głośnik luzem jak i w obudowie.
Rekomendowane odpowiedzi