Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Głośniki 16cm w przednich drzwiach Audi A4 B5 bez przeróbek tapicerki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

9 mat 50x25cm na jedne drzwi = 1,125m2

Spiął który Hertze DSK 165 pod wzmak na 70wRMS? Gra to?

Opublikowano

Hertze DSK 165i pod radiem ciekawie grają ale mały wzmak obudzi w nich potencjał ja polecam 350 RMSa :hi:

Opublikowano
9 mat 50x25cm na jedne drzwi = 1,125m2

Spiął który Hertze DSK 165 pod wzmak na 70wRMS? Gra to?

Tyle uzyłes na oklejenie wewnatzr dzwi ?

---------- Post dopisany 23-04-2014 at 11:22 ---------- Poprzedni post napisany 22-04-2014 at 09:26 ----------

Pisalem z gosciem od wygluszenia i podliczyłem ile by wyniosło mnie kompletne wygluszenie dzwi SUMA 453,60zl.

Dwi od wewnatrz mata wygluszajaca 2mm (dokladnie) Nastepnie czesc zewnetrzna mata gabkowa (widoczny jedynie glosnik ew,zwrotnica i linka )

I jako ostatni etam wygluszenie rownierz gabka samego boczka dzwi:kwasny:

Tak mi gosciu przedstawił temat profi wygluszenia.

1329486285.jpg

1344446344.jpg

e240310b702c7551c309282b5548e662.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć Koledzy

Jeśli chodzi o wygłuszenie furtek w A4 B5 tosa dwie drogi:

1. Ta uznawana za jedyną słuszną:

- głośnik mocujemy na sztywno do "ramy" drzwi,

- zewnętrzną połać drzwi wyklejamy matami,

- zamykamy blachą lub pleksą otwór rewizyjny,

- wyklejamy matami to co zrobilismy powyżej.

- oklejamy boczek czymś z gąbką, żeby nie "stukało" w rytm basu.

Opis lekko skrótowy ale myślę, że mniej więcej wiemy o co kaman.

Plusy:

- stabilne mocowanie głośnika

- w miarę szczelna komora dla głośnika niskotonowego

Minusy:

- waga drzwi (myslę, że rolka GMS'a 07xl w zupełności wystarczy i powinno jeszcze ciut zostać),

- utrudniony dostęp do wnętrza drzwi w przypadku napraw,

- trzeba wyłamać skrajny, wewnętrzny zatrzask,

- dla niektórych, jak np. dla mnie, koszta takiej zabawy.

2. Metoda "pod prąd". (UWAGA! wymagana ingerencja w boczek!)

- robimy panele pod głośnik 16cm (lub dowolny inny rozmiar, jak się ktoś uprze to zrobi pod 8" i sub będzie zbędny ;)),

- zewnętrzną połać drzwi wyklejamy tasmą dekarską TYTAN z warstwa aluminium - polecam czerwoną,

- boczek od strony wewnętrznej silikonujemy na łączeniach i żywicujemy po całości z dodatkiem maty szklanej 200-450,

- na wyschnięta warstwę żywicy ładujemy taśme dekarską,

- wokół głośnika możemy nałożyć więcej warstw żywicy lub np. gumę na pędzel marki Boll (taki zamiennik dla pasty Brax'a ;))

- gąbką lub peszelkiem osłaniamy wszystkie luźne kable, żeby nie grały razem z muzyką.

Plusy:

- koszt materiałów równy mniej więcej kosztowi samej rolki GMS'a,

- łatwy dostęp do wnętrza drzwi w razie konieczności przeprowadzenia napraw.

Minusy:

- mniej szczelna komora dla głośnika*1,

- konieczność przewietrzenia auta*2,

- ingerencja w zewnętrzny wygląd tapicerki drzwiowej.

*1 - mniej szczelna ale tak naprawdę drzwi w naszych A4 są dosyć szczelne seryjnie i szczelina między poszyciem a tapicerką jest nieduża,

*2 - żywica musi odparować, a najładniej nie pachnie, tasma dekarska również, najlepiej zostawić boczki na 2-3 dni na balkonie lub w garażu,

Dla osób twierdzących, że głośnik zamocowany do tapicerki nie ma prawa grać nadmienię tylko, iż jest w Polsce A4 którego właściciel ma tak zrobione wrota. Nie dość, że według osób postronnych gra to bardzo dobrze to i nazbierał już trochę garnków na zawodach CA zarówno w PL jak i DE.

Pozdrawiam i życzę owocnych prac.

Opublikowano

Co do pierwszej metody to wystarczy ze zrobisz panele z plexi przykrecane do ramy i dostep do bebechow jest ok, ewentualnie mozna zrobic tylko kawalek przykrecany w miejscu zamka bonjak cos to tam sie grzebie

Opublikowano
wystarczy ze zrobisz panele z plexi przykrecane do ramy

Jakiej grubości? Z jednej plexi czy z dwóch?

Opublikowano

plexu takiej by to było sztywne, a na alegro są rózne grubości, ja tak nie robiłem ale zmaierzam tak sobie ułątwić zycie w miejscu dostepu do zamku, bedzie zwyczaknie zaślepka demontowalna pokryta też matą

Opublikowano

Posiada ktoś szablon na dystanse?

Opublikowano

Zazwyczaj w pudełku z głośnikami masz szablon głośnika żeby było łatwo dystans wyciąć sprawdź pudełko

Opublikowano

Na początku tematu ktoś wrzucił gotowy szablon ale imageshack skasował zdjęcie ;/

Opublikowano

No to chyba najlepiej będzie jak klepniesz w Google szablon i coś powinno wyskoczyć albo napisać do jakiegoś sprzedawcy dystansów z Allegro

Opublikowano

A powiedzcie mi, czy ori bose ma jakieś skrzynki za głośnikiem jak w a8 d2? Czy grają tak samo w drzwi?

Opublikowano

Tak samo grają, przykrecone do boczka

Opublikowano

Ktos montowal u siebie nie wygluszenie a "wyciszenie" drzwi? ja chce to zrobic tak, ze teraz i tak musze rozebrac calutkie drzwi do zera, wiec okleilbym blache STP silverem, a na to pianke gms. Pytanie tylko czy jak kiedys chcialbym robic komore dla glosnika i rezac 16tki, to czy ta gabka GMS nie bedzie "absorbowac" dzwieku z glosnika??

Moim nadrzednym celem jest wyciszenie srodka auta z wszelakich dzwiekow z zewnatrz.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj kończyłem wygłuszanie drugich drzwi. W końcu brzmi jak należy, ale zauważyłem że bas jest ukierunkowany. Gdy siedze oparty w fotelu bas jest bo jest, ale gdy nachyle się nad kierownicę to łupie jak subwoofer. Ktoś zauważył to u siebie? Czy jest to kwestia ustawienia głosnika w koszu czy raczej przez oryginalny otwór w tapicerce nic się nie da zrobić?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

i jak z tym szablonem odnalazł się? pamiętam, że kiedyś był fajny składany z dwóch, ale zaginął gdzieś w akcji, jedyne co znalazłem

Scan.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl

ale nie wiem czy on jest ok

jak by się odnalazł ten "dobry" szablon to można by go powiesić, bo to jest zawsze szukane i nie odnajdywane :decayed:

wiem że wrzucałem te dobre szablony komuś na forum car-audio, tylko nie pamiętam adresu tej strony i nie moge jej znaleźć :facepalm:

pamiętam, że czarny lay-out strony i tyle :facepalm:

Opublikowano

Nie wiem czy te są dobre bo nie sprawdzałem, ale ściągnięte gdzieś z tąd...

Audi_1372.jpg

Audi_1373.jpg

Opublikowano

Witam

Poszukuje głośniczków na przód i zastanawiam sie nad

- PowerBass S6C

- Vibe Slick 6 Comp - Vibe Slick 6 Comp AudioBas.pl - Twój Sklep Car Audio

Co byście doradzili :) ?

Opublikowano
Hertze DSK 165i pod radiem ciekawie grają ale mały wzmak obudzi w nich potencjał ja polecam 350 RMSa :hi:

Czikit, masz takie u siebie?:wink: Masz jakiś wzmak? Albo jaki byś polecał do tych głośników?:wink:

Opublikowano
Witam

Poszukuje głośniczków na przód i zastanawiam sie nad

- PowerBass S6C

- Vibe Slick 6 Comp - Vibe Slick 6 Comp AudioBas.pl - Twój Sklep Car Audio

Co byście doradzili :) ?

Mam FLI Comp6-F3 na licencji Vibe o trochę gorszych parametrach niż te Viby które pokazałeś i działa to całkiem fajnie. Po wygłuszeniu drzwi bass jest bardzp fajny więc na tych powinno być jeszcze lepiej.