Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Zmienna geometria jak jeździcie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc mam pytanie jak często czyścicie turbinę i przy jakich obrotach zmieniacie biegi w swoich autach i jak ze spalaniem przy jeździe na określonych obrotach?

Opublikowano

Jeździłem paroma TDI z vnt i nie czyściłem nigdy, jeżdżę tak normalnie na zimnym tak do 2200 obr a potem zazwyczaj przeciągam do 3tys. Czasem przegonie auto tak 170-180 dłuższą chwile, problemów z Turbiną nie stwierdzam :) Jak nie będziesz mulić cały czas to ci Vnt może się przyciąć. Wszystko z głową

Opublikowano

Ja całkiem podobnie jak lukasz jeżdze i tez rzeczywiście jak dłuższy czas sie muli to moze przyciąć a tak to spokój.Jak Ci sie przycina mozesz reką sztange rozruszać.

Opublikowano

Siema

Smigam normalnie bez jakiegokolwiek katowania bo to mało daje. Od 2 lat nie mam problemu z VNT ale pod 2 war. Wywaliłem kata i idealne spalanie. Mozna powiedziec ze po tym czasie geometria smiga jak mazenie. Kompletne 0 zacięć.

Pozdro

ZC

Opublikowano

Zimny Chirurgu jesteś kolejnym dowodem na to że kat to zło hehe :>

Opublikowano

Zimny Chirurgu jesteś kolejnym dowodem na to że kat to zło hehe :>

ja u siebie tez wycialem dzis to dziadostwo :decayed:

Opublikowano

a mi jak duch wyczyscil to juz prawie 5 miechow smiga jak ta lala ja na zimnym do 2000 tys obr a jak nagrzeje sie to od 2500 do 3000 tys;]

Opublikowano

Jak zimny do 2000 tyś ciepły do 3-3.5 kata nie mam wydłubałem turbine czyściłem z pół roku temu sam i teraz zrobiłem czip także myślę że będę miał spokój na dłużej

Opublikowano

hehe 3-3.5 tys niezle spalanie musi byc :D

Opublikowano

jak sie nagrzeje to nie odpuszczam nikomu czyli do 4,5tys :decayed: spalanie 6,5l-8l

Opublikowano

Przebieg 520 tys, podejrzewam, że jeszcze turbo nie było czyszczone.Zrobiłem teraz 1140 km i średnie spalanie z tej trasy wyszło mi 4,8 litra. Maksymalną prędkość jaką pamiętam na liczniku to coś koło 160 km/h. Jeżdżę dosyć dynamicznie, ale jak się spieszę to 2, 3 do końca, a 5 przy 160 km/h pakuję dopiero. Ja to lubię i mój AFN też. Zimą notlaufy się zdarzają. Wiadomo, że paliwo ciut inne i nie ma jak pogonić, ale jak przychodzi wiosna to sadze z dymnika wyganiam i znowu do zimy spokój.

Opublikowano

a ja nigdy notlaufow spalanie po chipie 5.1-5.3 fele 215/45/17.Wydaje mi sie ze nie pali duzo.Biegi zazwyczaj przy 2.2 nieraz przy 3 a nie raz do 4 na 4 biegu.I 5 do konca

Opublikowano

AWX jak zimny to tradycyjnie jak koledzy wyżej,ale jak się już pogrzeje,a temperature 90 stopni motor łapie błyskawicznie,to uwielbiam pokatać-toż to sama przyjemność mieć pod paską 131 kucyków.A po czymś takim przed zgaszeniem obowiazkowa minuta na wolnych obrotach dla turbawki.Do tego odpowiedni olej i wszystko kreci się błogo :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

Niektórzy nawet nie wiedzą że mają już przycinającą się zmienną geometrie. Jak odrazu po wciśnięciu pedału gazu nie ma dobrego przyśpieszenia to i przedmuchanie nie pomoże czasem. Przerabiany temat :gwizdanie: Efekt można dopiero porównać jak sztanga chodzi idealnie lekko. Ja np. nie miałem notlauf a sztanga się cięła i nie pomagało przegonienie :no: Miałem tak w dwóch audi.

Opublikowano

Mam sytuacje o której pisze DUCH nie mam rewelki w przyspieszaniu mam laga czyli ciżeko podcisnieniu sprawnie ruszać sztangą :(

Opublikowano
  • Autor

A jak jeździsz i przy jakich obrotach zmieniasz biegi?

Opublikowano

Ja też szykuje się do wywalenia kata, raz miałem czyszczenie turbo z 2 razy pomogło rozruszanie sztangi.. jakoś mega dynamicznie nie jeżdżę specjalnie też nie zamulam a jednak się zdarza. Mam nadzieje że wywalenie kata da spokój na zawsze :wink4: Zresztą nie po to kupowałem diesla żeby go ciągle cisnąć i przeganiać.. bezsens :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Nie będziesz miał spokoju jeżdżąc samochodem z zmienną geometrią śmigając powoli :gwizdanie: Chcesz powoli kup 90-cio konny silnik.

Opublikowano

hehe obawiam sie ze duch ma racje ;p

Opublikowano

Nie będziesz miał spokoju jeżdżąc samochodem z zmienną geometrią śmigając powoli :gwizdanie: Chcesz powoli kup 90-cio konny silnik.

:wallbash: to co mam ciągle go piłować ? kiedy trzeba wyprzedzić to się ciśnie ale sorry jak będę chciał poszaleć cały czas i będzie mnie na to stać to kupie bene. proste.. a mija się z celem modlenie żeby tylko mi nie zamulil jak wyprzedzam np 2 tiry ...

Dodam że moja mama śmiga paskiem b5 fl 130 koni zamula go praktycznie non top... i problem miala tylko raz przez 3 lata użytkowania a tak jest ok.. a moja jazda w porównaniu do niej to jest mega dynamiczna. Wiec bez przesady panowie...