Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] wymiana kierownicy - kontrolka ESP i utrata możliwości otwierania z pilota

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem tuż po wymianie mojej paskudnej kierownicy 4-ramiennej na 3-ramienna

Podczas wymiany nie wyciągałem wogóle taśmy kierownicy i nie kręciłem nią.

Po ponownym złożeniu okazało się że wprawdzie kontrolka Air Bagu gaśnie to świeci się cały czas kontrolka ESP.

Jest jeszcze drugi problem: przedtem otwieranie i zamykanie zamków z pilota rzy kluczyku działało normalnie a teraz mogę zamknąć/otworzyć samochód tylko kluczykiem.

Oczywiście cała wymiana poduszki i kierownicy odbywała się przy odłączonym zasilaniu z aku.

Ktoś pomoże?

pozdrawiam

Tomek

Opublikowano

Podłącz VAG i zobacz czy nie ma błędów. Może podczas wymiany ruszyłeś jakieś przewody i teraz coś nie łaczy??

Opublikowano

ESP samo sie juz naprawilo - moze jest jakas procedura adaptacji przez komputer...

pozostaje problem "rozkodowanego" nadajnika w kluczyku - nie mylic z immo bo samochod normalnie mozna odpalic

Opublikowano

po rozlaczeniu akumulatora zawsze pali sie kontorlka ESP. trzeba uruchomic silnik. ruszyc kierownica pol obrotu w lewo, w prawo, przejechac sie kawalek az zgasnie.

a co pilota spradz baterie moze akurat zbieznosc. podlacz do w VAG.ew. sprawdz bledy w module komfortu.

Opublikowano

dzieki za info - jest dokładnie jak napisałeś

A wiesz może jak to może być z tym kluczykiem?

Opublikowano

Po odłączeniu komputera musisz dopasować pilota aby otwierał centralny zamek.

ESP samo się naprawiło bo podczas jazdy przeprowadziłeś adaptację czujnika kąta skrętu kierownicy. ;)

Opublikowano

...no właśnie jak dopasować pilota na nowo?

Opublikowano

wykonywalem podobne czynnosci przy montazu manetki wycieraczek. i pilot dzialal bez problemow. sprobuj moze jeszcze raz rozlaczyc akumulator, poczekaj z 10 min. podlacz go ponownie, ale zdecydowanie. u kolegi zwyczajnie sie zawiesil modul. ew. VAG powinien wykazac blad. i jak pisalem sprawdz baterie. byc moze masz nieoryginalny system alarmowy zintergrowany z eletronika samochodu. wtedy trzeba poszperac w instrukcji alarmu.

Opublikowano

Miałem ten sam problem z kluczykiem po wymianie akumulatora, po prostu się roztroił ;) zrobił mi to koleś taki spec od alarmów ale on mieszka w Niepołomicach więc to cie nie urządza. Spróbuj tak :

jeden kluczyk wsadź w stacyjkę i włącz ją ( nie zapalaj ), drugi w drzwi i najpierw otwórz i przytrzymaj kluczyk w pozycji otwartej kilka sekund, potem zamknij i również przytrzymaj w tej pozycji kilka sekund. U mnie jakoś tak zrobił parę razy i wszystko było ok, nie wiem dokładnie jakiej kombinacji użył bo się zasłaniał ale popróbuj a nóż się uda, :naughty:

Możesz też spróbować sposobu z instrukcji, cytuję :

synchronizacja:

-nacisnać przycisk odblokowania w kluczyku z pilotem

-umieścić kluczyk w wyłączniku zapłonu i włączyć zapłon

-ponownie wyłączyć zapłon i wyjąć kluczyk

-nacisnąć przycisk odblokowania

Powodzenia :a4fan:

Opublikowano

guardian jak sobie nie poradzisz to przyjedz do Galeri Kazimierz na spota coś zawsze wymyślimy ,weźmiemy vaga jak coś .....

Opublikowano

dzięki chłopaki za zaoferowaną pomoc ale już wszystko jest w porządku :)

zadziałała opcja zakodowania kluczyka wg instrukcji:

nacisnac otwieranie

wlaczyc zaplon

nacisnac otwieranie

...banał ale sam bym na to nie wpadł

thx i temat zamknięty

Opublikowano

dzięki chłopaki za zaoferowaną pomoc ale już wszystko jest w porządku :)

zadziałała opcja zakodowania kluczyka wg instrukcji:

nacisnac otwieranie

wlaczyc zaplon

nacisnac otwieranie

...banał ale sam bym na to nie wpadł

thx i temat zamknięty

cieszę się że wszystko gra, pozdro :audi: rulez !!