audicor Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Witam silnik 1.9 tdi a4 b6 jak w opisie, przy zmianie biegów ma chwile zamulenia i póżniej ciągnie,jak zdjęłem wężyk z zaworu egr ciąga dobrze i lepiej wchodzi na obroty,ale przy gaszeniu bardziej rzuca silnikiem, co radzicie, wyjąć i wyczyścić egr,jak tak to czy sa jakies specjalne preparaty itp.? czy zaślepić wężyk i zostawić? z góry wilekie dzieki za odp.
marec-ki Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Jest temat o czyszczeniu EGR ba i nawet o zaślepianiu. Poszukaj
wieczor15 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 wląsnie , mam ten sam problem, ale operacji z wezykiem i egr nie probowałem, bo byl czyszczony profilaktycznie przed zima i wszystko bylo git. Gdy silnik ma 90 stopni nie ma tego zamulenia.
audicor Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Własnie odkręciłem EGR i wrzuciłem do ropy, odkręciłem ta czarną gruszke od niego i nie wiem czy jej też nie wrzucić do ropy, cp sądzicie?
grubasek21 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 nie no jej nie ma sensu ... Tylko sam zaworek ten z klapka .. jak juz sie z nim cos dzieje to zaslepiac od razu :hi:
audicor Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2011 No własnie tak jak psiałem, po zmianie biegu jest przez chwile zmuła, nie chce jechać, dlatego go wyczyściłem i wrzuciłem do ropy, syfu troche było.
songo Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 może przy czyszczeniu pomoże ci ten link z forum a6 ale fajnie opisany i pokazany http://www.a6klub.pl/all-19tdi-czyszczenie-egr-i-kolektora-vt2950.htm
marewel Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Moze byc problem z turbina lub z zapchanym katem.
wieczor15 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 panowie wyciagłem zaworek chyba n75 i przeczyscilem z zewnatrz tak jakby jakis czujnik na nim i poruszalem weżykami bo sa gdzieniegdzie lekko poprzecierane. i jest o niebo lepiej teraz tez jest chwilka "zastanowienia" po zmianie biegu ale teraz to juz sie jakos da jezdzic. jutro powymieniam wezyki to dam znac czy to całkowicie wyeliminowało problem.
lc Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Przetarte wężyki koniecznie trzeba powymieniać. Od tego zacznij, żeby wykluczać ewentualne droższe niedomagania
wieczor15 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 wezyki wymienione, ale jest bez zmian. chyba musze zrobic logi tylko musiały byc na niedogrzanym silniku bo gdy dojdzie do 90 stopni auto jezdzi bez problemu, co wy na to??
Rekomendowane odpowiedzi