rav Opublikowano 20 Czerwca 2011 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Witam Tak jak w temacie. Czy istnieje możliwość sczytania przebiegu auta w modelu B6, B7 za pomocą interfejsu CAN VAG HEX VCDS 10.6.3. Jeśli taka możliwość istnieje proszę o informację jak uzyskać taki odczyt z sterownika silnika ( ECU ). Pytanie dotyczy auta z silnikiem TDI jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie . ________________ Pozdrawiam Rafał
rav Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2011 czyli mam rozumieć, że interfejsem CAN VAG HEX z aplikacją VCDS 10.6.3. nie dam rady odczytać przebiegu auta ze sterownika silnika ECU (pompy wtryskowej) ??
A4_Dominik_WAW Opublikowano 20 Czerwca 2011 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Application -> EDC15-16 mileage Dasz rade przeczytać przebieg z ECU tak jak zostało podane o ile jest uaktywnione naliczanie.
rav Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2011 Application -> EDC15-16 mileage Dasz rade przeczytać przebieg z ECU tak jak zostało podane o ile jest uaktywnione naliczanie. W jaki sposób można zweryfikować czy zostało uaktywnione naliczanie ??
A4_Dominik_WAW Opublikowano 20 Czerwca 2011 Opublikowano 20 Czerwca 2011 No to masz przecież jasno na białym w menu głównym po wejściu do programu vcds klikasz application następnie EDC15-16 i klikasz read jeżeli pokaże Ci się przebieg to wiesz że masz uaktywnione jeżeli wyskoczy jakiś błąd oznacza to że w ECU nie masz naliczanych kilometrów
spanky Opublikowano 20 Czerwca 2011 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Application -> EDC15-16 mileage Dasz rade przeczytać przebieg z ECU tak jak zostało podane o ile jest uaktywnione naliczanie. W jaki sposób można zweryfikować czy zostało uaktywnione naliczanie ?? albo da sie odczytac , albo nie ... z tym ze musisz wziasc poprawke ze klony VCDS-a czasami maja z tym problemy ...
Panton Opublikowano 21 Czerwca 2011 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Application -> EDC15-16 mileage Dasz rade przeczytać przebieg z ECU tak jak zostało podane o ile jest uaktywnione naliczanie. W jaki sposób można zweryfikować czy zostało uaktywnione naliczanie ?? albo da sie odczytac , albo nie ... z tym ze musisz wziasc poprawke ze klony VCDS-a czasami maja z tym problemy ... w B6/B7 z silnikiem TDI czyli sterownik EDC15/EDC16 jest zawsze zapisywany przebieg w ECU a problemy z czytaniem biorą się jak słusznie zauważył spanky z dupowatego kabelka. Tylko teraz jak korygują licznik to w zegarach i ecu więc czytanie przebiegu z ecu traci powoli sens.
roman_tyk Opublikowano 21 Czerwca 2011 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Traci powoli sens to fakt, ale dużo jest jeszcze samochodów, w których przebieg cofają tylko na liczniku. @Spanky, mozesz powiedzieć pi razy oko ile jest takich przypadków na 10 aut? że vcds wyczyta inna wartość niż na liczniku?>
antonio Opublikowano 21 Czerwca 2011 Opublikowano 21 Czerwca 2011 czyli mam rozumieć, że interfejsem CAN VAG HEX z aplikacją VCDS 10.6.3. nie dam rady odczytać przebiegu auta ze sterownika silnika ECU (pompy wtryskowej) ?? jezeli chodzi o TDI w 1.9 czasami da się odczytać w 2.0 praktycznie zawsze jak nikt nie kombinował w 2.5 ; 2.7 i 3.0 z moich przeprowadzonych prób w żadnym sie nie dało
A4_Dominik_WAW Opublikowano 22 Czerwca 2011 Opublikowano 22 Czerwca 2011 czyli mam rozumieć, że interfejsem CAN VAG HEX z aplikacją VCDS 10.6.3. nie dam rady odczytać przebiegu auta ze sterownika silnika ECU (pompy wtryskowej) ?? jezeli chodzi o TDI w 1.9 czasami da się odczytać w 2.0 praktycznie zawsze jak nikt nie kombinował w 2.5 ; 2.7 i 3.0 z moich przeprowadzonych prób w żadnym sie nie dało Dokładnie tak jak antonio napisał - 1.9 TDI B6 roczniki 2001-2002 mało który ma zapisywany przebieg w ECU co innego nowsze 2003-2004. I moim zdaniem jeżeli chodzi o B6 to kabel nie ma nic do rzeczy. w 2.0 masz racje jeżeli nic nie było ruszane zawsze można było odczytać z ECU przebieg
spanky Opublikowano 22 Czerwca 2011 Opublikowano 22 Czerwca 2011 @Spanky, mozesz powiedzieć pi razy oko ile jest takich przypadków na 10 aut? że vcds wyczyta inna wartość niż na liczniku?> z mojego doswiadczenia to tak 50/50 .... rekordzisci mieli zdjete na budzikach po ponad 200 kkm ... wyraz twarzy wlasciciela - bezcenny ...
IDUAL Opublikowano 22 Czerwca 2011 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Ja z kumplem sprawdzałem 2 AJM z 2000 roku programem VCDS i oba miały zapisany stan w ecu jeden miał ori a drógi niestety -115 tyś
antonio Opublikowano 22 Czerwca 2011 Opublikowano 22 Czerwca 2011 w moim byłym B6 z '01 odczytałem przebieg
simon__75 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Opublikowano 22 Czerwca 2011 U mnie podobnie jak u kolegi wyzej....odczytac odczytal-praktycznie taki sam jak na budziku... tyle ze ja mam 1000% ze calosc przesunieta jest o 62kkm...miesiac przed ostatnim przegladem mial 62kkm wecej niz jak go kupowalem - sprawdzone w serwisie... a vcds odczytal to co praktycznie bylo na liczniku :/ tak wiec kiszkowate te odczyty Pytanie z innej baczki... Jaka jest procedura kasowania serwisu za pomoca vcds 10.6.3. ? taka sam ajak np.: vag 3.XX Chodzi mi o kasowanie komunikatów serwisowych...
Panton Opublikowano 22 Czerwca 2011 Opublikowano 22 Czerwca 2011 simon__75 nie rób OT a w VCDS masz do tego jeden "przycisk" i użyj szukaj bo nie tylko w tym dziale był temat przerabiany
przemik Opublikowano 22 Czerwca 2011 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Temat odczytywania przebiegu juz byl przerabiany... i w obecnym wątku uwazam za wyczerpany. Kłodeczka
Rekomendowane odpowiedzi