Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Głośniki 16cm w przednich drzwiach Audi A4 B5 bez przeróbek tapicerki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

10549213_691847787551728_884477812554819

Witam, na dniach bede miał na sprzedaż dystanse pod głosniki 16cm pasujące P&P wraz z kpl śrub, musze tylko zrobić przymiarke, dobrać odpowiednie śruby i porobic fotki co i jak :wink:

Opublikowano

10549213_691847787551728_884477812554819

Witam, na dniach bede miał na sprzedaż dystanse pod głosniki 16cm pasujące P&P wraz z kpl śrub, musze tylko zrobić przymiarke, dobrać odpowiednie śruby i porobic fotki co i jak :wink:

I po ile takie bedziesz liczyl ?:D
Opublikowano

Dobre pytanie :D

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie da radę dostać takie dystanse jeszcze ?

Opublikowano

Nie da rady

Opublikowano

A jakieś szablony bądź wymiary ? Bo linki mi sie nie otwierają te z Poprzednich stron. :/

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ja zamontowałem te powerbass bez wygłuszenia i jak narazie stwierdzam ze straszna lipa :D, mam nadzieje ze te wygłuszenie pomoże :D, wzmaka podpiąłem do nich helix dark blue two wiec raczej styka a graja ciszej niz ori i do tego bez basu :D

Opublikowano

Nowe czy uzywane te glosniki kupowales? Jesli nowe daj im chwile na "dopasowanie"

Opublikowano

eheee nówki nówki, wszystko jest stabilnie poskręcane spodziewałem sie duzo lepszego efektu chociaż o jakies 40% narazie jest gorzej o jakieś 20 % hehe, to mówisz że sie rozruszają :D ? a kable dałem te co przysłali może w tym tkwić problem? może potrzebują mocniejszych?

Opublikowano

Daj im ze 20 godzin bez kayowania,glowu nie dam ale jest duza szansa ze jakosc sie zmieni

Opublikowano

Ja byłem mega nie zadowolony z powerbassów, zmieniłem na płytkie hertze a graja lepiej basem niz tamte, obawiam sie że nawet rozgrzanie nie da dobrego efektu, to były L60c, ale opinie w internecie wszedzie takie same - kiepski bas, u mnie grały pod wzmakiem 80w na kanał, wiec moc wystarczająco

Opublikowano

eheee nówki nówki, wszystko jest stabilnie poskręcane spodziewałem sie duzo lepszego efektu chociaż o jakies 40% narazie jest gorzej o jakieś 20 % hehe, to mówisz że sie rozruszają :D ? a kable dałem te co przysłali może w tym tkwić problem? może potrzebują mocniejszych?

zmień kable.

Miesiąc temu kupiłem s-6c, wygłuszyłem, przymocowałem na stałe do ramy. stare kable i te co przysłali zamieniłem na 2,5 kwadrat (wszystkie nawet te do radia i od tweeterów odciąłem oryginalne i przylutowałem 2,5 - w instrukcji od głosników też tak radzą) i bez wzmaka gra mi pięknie na radiu alpine. jestem mega zadowolony. jedynie co musiałem zrobić to zdjąć trochę wysokich tonów i średnich i lekko dodać niskich bo według mnie syczki grają ciut za głośno

Opublikowano

u mnie grały na 2,5mm bezposrednio ze wzmaka, ale jak pisałem wyzej model L60C, nic tam nie pomagało :facepalm:

Opublikowano

Poczekam niech trochę pograją na "dotarciu", a jak znajdę jakiś czas spróbuje z tymi kablami, i wprowadzę małe poprawki dam znać czy coś pomogło :), kowi a dużo lepiej na tych hertza?

Więc tak po różnorakich testach chodzi o wygłuszenie, wyciąłem w bance 10 l dziurę na głośnik wsadziłem dopiero słychać basiora :D, biorę się za wygłuszanie :D

Opublikowano

Cześć, czy mógł by ktoś podać dokładne wymiary takich dystansów ? Mam dostęp do takich narzędzi tylko w pracy i nie będę miał możlwiości docinania i próbowania więc przydały by się dokładne informacje jak to ma być wycięta albo jakiś szablon w skali 1:1. czy deska 13-14ustm będzie sie spisywać czy musi być konkretnie jakieś tworzywo sztuczne ? I jeszcze jedno pytanie może nie w tym dziale ale widzę, że jesteście oblatani w temacie planuje zaraz wygłyuszyć drzwi jednak nie mam dużego budrzetu i doszedłem do wniosku że taśma dekarska powinna załatwić sprawę, czy do jej montażu potrzebuje jakąś opalarke lub specjalny klej czy to działa na zasadzie taśmy dwustronnej ?

Opublikowano

Nitro do odtłuszczenia, opalarka/suszarka do włosów żony by ją troszkę uplastycznić i jazda. I tak działa na zasadzie taśmy dwustronnej. :decayed: Miłej zabawy - warto.

Opublikowano

Witam, mam pytanie również zamierzam zamontować u sb w A4 16 tylko ze ALPHARD HANNIBAL CS-H2W, mam oryginalne radio Audi symphony I czy bez wzmacniacza te głośniki dają lepszy efekt niz oryginalne 13 i czy radio to pociągnie ??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bez wzmaka myśle że nie ma co, te power bassy bez wzmaka grały licho i bez wygłuszonych drzwi lepiej gra oryginał, no chyba że dozucisz wzmaka i wygłuszysz

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć Koledzy

Jeśli chodzi o wygłuszenie furtek w A4 B5 tosa dwie drogi:

1. Ta uznawana za jedyną słuszną:

- głośnik mocujemy na sztywno do "ramy" drzwi,

- zewnętrzną połać drzwi wyklejamy matami,

- zamykamy blachą lub pleksą otwór rewizyjny,

- wyklejamy matami to co zrobilismy powyżej.

- oklejamy boczek czymś z gąbką, żeby nie "stukało" w rytm basu.

Opis lekko skrótowy ale myślę, że mniej więcej wiemy o co kaman.

Plusy:

- stabilne mocowanie głośnika

- w miarę szczelna komora dla głośnika niskotonowego

Minusy:

- waga drzwi (myslę, że rolka GMS'a 07xl w zupełności wystarczy i powinno jeszcze ciut zostać),

- utrudniony dostęp do wnętrza drzwi w przypadku napraw,

- trzeba wyłamać skrajny, wewnętrzny zatrzask,

- dla niektórych, jak np. dla mnie, koszta takiej zabawy.

2. Metoda "pod prąd". (UWAGA! wymagana ingerencja w boczek!)

- robimy panele pod głośnik 16cm (lub dowolny inny rozmiar, jak się ktoś uprze to zrobi pod 8" i sub będzie zbędny ;)),

- zewnętrzną połać drzwi wyklejamy tasmą dekarską TYTAN z warstwa aluminium - polecam czerwoną,

- boczek od strony wewnętrznej silikonujemy na łączeniach i żywicujemy po całości z dodatkiem maty szklanej 200-450,

- na wyschnięta warstwę żywicy ładujemy taśme dekarską,

- wokół głośnika możemy nałożyć więcej warstw żywicy lub np. gumę na pędzel marki Boll (taki zamiennik dla pasty Brax'a ;))

- gąbką lub peszelkiem osłaniamy wszystkie luźne kable, żeby nie grały razem z muzyką.

Plusy:

- koszt materiałów równy mniej więcej kosztowi samej rolki GMS'a,

- łatwy dostęp do wnętrza drzwi w razie konieczności przeprowadzenia napraw.

Minusy:

- mniej szczelna komora dla głośnika*1,

- konieczność przewietrzenia auta*2,

- ingerencja w zewnętrzny wygląd tapicerki drzwiowej.

*1 - mniej szczelna ale tak naprawdę drzwi w naszych A4 są dosyć szczelne seryjnie i szczelina między poszyciem a tapicerką jest nieduża,

*2 - żywica musi odparować, a najładniej nie pachnie, tasma dekarska również, najlepiej zostawić boczki na 2-3 dni na balkonie lub w garażu,

Dla osób twierdzących, że głośnik zamocowany do tapicerki nie ma prawa grać nadmienię tylko, iż jest w Polsce A4 którego właściciel ma tak zrobione wrota. Nie dość, że według osób postronnych gra to bardzo dobrze to i nazbierał już trochę garnków na zawodach CA zarówno w PL jak i DE.

Pozdrawiam i życzę owocnych prac.

Myślałem że uda mi sie zrobić coś na wzór drugiej metody. Kupiłem arkusz PVC 10mm, wyciąłem dystanse.Z tapicerki wyciąłem wszystko co kolidowało z dystansem. Ten potem wkleiłem jak najbliżej tapicerki, poprawił klejem na około żeby było szczelnie. Na to drugi pierścień i głośnik. Niestety, mimo że zrobiłem to bardzo ciasno, to pomysł padł przy zakładaniu boczka. Stelaż od elektrycznej szyby blokował na głośnik od góry, z boku zaś, ten element metalowy drzwi który wchodzi w tapicerkę. Tak wyglądał stelaż na głośnik:

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Ponieważ miałęm jeszcze trochę tego arkusza PVC, to na szybko tutaj znalazłem te wzory i trochę je przeskalowałem.

Audi_1372.jpg

Audi_1373.jpg

Potem już postępowałem zgodnie z instrukcjami z pierwszego postu, usunąłem jedno mocowanie, wyciąłem trochę pianki i założyłem boczek. Radzę patrzeć czy tapicerka od środka nie tyka zawieszenia i czy przewody nie "przeszkadzają" opadającej szybie.