Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak zgrać pliki z jednego komputera na drugi ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję zgrać duże pliki ( mnóstwo zdjęć) z jednego komputera na drugi.Czy po podłączeniu komputerów zwykłym kablem USB nic się nie stanie i mogę normalnie przenosić pliki z jednego dysku na drugi ???

Opublikowano

Wydaje mi się, że tak Ci się nie uda.

Masz kilka możliwości, najrozsądniej będzie połączyć komputery kablem sieciowym i przesłać pliki po sieci, ew możesz wypiąć dysk z tamtego komputera, podłączyć pod Twój i przegrać, ale po sieci będzie prościej. No a jak nie to zawsze zostaje nagranie na płyte/pendrive'a i przeniesienie. :)

pzdr

Opublikowano

Albo wrzuc pliki np do www.sendspace.com, badz www.rapidshare.de, a pozniej sciagnij (to tak jakbys juz w ogole nie mial opcji) :)

Ale oczywiscie, wczesniej wszystko spakuj do jednego archiwum. :th:

Opublikowano

Najprosciej i najtaniej yy za darmo :P bedzie wykrecic dysk z jednego kompa i wpiac go do drugiego , jesli cos kumasz w obsludze pc to zaden problem.

Jesli niechce ci sie babrac z odpinaniem dysku to drugim najtanszym sposobem polaczyc kompy kablem sieciowym i wszystko pojdzie szybciutko lub jak koledzy pisali zakupic pendrive lub nagrac na plytke DVD :)

Opublikowano

Jesli bardzo chcesz laczyc dwa kompy ze soba to załatw sobie kabel sieciowy z przeplotem, dzieki ktoremu bedziesz mogl podlaczyc bezposrednio dwa komy ze soba przez karty sieciowe. Bedziesz musiał tylko ustawić odpowiednie adresy IP na kartach w komputerach (Start --->Panel sterowania ----> Polaczenia sieciowe ---> Polaczenie lokalne ---> Wlasciwosci ---> Protokol internetowy TCP/IP ---> Wlasciwosci). Na kompie nr 1 ustawiasz adres np. 192.168.0.2 i brame 255.255.255.0 a na kompie nr 2 ustawiasz 192.168.0.3 i brame 255.255.255.0. Po konfiguracji mozesz juz wyszukac komputer po adresie IP ale najpierw udostepniasz odpowiedni katalog z ktorego bedziesz zgrywal dane. Ustawienia powyzsze mozesz rowniez zastosowac do odpowiedniego kabla USB i bezprzewodowych kart sieciowych.

Najprosciej jest tak jak napisal Mad_MAX przelozyc dysk do kompa.

Opublikowano

nic nie bedzie musiał ustawiać .. wystarczy kabel sieciowy i niech skonfiguruje siec domową automatycznie i tyle.. sam komputer utworzy siec ..:)

Opublikowano

nic nie bedzie musiał ustawiać .. wystarczy kabel sieciowy i niech skonfiguruje siec domową automatycznie i tyle.. sam komputer utworzy siec ..:)

Takie rzeczy to chyba tylko w .... XP ;] dodatkowo nie zapominajmy o zcrossowanej skrętce, chyba ze chce sie switchami bawić

Opublikowano

najprościej i najtaniej to nagrać płytę Płytkę dvd :) a jak nie to kupić pen driva za 39zł 1GB Kingston i masz po kłopocie :th: a pen drive z czasem ci się też przyda :)

Opublikowano

Takie rzeczy to chyba tylko w .... XP

W Linuxie też jest chyba DHCP :mysli:

Opublikowano

Pendrive 1GB juz ponizej 20PLN. Sam sie zdziwilem, jak zobaczylem te ceny :shocked:

Opublikowano

ja proponuje wyjac dysk z jednego kompa podlaczyc do 2 i zgrac pliki pozniej dysk wyjac i spowrotem zamontowac do kompa z ktorego wyjeles dysk

Opublikowano

Takie rzeczy to chyba tylko w .... XP

W Linuxie też jest chyba DHCP :mysli:

Oczywiście że jest ale nie skonfigurujesz go klikając w zakładki/ikonki :)

Poza tym pisałem o automatycznej konfiguracji sieci, w linuksie to zautomatyzownie może być bardzo znikome :) (niestety, nie miałem okazji obejrzeć najnowszego ubuntu, być może coś w nim zmienili na plus :) )

Opublikowano

a nie wystarczy po prostu wywołać dhclient ?? (na BSD tak to działa)

Opublikowano

a nie wystarczy po prostu wywołać dhclient ?? (na BSD tak to działa)

A do czego to służy ? Czytając na szybko manuala za pomocą tej komendy pobierasz ustawienia sieci z serwera DHCP, niemniej jednak w przypadku konfiguracji sieci na dwóch komputerach na jednym z nich musisz skonfigurować serwer DHCP aby na drugim móc pobrać aktualna konfiguracje za pomoca DHCP :)

Oczywiście moge się mylić. Popraw mnie jeżeli to robię.

Opublikowano

Tak masz rację

W tej sytuacji nawet uważam że DHCP nie będzie potrzebne, wystarczy usawić ręcznie jakiś adres jednemu i drugiemu kompowi (poczytaj o poleceniu ipconfig - bodajże mozna tym jednym poleceniem wszystko zrobić, nie pamiętam dawno nie bawiłem się bezpośrednim łączeniem kompów)

kabel musi być skrosowany

A wogóle juz napisano że łatwiej będzie kupić/pożyczyć pendrive, lub wypalić dvd

Opublikowano

OK dzięki chłopaki za zainteresowanie.Zgrałem Pendrivem i po kłopocie. Można zamknąć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...