Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Quattro dużo pali po wymianie pompowtryskiwaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem w swoim Quatrusiu zamontowane pompki 038 130 073AR. Autko śmigało elegancko paliło w mieście ok 8,5 / w zimie dobijało max do 10/ a na trasie przy 12-140 mieściło się w 6,5l/100. Niestety jedna pompka się posypała elektrycznie i trafiła mi się okazja na dobre pompki po 130tys ale o nr 038 130 073BA . W/g ETKI takie są montowane do do AVF-a. Zostały wsadzone i prawidłowo ustawione w warsztacie. Autko śmiga dalej fajnie, ale niestety wpadło w nałóg. Pali w mieście ok 12 a na trasie ssie 8,5 przy 130km/h. Nie mam logów do wrzucenia , ale wszystkie parametry są w normie - byłem w dwóch warsztatach i sprawdzany był samochodzik na postoju i w czasie jazdy.Żadnych błędów , temperatura trzyma 90, korekcja w porządku, przepływka też. Paliwo LOTOS Dynamic, filtry czyste, opony 15, przebieg auta 197.000. Czy jest możliwe ,że zmiana pompek tak wpłynęła na apetyt? Czy szukać takich z końcówką 073AR / może ktoś posiada takowe w dobrym stanie i w rozsądnej cenie :hi: / Czy istnieje taka możliwość ,że w sterowniku silnika jest inna mapa pod pompki AR i inna pod BA? Proszę o rozsądne sugestie i pomoc.

[mod]Czy masz trudności z poprawnym wyborem prefix-u z pola wyboru!? - poprawiłem[/mod]

Opublikowano

O kurcze to zużycie paliwa tragiczne :shocked:,niczym 2,5tdi.

Opublikowano

A te nowe pompki mają takie same końcówki? Może podjedź do tunera który się tym zajmuje i on je ustawi poprawnie :mysli:

Opublikowano

Ja bym proponował podjechać do tunera bo spalanie masakryczne masz. Też takie miałem ale nie z powodu złych pompek lecz z powodu złego programu

Po zrobieniu nowego remap-a wszystko jest cacy. Wyglada, że masz dawke paliwa skopaną. Nie kopci ci czasami??

Mi przed remap-em palił podobnie 8,5 litra/100km przy 130km/h teraz przy tej samej prędkości pali 6.5 litra :) jak na Quattro to dobry wynik :good:

Opublikowano

Pawlo, jakieś zamulone musisz mieć to swoje quattro jak ci tyle pali :decayed:

6,5 litra na setkę to wciągneła mi dzisiaj żony A2 1,4 tdi jak wracaliśmy z Mazur :gwizdanie:

W mojej to takie spalanie widziałem tylko raz, jak jechałem za ciężarówką 200 kilometrów z prędkością do 90 km/h :shocked:

W zaszłym roku jeździłem przez miesiąc braciaka A4 AVF w Q i średnie spalanie jakoś nie chciało spaść poniżej 9l/100 km.

P.S. Może uprawiasz ecodriving :mysli:

Albo u cherbaciarzy są bardzo wysokie mandaty za przekroczanie prędkości :naughty:

Opublikowano
  • Autor

A te nowe pompki mają takie same końcówki? Może podjedź do tunera który się tym zajmuje i on je ustawi poprawnie :mysli:

Końcówki mają inne literki / pisałem o tym wyżej/ miałem 073AR , wsadziłem 073BA. Tych AR nie znalazłem w ETCE przy silniku AVF, ale BA są wymienione .

Opublikowano

jak robilem głowice w tescia nowym nabytku czyli B6 AVF to wymieniałem wtryski bo uległy uszkodzeniu i były oryginalnie 073BA. a zamontowałem z silnika AWX ale za cholere nie pamietam końcówki. wyregulowałem zgodnie z serwisówką i fafa. tesciu jeżdżąc mówi ze pali mu jak stare AHU 7L/100km cykl w 80% miasto.

a skąd kopiłeś te wtryski BA??szczecin??- bo ja swoje oddałem gościowi który mi je zpier...tzn on ich zarządzał i odkupił je ode mnie abym wyszedł na czysto z kosztami.a co on z nimi zrobił to nie wiem. podejrzewam ze na pewno je naprawił i albo sobie zostawił aby miec na próbe albo je sprzedawał za niewielkie pieniądze żeby się odbić na poniesionej wtopie...

Opublikowano
  • Autor

Kupiłem je od kolegi z Klubu - są w bardzo dobrym stanie / miały nalatane 140k/ tylko ten apetyt na ropę - zwłaszcza w mieście. Co prawda Zamość chyba się ściga w konkurencji największej liczby świateł na 1 kilometr ulic / dziurawych/ i to też wpływa na spalanie , ale przed wymianą pompek autko paliło po mieście ok 2-3 litra mniej.Na trasie też 1,5 - 2 litry teraz gdzieś mi uciekają. Trochę szkoda bo to prawie 300 miesięcznie idzie w atmosferę.

Opublikowano

6,5 litra na setkę to wciągneła mi dzisiaj żony A2 1,4 tdi jak wracaliśmy z Mazur :gwizdanie:

W mojej to takie spalanie widziałem tylko raz, jak jechałem za ciężarówką 200 kilometrów z prędkością do 90 km/h :shocked:

W zaszłym roku jeździłem przez miesiąc braciaka A4 AVF w Q i średnie spalanie jakoś nie chciało spaść poniżej 9l/100 km.

Albo u cherbaciarzy są bardzo wysokie mandaty za przekroczanie prędkości :naughty:

a to nie ma sie czym chwalic :decayed:

quatro przy 90 pali 5,3/100

oska 4,7/100

Opublikowano

Takie wartości to tylko na papierze,nie da się tak jechać muskając gaz:)

Opublikowano

a olej nie przybywa??

Opublikowano

ja właśnie wróciłem znad morza i srednie spalanie wyszlo mi 6.1 litra na 100 km, srednia prędkość z FIS'a 70 km/h , na dystansie 800 km , w tym jedną całą noc chodziło webasto bo musiałem się kimnąć w aucie - namiot zalało, a temp. w nocy była tylko 12 st ;)

paliwo - shell zwykły diesel, silnik po remapie u Rogala 15 tyś km temu.

osobiście jestem mega zadowolony ze spalania, tym bardziej ze jadąc nad bałtyk lało calutką drogę, a avancik szedł jak po szynach w strugach deszczu :)

Opublikowano

Takie wartości to tylko na papierze,nie da się tak jechać muskając gaz:)

jak masz tempomat i jedziesz noca i nic nie goni to sie da.

poza tym piszemy o wartosciach zuzycia paliwa przy stalej predkosci :cool1:

Opublikowano

Nic nie jest zamulone bo jak napisałem jest po remapie, takie jest realne spalanie tego silnika z tym napedem. Tyle OT :)

Opublikowano

Nic nie jest zamulone bo jak napisałem jest po remapie, takie jest realne spalanie tego silnika z tym napedem. Tyle OT :)

:cool1: to po co diesel :decayed: benzyna na trasie spali tyle samo :decayed:

Opublikowano

ja np. sredniego nie mam nigdy większego niz 8 litrów, w wawie jest zawsze ok 9.5-10 /100 km, trasa 6, chyba ze lece non stop 170-180 na tempomacie to wtedy jest ok 8

opony 225/45/17

Opublikowano

ja np. sredniego nie mam nigdy większego niz 8 litrów, w wawie jest zawsze ok 9.5-10 /100 km, trasa 6, chyba ze lece non stop 170-180 na tempomacie to wtedy jest ok 8

opony 225/45/17

Jak wprowadzą mandaty zaczynające się od 5 kPLN i zakarzą używania CB radia, a ja przed każdym wyjazdem spożyję flaszkę nerwosolu, to może i moja zacznie palić tyle co Twoja :decayed:

Opublikowano

hehe, wcześniej miałem E46 z rzędową 200 konną jednostką i tez zawsze mi się spieszylo, tylko spalanie bylo spore, teraz AVF'em szczerze jezdze podobnie, a spalanie jest jakie jest :)

naprawdę wynik na poziomie 6.5 litra po trasie nie stanowi problemu, i to wcale nie przy delikatnej jezdzie, czasami jak kobita siedzi za kolkiem ,bo czlowiek wczorajszy :decayed: to na FIS'ie wskaskuje 5.7-5.8 litra, tylko ona jezdzi przepisowo, trasa nie przekracza 100 km/h

pzdr.

Opublikowano

U mnie ostatnie 2 wyniki to, trasa 576 km na 40 litrach, miasto 180 km na 20 litrach czyli wychodzi trasa 7 miasto 11 :wink4: jak na quattro po programie i wtryskach BA to norma :wink4:

Opublikowano
  • Autor

W sumie z odpowiedzi na zadane pytanie nie wiem , czy wina leży po stronie pompek czy szukać innej przyczyny. We wtorek chyba będę miał takie same jak były zamontowane w fabryce / 073AR/ i wtedy do sprzedania będą ładne 073BA.