Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6/B7] Czy istnieje przy pomocy CAN VAG HEX VCDS 10.6.3 sczytać stan licznika w B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak jak w temacie. Czy istnieje możliwość sczytania przebiegu auta w modelu B6, B7

za pomocą interfejsu CAN VAG HEX VCDS 10.6.3.

Jeśli taka możliwość istnieje proszę o informację jak uzyskać taki odczyt z sterownika

silnika ( ECU ). Pytanie dotyczy auta z silnikiem TDI jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie :) .

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

Application -> EDC15-16 mileage

Opublikowano

czyli mam rozumieć, że interfejsem CAN VAG HEX z aplikacją VCDS 10.6.3. nie dam rady

odczytać przebiegu auta ze sterownika silnika ECU (pompy wtryskowej) ??

Opublikowano

Dasz rade przeczytać przebieg z ECU tak jak zostało podane o ile jest uaktywnione naliczanie.

Opublikowano

Dasz rade przeczytać przebieg z ECU tak jak zostało podane o ile jest uaktywnione naliczanie.

W jaki sposób można zweryfikować czy zostało uaktywnione naliczanie ??

Opublikowano

No to masz przecież jasno na białym :)

w menu głównym po wejściu do programu vcds klikasz application następnie EDC15-16 i klikasz read jeżeli pokaże Ci się przebieg to wiesz że masz uaktywnione jeżeli wyskoczy jakiś błąd oznacza to że w ECU nie masz naliczanych kilometrów

Opublikowano

albo da sie odczytac , albo nie ... z tym ze musisz wziasc poprawke ze klony VCDS-a czasami maja z tym problemy ...

Opublikowano

albo da sie odczytac , albo nie ... z tym ze musisz wziasc poprawke ze klony VCDS-a czasami maja z tym problemy ...

w B6/B7 z silnikiem TDI czyli sterownik EDC15/EDC16 jest zawsze zapisywany przebieg w ECU a problemy z czytaniem biorą się jak słusznie zauważył spanky z dupowatego kabelka.

Tylko teraz jak korygują licznik to w zegarach i ecu więc czytanie przebiegu z ecu traci powoli sens. :confused4:

Opublikowano

Traci powoli sens to fakt, ale dużo jest jeszcze samochodów, w których przebieg cofają tylko na liczniku.

@Spanky, mozesz powiedzieć pi razy oko ile jest takich przypadków na 10 aut? że vcds wyczyta inna wartość niż na liczniku?>

Opublikowano

czyli mam rozumieć, że interfejsem CAN VAG HEX z aplikacją VCDS 10.6.3. nie dam rady

jezeli chodzi o TDI

w 1.9 czasami da się odczytać

w 2.0 praktycznie zawsze jak nikt nie kombinował

w 2.5 ; 2.7 i 3.0 z moich przeprowadzonych prób w żadnym sie nie dało

Opublikowano

jezeli chodzi o TDI

w 1.9 czasami da się odczytać

w 2.0 praktycznie zawsze jak nikt nie kombinował

w 2.5 ; 2.7 i 3.0 z moich przeprowadzonych prób w żadnym sie nie dało

Dokładnie tak jak antonio napisał - 1.9 TDI B6 roczniki 2001-2002 mało który ma zapisywany przebieg w ECU co innego nowsze 2003-2004. I moim zdaniem jeżeli chodzi o B6 to kabel nie ma nic do rzeczy.

w 2.0 masz racje jeżeli nic nie było ruszane zawsze można było odczytać z ECU przebieg

Opublikowano

@Spanky, mozesz powiedzieć pi razy oko ile jest takich przypadków na 10 aut? że vcds wyczyta inna wartość niż na liczniku?>

z mojego doswiadczenia to tak 50/50 .... rekordzisci mieli zdjete na budzikach po ponad 200 kkm ... :decayed:

wyraz twarzy wlasciciela - bezcenny ... :naughty:

Opublikowano

Ja z kumplem sprawdzałem 2 AJM z 2000 roku programem VCDS i oba miały zapisany stan w ecu jeden miał ori a drógi niestety -115 tyś

Opublikowano

w moim byłym B6 z '01 odczytałem przebieg

Opublikowano

U mnie podobnie jak u kolegi wyzej....odczytac odczytal-praktycznie taki sam jak na budziku... tyle ze ja mam 1000% ze calosc przesunieta jest o 62kkm...miesiac przed ostatnim przegladem mial 62kkm wecej niz jak go kupowalem - sprawdzone w serwisie... a vcds odczytal to co praktycznie bylo na liczniku :/

tak wiec kiszkowate te odczyty :)

Pytanie z innej baczki...

Jaka jest procedura kasowania serwisu za pomoca vcds 10.6.3. ? taka sam ajak np.: vag 3.XX

Chodzi mi o kasowanie komunikatów serwisowych...

Opublikowano

simon__75 nie rób OT a w VCDS masz do tego jeden "przycisk"

i użyj szukaj bo nie tylko w tym dziale był temat przerabiany

Opublikowano

Temat odczytywania przebiegu juz byl przerabiany... i w obecnym wątku uwazam za wyczerpany.

Kłodeczka :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...