Młody_drog Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Opublikowano 16 Maja 2011 Ok, czekam aż ojciec przyjedzie i zrobię tak, że włożę jego akumulator i wtedy wszystko będzie clear. Ten cieć z warsztatu mi powiedział, że coś mi prąd bierze. Pyta się mnie, czy światła nie zostawiłem włączonego w środku. Mówię mu k**wa jak mi miała niby jedna lampka rozładować aku w 3h[br]Dopisany: 16 Maj 2011, 13:44_________________________________________________Ale jak by była cela walnięta to nawet jak aku jest niepodłączony to by prąd uciekał nie? A tak się trzyma cały czas na 12.35V
czester Opublikowano 16 Maja 2011 Opublikowano 16 Maja 2011 Sprawdziłeś alternator, czy ładuję tyle ile powinien ?
Młody_drog Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Opublikowano 16 Maja 2011 Chodzi o to, że alternator ładuje dobrze bo po odpaleniu na kable pojeździłem trochę i naładował akumulator tak, że mogłem odpalić za godzinę, ale za 3 godziny już kompletny kaput, po prostu nie trzyma prądu. Akumulator to nie jest gdyż właśnie zamieniłem aku z ojcem i sprawdziłem miernikiem, 13 amperów gdzieś ucieka na odpiętej klemie... To dużo, max 1 Amp powinien być
jacekm Opublikowano 16 Maja 2011 Opublikowano 16 Maja 2011 1 amper to dużo za dużo a 13 to katastrofa. Poczytaj tu: http://poszukaj.elektroda.pl/szukaj,pob%C3%B3r-pr%C4%85du-samochodzie.html Szukaj lewego poboru na bezpiecznikach i na grubych plusowych od rozrusznika i alternatora. W miarę szybko bo może autko z dymem "odjechać" Akumulator to nie jest gdyż właśnie zamieniłem aku z ojcem i sprawdziłem miernikiem, 13 amperów gdzieś ucieka na ODPIĘTEJ KLEMIE... To dużo, max 1 Amp powinien być Jak to mierzyliście ?
Stolkien Opublikowano 16 Maja 2011 Opublikowano 16 Maja 2011 możesz wpiąć sie tym amperomierzem w obwód akumulatora przy klemach i i jeśli masz na zamkniętym aucie pobór 13A to zrób tak że naciśnij zamek żeby się zakleszczył i otwórz drzwi i zdejmij zaślepkę bezpieczników i po koli na zamkniętym aucie wyciągaj bezpieczniki. no i w ten sposób ustalisz w której gałęzi zwarcie.
Młody_drog Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Opublikowano 16 Maja 2011 możesz wpiąć sie tym amperomierzem w obwód akumulatora przy klemach i i jeśli masz na zamkniętym aucie pobór 13A to zrób tak że naciśnij zamek żeby się zakleszczył i otwórz drzwi i zdejmij zaślepkę bezpieczników i po koli na zamkniętym aucie wyciągaj bezpieczniki. no i w ten sposób ustalisz w której gałęzi zwarcie. Tak dokładnie robiliśmy i nic, tylko po odpięciu tych dwóch grubych kabli które są z tyłu pobór zszedł do 2 amperów. Mierzyłem to odpinając minus z aku i jeden kabel amperomierza do klemy a jeden do minusa aku. Te dwa grube kable na pewno odpowiadają za przednie szyby i tylną klapę bo te dwie rzeczy nie działają po odpięciu klem. Sprawdziłem właśnie zamek klapy odpinając go ale dalej było 12-13amp. Jadę do mechanika zobaczymy co zdziała bo ja już ręce rozkładam
wypsiu Opublikowano 16 Maja 2011 Opublikowano 16 Maja 2011 Jest może w twoim aucie zainstalowany tel...bo mój znajomy miał bardzo podobne objawy i okazało się że to wina tel...
ROBERT Opublikowano 16 Maja 2011 Opublikowano 16 Maja 2011 ... pobór zszedł do 2 amperów. To i tak o wiele za dużo Stawiam na zwarcie altka ( ew. regulatora napięcia )
Młody_drog Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Opublikowano 16 Maja 2011 No i doszedłem..... po 9 godzinach, rozcinaniu wiązek, sprawdzaniu kabli, rozebraniu połowy auta doszedłem... Był to j**any przekaźnik który mam wmontowany za klimatronik od B7..................................... Teraz pobór zmalał do 1amp~
ROBERT Opublikowano 16 Maja 2011 Opublikowano 16 Maja 2011 1 Amper to też jeszcze za dużo ( oczywiście na wszystkich wyłączonych urządzeniach ) :gwizdanie:
jacekm Opublikowano 16 Maja 2011 Opublikowano 16 Maja 2011 To co może jeszcze brać? Amperomierz do aq, zamknij auto pilotem i poczekaj ok 2 min. Powinno znacząco spaść. Jak nie to dalej szukaj na bezpiecznikach
Rekomendowane odpowiedzi