Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] ASO mówi że musi rzucać silnikiem i nic z tym nie zrobią

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedzcie mi ludzie ... czy jeśli jest silnik 2.0 TDI BLB i rzuca nim na jałowych obrotach to czy tego nie da się naprawić ???

Wymienili mi wtrysk - bo ponoć zalewał - skasowali mnie jak za łany kukurydzy - a jak rzucało tak rzuca. Czy to jest naprawdę taki model, że można tylko zepchnąć go w przepaść, czy te ... chcą mnie zdenerwować. Normalnie jak da się to naprawić, to pojade tam ze zrobionym autem i połamie ... Koledzy pomocy - kupiłem to auto 5 dni temu i normalnie nie dożyje 6 dnia.

temat poprawiony

pre_pl

Opublikowano

nie wiem o jak intensywnym rzucaniu piszesz. moj AVF drzy sobie deliktnie jak to diesel. ale nim nie rzuca i 2.0tdi nie ma prawa bardziej podskakiwac.

powinienes postarac sie o diagnoze na papierze powinni miec wydruki z testera wtryskow podstawie ktorego dokonali diagnozy.

najlepiej byloby zrobic logi statyczne ( przy okazji dynamiczne) sprawdzic bledy. wtedy bedzie mozna cokolwiek wiecej poradzic. przyczyn moze byc wiele. i nie ma sensu gdybac.

ew. poszperaj na forum, jest taki watek chyba o AWX-ie (konstrukcja jest podobna wiec przycyzna moze byc rowniez) jednak jak pisalem tylko diagnoza podpowie gdzie szukac.

Opublikowano

o jaki silnik w końcu chodzi... jedno w temacie, a drugie w poście...

W przypadku 2.0tdi były update'y softu (pisaliśmy o tym, nawet numer biuletynu podawałem)

Opublikowano

ooo a to ciekawostka.

pre a bylo cos takiego do naszych? :naughty: update fajnie brzmi

zarowka79

luzik nie przejmuj sie na zapas, nie wiem gdzie to robiles ale jezeli w UK to tam w ASO z polotem jest gorzej niz w ASO w PL :D

Opublikowano
  • Autor

Generalnie chodzi o 2.0 TDI BLB logi wtrysków są mam - dali mi tak więc przed 1440 /min -0.16 mg/H -0.14 mg/H -0.64 mg/H 1.01 mg/H

no i tu po wymianie 1380/min -0.40 mg/H 0.40 mg/H -0.14 mg/H 0.14 mg/H

Na kompie zero błędów - wszystko ok.

Poszliśmy do S-line z tym samym silnikiem - i ten mechanik pokazuje mi, że też tak telepie w najnowsze s -ale nie telepało i mechanik nie wiedział co robić. Muszę znaleźć speca, który to zrobi żeby klijenta móc z czystym sumieniem odszczelić.

Opublikowano

wiesz tu sie wyłamie po gdybam. jest w tym silniku cos co sie nazywa wałkami wyrownoważajacymi. one maja za zadanie eliminowac drgania silnika. dziala to w ten sposob, ze sa dwa walki z ciezarkami, ktore wirujac przeciwnie rownowaza momenty tłokow.

tak sobie mysle...moze ktos robil cos przy pompie olejowej albo jej napedzie i zle to ustawił :mysli: albo poszedl napinacz łancucha napedzajacego pompe i wałki

wtedy motor chodzi mechanicznie jest ok, nie ma bledow, ale na jalowym nie dosc ze drga jakto diesel ma w zwyczaju, to te ciezarki rzucaja nim dodatkowo poglebiajac efekt.

tak to wyglada

walkiku7.jpg

Opublikowano

Na rozgrzanym silniku zloguj grupe 001 albo przynajmniej powiedz jakie widzisz wartości.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Problem polega na tym, że to jest b7 - silnik jest już na szynie can a mój kabel zrobi "wszystko" tylko nie silnik. :wallbash: Co do oprogramowania silnika - jest ponoć najnowsze. Tak powiedziało ASO.[br]Dopisany: 15 Styczeń 2008, 02:34 _________________________________________________Rogalotti jeśli masz jakieś sugestie dot. kabla to powiedz jaki podejdzie ?

Natomiast silnik ma pełną moc, spalanie w normie. Czasem jak zciągnę nogę z gazu obroty lekko zafalują na około 840 i czuć że jest delikatnie za nisko ale zaraz wraca do normy. Telepie nierównomiernie i delikatne szarpnięcia. Widać jak blok silnika drga nerwowo - podskakuje.

Opublikowano

Mój kumpel w passku 2.0 TDI ma dokładnie to samo , latał po salonach VW i gówno zrobili.

Opublikowano
  • Autor

No co do viakena dzwoniłem -dowiedziałem się że: - to urządzenie, o którym mowa - jest do kitu - chyba, że lubisz przeprowadzać analizę z ołówkiem i notesem i potrafisz zapisywać odczyty 4 razy na sekundę. Nie ma możliwości przeanalizowania choćby kilkusekundowych odczytów. Możemy odczytywać wartości bierzące. Brak ich zapisu trochę utrudnia przeprowadzanie analizy. Owe urządzenie jest nieazależnym narzędziem pomiarowym, które w żaden sposób nie można zmusić do exportu danych w celu dalszej analizy.

Nawiasem mówiąc - ile razy mam powtarzać - nie ma błędów a odczyty są poprawne jedynym niepokojacym podczas odczytów był lejący wtrysk - więc został wymieniony. Proszę o informacje, które mogą mi pomóc a nie info z cylku - "...mój kolega....miał i ma dalej..." Być może jest więcej ludzi takich jak ja - i być może istnieje rozwiązanie tego problemu - ja mam głęboką wiarę, że musi istnieć i jeszcze będziemy się z tego śmiali...

Opublikowano

pisalem tobie o walkach. ja bym sie wlasnie nm przyjrzal.

Opublikowano
  • Autor

Chłopaki jutro wracam do UK z urlopu :) - audiczka ponoć naprawiona. Zobaczymy co te spece z o diesli wymyślili. Jeśli naprawili - zdam pełną relacje co i jak. Potem walę prosto do ASO z reklamacją. Jeśli nie naprawili - to dadzą mi inne auto - ... spoko spoko też a4 :D

Opublikowano

to w UK jak nie naprawia samochodu wymieniaja na inny? :naughty: chyba sie przeprowadze ;):D

Opublikowano

Sam jestem ciekawy rozwiązania tej sprawy i czy w ogóle została rozwiązana.

Jak tylko będziesz coś więcej wiedział to daj znać.

No co do viakena dzwoniłem -dowiedziałem się że: - to urządzenie, o którym mowa - jest do kitu - chyba, że lubisz przeprowadzać analizę z ołówkiem i notesem i potrafisz zapisywać odczyty 4 razy na sekundę. Nie ma możliwości przeanalizowania choćby kilkusekundowych odczytów. Możemy odczytywać wartości bierzące. Brak ich zapisu trochę utrudnia przeprowadzanie analizy. Owe urządzenie jest nieazależnym narzędziem pomiarowym, które w żaden sposób nie można zmusić do exportu danych w celu dalszej analizy.

Co do tego interfejsu za 400 zł, to możecie napisać o co Wam chodzi i o jaki konkretnie interfejs chodzi, który niby jest taki do niczego ???

Opublikowano
  • Autor

Szczerze to nie wiem co mam napisać. Zrobili coś, że nie rzuca na zimnym siliku. Na ciepłym dyga ale zdecydowanie mniej. Prawie wcale i nie tak często. Lecz to ciągle nie jest perfect. Specjalista wymienił kolejny wtrysk. Kolejne 410 funtów - to już nie z mojego portfela :) Jeszcze pojade do ASO trzeba u nich też coś wywalczyć.

Teraz silnik nie faluje - zdecydowanie stabilnie pracuje. Jak dyga to przynajmniej o połowe mniej niż wcześniej, teraz te dygnięcia są jakby wydłużone, nie są tak gwałtowne.

Co do kabla - viaken ma tylko to na can'a -Skaner diagnostyczny dla VAG z CAN V-CHECKER 5.1PL - mówiłem o tym. Urządzenie to nie daje nam możliwości analizy danych - bo nie można ich zapisać. Dział sprzedaży mi tego nie powiedział - przełączyli mnie do kogoś mądrzejszego i po serii pytań uzyskałem taką odpowiedź.

[br]Dopisany: 24 Styczeń 2008, 22:28 _________________________________________________No i sie pospieszyłem - drugi dzień po naprawie - usterki wróciły do normy - dalej skacze.

:rant:

Nawet po wymianie dwumasa dalej skacze :(

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

ja tylko dodam ze w 2,0 BRE nie odczuwam jakiegos wiekszego dreznia na jałowym wiec to raczej nie jest tak ze "tak ma byc i juz"

Opublikowano

a ja w 2.0 BLB czuje telepanie silnikiem i to nie delikatne. A z tego co wiem i rozmawialem to wiekszosc uzytkownikow 2.0BLB to ma...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

słuchajcie dalej ASO...

Opublikowano

Właśnie, właśnie mam 2.0 TDI BLB i...

... na wolnych obrotach, na biegu jałowym, co jakiś czas, występuje bujniecie silnikiem.

Nie ma w tym wszystkim żadnej regularności, od czasu do czasu bujnie.

Zimny, czy ciepły.

Moc OK, żadnych innych nieprawidłowości nie zauważyłem. (na razie!)

Na 100% będę chciał to zlikwidować.

To może być początek kłopotów.

Czy ktoś miał i pokonał taki problem ???

Może polecicie mi sprawdzony warsztat !

PS. mam (chyba) też do wymiany łożysko w tylnym prawym kole, bo huczy jak cholera, szczególnie głośno przy 70km/h.

Opublikowano

witam

Mam podobny problem u siebie, silnik, żadnych błędów, test silnika w serwisie skody. Gość z serwisu który ze mną jeździł na test mówił, że to wina koła dwumasowego, do wymiany, nie wiem na ile to jest prawdą, na razie nie będę doświadczał..koszt zwala z nóg :):shocked: