Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Olej MOTUL- oryginał i podróbka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, misiek95 napisał:

Ja też leje Motula od Dzika- z silnika można jeść :) Mam ochote na zmiane na inną markę, bo mam wrażenie że szybko traci swoje właściwości (jakieś 7 kkm)... Ale właściwości czyszczące ma super

Dokładnie tak jak piszesz własciwosci czyszczące ma kapitalne ale tez miałem wrazenie ze od 7 tys zaczynał jakby ciut głośniej pracować i zawsze po 7 tys musiałem z 300 ml dolewki zrobić. Teraz przesiadłem się na Valvoline Syn Powera MST C3 jak na razie 6 tys na nim i wrazenia pozytywne.Silnik pracuje tak jakby bardziej miękko a szczególnie słychać to rano przy pierwszym odpalaniu

Opublikowano
11 godzin temu, Daniel85 napisał:

Dokładnie tak jak piszesz własciwosci czyszczące ma kapitalne ale tez miałem wrazenie ze od 7 tys zaczynał jakby ciut głośniej pracować i zawsze po 7 tys musiałem z 300 ml dolewki zrobić. Teraz przesiadłem się na Valvoline Syn Powera MST C3 jak na razie 6 tys na nim i wrazenia pozytywne.Silnik pracuje tak jakby bardziej miękko a szczególnie słychać to rano przy pierwszym odpalaniu

za 1000km będzie to samo co z.motulem

Opublikowano
13 minut temu, Dev napisał:

za 1000km będzie to samo co z.motulem

Być może będzie to samo ale nie zmienia to faktu ze chyba i tak to sa jedne z najlepszych oliw dedykowane do tych silnikow z PD 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 23.01.2018 o 10:17, Daniel85 napisał:

Dokładnie tak jak piszesz własciwosci czyszczące ma kapitalne 

Ma przeciętne. Motul 505.01 to typowy przeciętniak. Tani, dobry, wystarczający olej. Żadna rewelacja. Można lać i nic nie ma prawa się stać ale jest dużo lepszych oliw. 

Niestety bardzo podrabiany ze względu na robienie go na forach na olej najwyższej klasy i trzeba uważać. 

Opublikowano

Ma przeciętne. Motul 505.01 to typowy przeciętniak. Tani, dobry, wystarczający olej. Żadna rewelacja. Można lać i nic nie ma prawa się stać ale jest dużo lepszych oliw. 
Niestety bardzo podrabiany ze względu na robienie go na forach na olej najwyższej klasy i trzeba uważać. 

A co Pan Tadek poleca?
Opublikowano
8 godzin temu, KierowcaTadek napisał:

To może kolega poda namiar na najlepsza oliwe pod 1.9 tdi PD.I będziemy mieli po problemie wyszukiwania tego najlepsiejszego :D 

Opublikowano

Godzinę temu, misiek95 napisał:

A co Pan Tadek poleca?

3 minuty temu, Daniel85 napisał:

To może kolega poda namiar na najlepsza oliwe pod 1.9 tdi PD.I będziemy mieli po problemie wyszukiwania tego najlepsiejszego :D 

Gdyby kolega się znał to już dawno by napisał :D  Składy olejów zmieniają się z roku na rok i trzeba w tym siedzieć. Nie macie tu na forum olejowych sprzedawców którzy znają to środowisko od środka ? Oni wiedzą co w trawie piszczy ( i zawsze wcisną dodatek Archoila który swoje kosztuje ale winduje  jakość oleju do turbo jakości )

Dla naszych TDI-PD norma 505.01 jest sama w sobie restrykcyjna i wymagająca i olej musi trzymać parametry co gwarantuje nam, że co byśmy nie wlali to pojedziemy bezpiecznie.

Te silniki w 95% jeżdżą na tym co się Januszowi spodobało z nazwy i wyglądu pudełka i sobie kupił w Tesco albo mu wcisnęli masówkę na której się najwięcej zarabia.  Blisko 20 lat na karku i nadal te starocie przeżywają kolejne generacje :P 

Ogólnie  oleje 505.01 są do siebie podobne i chyba najlepiej jest kupić taniego motula i dodać do niego archoil który wzbogaca go dodatkami które lądują w najdroższych olejach - jak komuś zależy na jak najdłuższej bezawaryjnej pracy. 

Opublikowano

Czyli znaleźliśmy złoty srodek ja proponuje 2 najlepsze oleje pod 1.9 tdi Motul Specyfic i Valvoline SynPower MST C3 do tych oliw można się pokusić o dodatek archoila i mamy najlepsze smarownanie i ochrone silnika. Na forum tez znajduja się osoby co jezdza na dodatku archoila i sobie go chwala. Wiec nie ma co szukac dziury w całym temacie.

Opublikowano

Jeżeli dla kogoś to nie jest przerost formy nad treścią i lubi wypieścić swój stary zjechany silnik dobrym olejem i pakietem witamin z archoila to czemu nie.  Pojedzie bez tego, pojedzie z tym. 

Nie wiem jak na tym forum ale na forum Octavii siedzi grupa olejowych świrów  a oni mają tam te same silniki co ałdice. Na Passacie wiedza olejowa jest nikła.  Jak ktoś się nudzi to może tam kopać w poszukiwaniu naj oliwy i mieć zaspokojony komfort psychiczny.

W końcu są oleje AMSOIL czy PENRITE które znane są z wysokiej jakości i wcale nie tak drogo ale jak tak patrzę na karty charakterystyk to tak jak pisałem wyżej - oleje 505.01 mają ciasne restrykcyjne  normy i wszystkie te oleje są podobne.

Nie wiem czy dla silnika będzie jakakolwiek różnica między Pentritem a Motulem. Sprzedawcy starają się z nich robić turbo egzotyki zza oceanu ale jak patrzę na parametry/cena to Motul za jakieś 130zł + archoil zgniecie Penrita czy Amsoila za 200zł.

Koniec końców to lejta co chceta bo i tak pojedzieta :D 

Edytowane przez KierowcaTadek

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Motul jest troszkę przereklamowany. Najważniejsza wymiana oleju na czas i będzie dobrze.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Odgrzeję kotleta... Czy takie coś się na oryginale trafia? Czcionka jest jakby o ton ciemniejsza, olej niby wygląda ładnie ale ta kreska tak ucieka na opakowaniu że wzbudza niepokój. Kupione w Netoil Rybnik.

102_3927.JPG

Edytowane przez AdamQQ

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

No niestety, ale motul to mocno przeciętny olej. Tutaj nie ma żadnej nowości. Po prostu w internecie utarło się, że to super olej. A tak naprawdę to tylko średniak w cenie powyżej średniej. A dodatki Archoila to też nie jest złoty środek, Archoil nie dostarcza wszystkiego co znajdziemy w dobrym oleju. W dzisiejszych czasach najbardziej modne są oleje oparte o PAO albo chociaż dużym dodatkiem PAO. Motul PAO ma 0%, a uszlachetniaczy tez nie ma rewelacyjnych.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie a czym właściwie różni się ten olej od tego ?

Screenshot_20200206-174408.png

Screenshot_20200206-174520.png

Opublikowano

Na butelkach masz info

Opublikowano

Oleje mają taka samą normę ale inne aprobaty.

Na drugim zdjęciu oleju Specific na dole masz napisane Synthese-Technologie,  patrz kilka postów wcześniej masz  identyczne z napisem w tym samym miejscu 100% Synthetic, na różne rynki dystrybucyjne o różnych normach kwalifikacji co jest lub nie jest Syntetykiem.

Opublikowano

Chodziło mi czy pod względem parametrów jakiś ;)

Czyli wszystko mają to samo tylko ten jest polecany do naszego a tamten polecany jest też do innych marek :)

• 3 lata później...
Opublikowano

Moi koledzy mają w ofercie praktycznie wszystkie oleje. W Europie jest kilka rafinerii blendujących. W VAG'u, Motul'u, Lotos'ie czy Liqui miesza się podstawowo te same frakcje, czasami różnią się tylko dodatkami. Wystarczy porównać specyfikacje.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

pojawił się "nowy" motul 0w30 xclean+ EFE zastępujący 0w30 specyfic 504/507 orientujecie się czy są jakieś różnice?