Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] korozja drzwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzisiaj zauważyłem cos niepokojącego bo rant drzwi od samego dołu został zaatakowany przez korozję :shocked: i to tylko drzwi od kierowcy bo od pasażera nie mam takiej listewki co jest na samym dole drzwi. czym mam zatrzymać tą korozje? ? ?

http://img520.imageshack.us/my.php?image=0001812sz3.jpg

Opublikowano

oj stary ktoś tu coś kombinował, w audi coś takiego bez powodu się nie dzieje, proponuje zeszlifować do gołej blachy i polakierować inaczej bedzie dziura niedługo

Opublikowano

Wydaje mi sie że skorodowało metalowe wzmocnienie w dolnej listwie, a nie same drzwi :mysli: W poprzedniej A4 wymieniałem właśnie tą sama listwę z tego samego powodu,zardzewiało to wzmocnienie i listwa zaczeła odłazic.

Opublikowano

Ta korozja wynika z wady konstrukcyjnej. Prawie kazda A4 rdzewieje w okolicach listw. I nie jest to wynik czyjegos kombinowania. Wszystkiemu winna jest konstrukcja listw, ktore rdzewieja. Bo maja w srodku metalowe wzmocnienie. Prawdopodobnie miales ta listwe i odpadla. A pod listwa z drugiej strony masz to samo.

Opublikowano

tu czyszczenie i lakierowanie nic nie pomoze :no: jak chcesz to dobrze zrobić to bez blachaza się nieobejdzie ... trzeba zrobić wstawke ... bo inaczej dalej będzie dostawała się tam woda i będzie gnić :kwasny:

Opublikowano

Najlepiej udaj sie do blacharza i zatrzymaj to świństwo . Swoją droga nie wiedziałem ze brak litew moze takiego syfu napędzić . Ciekawe jak jest z tymi listwami plastikowymi od S4 :mysli:

Opublikowano

Ja proponuję nie bawić się ze wstawianiem ,spawaniem ,itp. Blacha się przegrzeje w okolicach spawu i będzie rdzewiało. Troszkę drożej ,ale wydaje mi się ,że lepiej kupić drugie drzwi i je pomalować...

PS. w jakich modelach A4 były montowane te listewki bo w mojej nie ma listew ,ani zapinek...

Opublikowano

najlepiej oddac do jakiegos zakladu ja w swoim poprzednim samochohodzie tez tak mialem i zrobia ci elegancko i pojezdzisz jeszcze dlogi czas :naughty:

Opublikowano

hmm, tak sobie mysle

a moze otwory odplywowe z drzwi sie zapychaja stad stojaca woda i pozniejsza korozja. az sie wierzyc nie chce zeby cos takiego bylo w Audi.

byc moze tak jak mcm pisal drzwi byly naprawiane i uszkodzona byla warstwa ocynku.. :mysli:

Opublikowano
  • Autor

drzwi są tylko delikatnie wgniecione, ale to nie ma wpływu na odprowadzanie wody z ich wnętrza, jutro sie dokładniej tym zajmę podjadę do blacharza zapytam co z tym zrobić, o ile to rant drzwi skorodował a nie tak napisał Michał wzmocnienie tej całej NIEUDANEJ listwy :wallbash:

Opublikowano

nie przejmuj sie drzwi to nie koniec swiata. :) zawsze mozna na allegro wyczaic idealy jezeli ciebie to meczy :)

w sumie moze zamiast naprawiac wyjdzie na to samo? i tak naprawa i malowanie chyba ciebie czeka.

Opublikowano

PS. w jakich modelach A4 były montowane te listewki bo w mojej nie ma listew ,ani zapinek...

Od I liftu czyli od 1997

Opublikowano

ostatnio oblukałem coś takiego.

http://www.counteractrust.com/counteract.htm

Oglądałem dziś program TVN TURBO i pokazane To cudo było w programie „Garaż dwóch takich” („Two Guys Garage”)

elektronicznego zabezpieczenia przed korozją.

Prowadzący program stwierdził że takie urządzenia są montowane w standardzie w lawetach do jachtów i łodzi w USA.

Podobno montaż trwa 20 min jedną elektrodę umieszcza się pod maską

do błotnika a drugą po przekątnej na tyle samochody np.pod tylną lampą.

Co o tym sądzicie?

Opublikowano

wolalbym wydac na zgrzewki. przeciez audi od bodajze 1987 roku sa cynkowane. po co kombinowac?

wystarczy dobrze obejrzec nadwozie, i zabezpoeczyn miejsca gdzie sa problemy.

mam jeszcze peugeota 406 z 1998 roku. nie ma na nim grama rdzy... bez cudowania.

Opublikowano
  • Autor

uffff na strachu sie skończyło drzwi są całe bez oznak jakiejkolwiek rdzy :) miałeś racje michał skorodowało wzmocnienie listwy które jest z metalu wystarczyło mocniej pociągnąć za listwę i wyskoczyła z mocowań :shocked: to samo sie stało zapewne z drugiej strony.

a co do tego "elektronicznego zabezpieczenia przed korozją" to nie ma co cudować tak jak napisał Musashi, audi jest bardzo dobrze zabezpieczone może nie wszystkie jego elementy jak w moim przypadku :bicz2: ale nie ma co wydawać kasy na jakieś wynalazki które nie wiadomo czy coś pomogą (jak w przypadku magnetyzerów :polew:)

Opublikowano

No widzisz :thumbup: Na fotce widac że to zardzewiała listwa a nie drzwi,jak co niektórzy pisali :P