Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Auto z kierownica z prawej strony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od dwóch dni jestem właścicielem 10letniego autka, jest to wersja angielska i stąd ten post. Mam przejechane i udokumentowane ponad 100tys km wiec chciałbym wymienic rozrząd i mam pytanie czy części sa takie same dla wersji europejskiej jak i do angielskiej?? Pewnie wielu z was to rozbawi ale ja jestem lakjkonikiem w tej kwestji :wallbash: wiec wole sie zapytac fachowców :notworthy:

Drugie pytanie to czy ktoś z forumowiczów orientuje się kto w okolicach wrocławia przekłada saolidnie kierownice i jakie sa to koszty??

Pozdr

Adams12

Opublikowano

czesci nie majace nic wspołnego z układem kierowniczym i tu też nie wszystkie są takie same, bo niby dlaczego miały by byc inne :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

we wroclawiu nie wiem ale pojezdzij popytaj kto sie tego podejmie. koszt takiej zabawy to ok 2500 zł. z czesciami.

ja mam takie autko przerobione z angielskiej wersji i wszystko hula elegancko szczerze mowiac nie widac zadnej roznicy.

pozdro i powodzenia

Opublikowano
:shocked: Panowie , da się to zrobić ale na granicy opłacalności . Ja bym się bał takim wynalazkiem wozić :mysli:
Opublikowano

...a można zarejestrować auto z kierownicą po prawej stronie w Polsce?

Opublikowano

sa pewne kruczki prawne ale to skomplikowane za bardzo jest, pozatym dosc niebezpieczne lepiej miejs kiere po normalnej stronie takiej dla ludzi:)

Opublikowano

sa pewne kruczki prawne ale to skomplikowane za bardzo jest, pozatym dosc niebezpieczne lepiej miejs kiere po normalnej stronie takiej dla ludzi:)

W naszym kraju nie ma legalnego sposobu na rejestracje i poruszanie sie po drogach publicznych autem z kierą po drugiej stronie! Można zarejestrować pojazd, który będzie sie poruszał po określonej lokalizacji np auto servisowe na terenie firmy, ale nie może wyjechać na drogę publiczną (adnotacja w dowodzie).
Opublikowano

mam kolege ktory przekladal kiedys w passacie B5 i powiem szczerze ze szkoda zachodu jak juz uporali sie z kierownica to musieli jeszcze szukac calej instalacji elektrycznej i ja przekladac nie zapominajac o lampach i naprawde jak jest niewielka roznica w kosztach to lepiej kupic europejczyka i miec pewnosci ze nie bedzie problemow z rejestracja itp.

Opublikowano

tak tylko wlasnie chodzi o to ze kupujac anglika i przerabiajac w dobrym warsztacie ktory zrobi to na cacy(a sa tacy ktorzy jak to zrobia to sladu nie widac i ciezko jest sie zorientowac ze to przerobka) mozna zaoszczedzic ok 5000 tys zł.

podaje przyklad np. na audi a4 1997r 1.8 20V

:):):):):):):):)

Opublikowano

witam z tego co mi wiadomo 2500 złotych to kosztuje przeróbka poloneza a koszt jak się pytałem a4 to od 5000 tyś zależy czy ma klime i jakie wyposażenie żeby to zrobić naprawdę dobrze z dobrze wyposażonym autem 8 i 9 tyś tak jak kolega michallo33 wcześniej pisał przerabiasz całą elektrykę, możesz mieć taniej jak kupisz sam sobie wszystkie części wtedy zaoszczędzisz ale policz sobie koszt samych wiązek elektrycznych deski rozdzielczej i całego sterowania to się za głowe złapiesz plus twój czas na zbieranie części plus robocizna - chłopie nie pchaj się w bagno - kumpel chciał przywieść anglika jak mu policzyli przywiózł normalnego

Opublikowano

koszt a 4 to okolo 3 tys czesci i kolo 2 robota wiec raczej to b6 sie juz tylko oplaca

Opublikowano

ok piszecie o kosztach i o tym ze nie mozna zarejestrować autka lub można jak inni poisza w innych tematach ale zaden jeszcze nie podał kontaktu warsztatu który sie tym zajmuje. jak akurat poszukuje takiego warsztatu we wrocławiu który juz tym sie wczesniej zajmował i ma doświadczenie i chcę przerobic takie autko a z zarejestrowaniem to myśle ze nie bedzie zadnego wiekszego problemu:):):) jak z wieloma innymi problemami w wydziale komunikacji zawsze sie ktoś znajdzie kto Ci wytłumaczy jak to wszystko pomalutku zarejestrowac i nie ponosic zbyt wielkich kosztów

Pozdrawiam i czekam na konkretne informacje a nie przekrzykiwanie sie ja ,,ja słyszałęm ze to 5 a ja ze 8 a jeszce ja ze 7 i nie ma możliwości zarejestrowania wiec bedziesz soibie jezdził po podwórku''.

Opublikowano

wyjasnie sprawe, jak to prawnie wyglada.

samochod z kierownica po prawej stronie nie przejdzie badania technicznego, jakie jest niezbedne do zarejestrowania.

po porzadnym zrobieniu przekladki, badanie techniczne przperowadzisz bez problemu wiec nie ma przeszkod do rejestracji pojazdu w Polsce.

co do samego wykonania. najwazniejsze jest przygotowanie grodzi czolowej do montazu kolumny kierownicy oraz pedalow.

pozostale czynnosci to przeciez zwyczajne prace warsztatowe. wiec jak zawsze wystarczy dobry mechanik i elektryk.

Opublikowano

wkońcu jakies konkrety dziękuje Ci bardzo teraz przynajmniej wiem ze bez zadnych problemow mozna zarejestrowac autko tylko teraz sprawa z przespawaniem grodzi potrzebny magik z doswiadczeniem :)

Opublikowano

jedyny problem jaki widze to montaz plastikow. niestety lubia sobie potrzeszczec od czasu do czasu. po takiej operacji.

z reguly przyczyna jest pomijanie niektorych zatrzaskow spinek i takich tam, lub urwane zaczepy elementow tapicerki kupionych do przekladki.

Opublikowano

plastiki to nie problem zawsze mozna dopasowac sobie wszystko i ustawić tak jak powinno być tylko pojawia sie problem gdzie mozna to pożdnie zrobic w jakim warsztacie w okolicach wrocławia

Opublikowano

w okolicach wroclawia nie wiem, jestem z Przemyśla i wiem ze na podkarpaciu to robia w Rzeszowie, trwa to pare dni ale robia solidnie. pozdrawiam

Opublikowano

superr choc jedna konkretna odpowiedz jak mozesz podaj namiary na tego gościa z rzeszowa zawsze mozna mu podrzucic auto na prae dni jezeli jest godny zaufania czekam na adresy i konkretne wypowiedzi na temat tej ze przekładki :0

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

witam.

kuzyn bawił się w przerobienie passata 01' 1,9 tdi 110km. Przeróbka trwa ok 2-3 dni (normalnie trzeba czekać ok 2 miesiecy w kolejce) do wymiany idzie cała deska angielska na wersję europejskią,przełożenie kierownicy,boczków,lusterka ,światła. Zajmuje się tym ponoć wyspecjalizowana grupa w tej dziedzinie gdzieś koło Leszna.Robią po 2-3 auta na tydzień, Zajmuja się tylko przeróbka anglików tylko typu MERCEDES,AUDI ,VW. koszt to ok 6-7 tyś oprócz lusterek z ich materiałem. W cenę wliczony jest pierwszy przegląd do którego potrzebny jest papier od rzeczoznawcy.Panowie załatwiaja wszystko od początku do końca.Zostaje tylko przerejestrowanie auta i tyle..Kuzyn wyszedł ok 8 tyś do przodu po czym auto opierdzielił. Żadnego śladu.Widziałem auto w dniu zakupu i po przeróbce w Polsce. Nie da rady się kapnąc! Wydaje mi się że auto nie do wykrycia,kupujesz anglika czy europejczyka na giełdzie,Po nr VIN auto pokazuje Europe a nie England.

Opublikowano

auto z kiera po prawj mozna zarejestrowac w trzech przypadkach-jezeli jest to auto zabytkowe , auto jest unikatem na skale ogolnoswiatowa,lub kolekcjonerskie-te trzy mozliwosci,ale Ministerstwo transportu wydaje je bardzo,bardzo zadko,a jesli juz,to mozna sie nimi poruszac w okreslonym czasie,np zloty,czy pokazy,wlaczajac dojazd i powrot na impreze tego typu,nie wolno nimi jezdzic w normalnych warunkach http://www.roadlook.pl/?preview=1&seo_article=6901,