Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż tempomatu w A4 B8 2007-2011

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Koledzy, chcę zamontować tempomat. Jeśli mam licznik MONO, to jeśli wezmę przełącznik zespolony z końcówką BD, to będzie mi to działać? Obecnie mam przełącznik 8K0 953 502 bez żadnej literki.

Przelacznik zespolony kierownicy SEDAN

- 8K0 953 502 A        2007.05 do 2008.05   * licznik monochrom
- 8K0 953 502 BA     2008.06 do 2012.04   * licznik monochrom

- 8K0 953 502 D        2007.05 do 2008.05   * licznik kolor
- 8K0 953 502 BD     2008.06 do 2012.04   * licznik kolor ???

W dniu 20.12.2016 o 17:55, bienias00 napisał:

W oryginalnych manetkach bez tempomatu miałem długie światła HIGHBEAM włączane manualnie (poprzez odepchnięcie manetki) aby wyłączyć musiałem z powrotem pociągnąć manetkę do siebie.

Zakupiłem zestaw taśmę + manetki 8K0953502BD gdzie, światła długie po odepchnięciu manetka automatycznie wraca z powrotem (tak samo jak mrugnięcie) poprostu manetka nie wskakuje na stałe żeby cały czas długie świeciły.

Podejrzewam że są to manetki do długich automatycznych ?

Idzie to jakoś zrobić aby działało np. kodowanie VCDS?

Czy muszę szukać innych manetek ? wszystkie manetki jakie szukałem z tempomatem mają właśnie długie automatyczne. Prosze o pomoc

Ktoś coś wie na ten temat?? Jaki moduł za to odpowiada?? Mam tą samą sytuację. Czy muszę przekładać manetkę od świateł i kierunkowskazów?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć, będę się przymierzal do dodania tempomatu, po założeniu manetek z tempomatem wystarczy samo kodowanie i będzie działać czy trzeba jakieś dodatkowe przewody prowadzić? Dzięki 

Opublikowano
  • Autor
15 godzin temu, kwiotek napisał:

Cześć, będę się przymierzal do dodania tempomatu, po założeniu manetek z tempomatem wystarczy samo kodowanie i będzie działać czy trzeba jakieś dodatkowe przewody prowadzić? Dzięki 

Czytaj 1 POST   :hi:

Opublikowano

Czytałem go, już wiem, sorki za niepotrzebne pytania. Pozdrawiam 

Witam ponownie. Kupiłem manetke tempomatu ale w taśmie jest mała płytka czy muszę zmieniać płytkę czy o co chodzi powie mi ktoś? Końcówka taśmy F.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam problem. Założyłem nowy pająk razem z taśmą. Wszystko zakodowane. Fis działa, tempomat działa. Na początku mrugała spirala od świec. Po zakodowaniu, przejażdżce i ponownym odpaleniu zgasła. Czujnik kąta skrętu daje prawidłowy odczyt. Przeszedł adaptację pozytywnie i zonk. Został błąd:

Adres: 16

Błąd: 00778 Steering Angle Sensor (G85)- Defective

W żaden sposób nie mogę go wykasować i cały czas pali się ESP.

Pomyślałem sobie, że pewnie taśma uwalona. Wrzuciłem stary pająk z taśmą. Wszystko wydokowałem. Czujnik kąta skrętu już nie sygnalizował potrzeby adaptacji. Świeciła się znowu spirala od świec żarowych. Jazda próbna jak poprzednio i po 15m znowu wywaliło błąd  00778 Steering Angle Sensor (G85)- Defective.

Co poszło nie tak?

Opublikowano

Witam, zdecydowałem się na montaż tempomatu w swoim Audi A4 B8 po lifcie 2013 rok. Założyłem nową manetkę oraz taśmę, zakodowałem tempomat i wszystko ok, tylko, że nie zauważyłem, że podczas kodowania tempomatu zniknęło mi sterowanie radiem z kierownicy, a teraz nie mogę tego zakodować, ponieważ wyskakuje mi komunikat, że sterownik nie został jeszcze zainicjowany i nie mogę zakodować tego sterowania. Co może być tego przyczyną, że mogłem zakodować tempomat, a teraz nie mogę zrobić nowego kodowania? Jakie liczby powinny być numery w polu numer importera i numer urządzenia? Przesyłam screeny z VCDS.

20200419_182123.jpg

20200419_182208.jpg

Opublikowano

Klikasz Tak i koniec tematu

Opublikowano

Nie, właśnie jak klikam Tak, to wyskakuje wartość poza zakresem czy coś takiego już dokładnie nie pamiętam

Opublikowano
16 godzin temu, Wojtek0805 napisał:

Nie, właśnie jak klikam Tak, to wyskakuje wartość poza zakresem czy coś takiego już dokładnie nie pamiętam

Może jest taśma, która nie obsługuje multifunkcji.

Opublikowano
  • Autor

8R0 953 568 P : FIS , obsługuje tempomat ,  nie obsługuje Multifunkcji   :hi:

Opublikowano
W dniu 17.04.2020 o 10:23, bodas napisał:

Mam problem. Założyłem nowy pająk razem z taśmą. Wszystko zakodowane. Fis działa, tempomat działa. Na początku mrugała spirala od świec. Po zakodowaniu, przejażdżce i ponownym odpaleniu zgasła. Czujnik kąta skrętu daje prawidłowy odczyt. Przeszedł adaptację pozytywnie i zonk. Został błąd:

Adres: 16

Błąd: 00778 Steering Angle Sensor (G85)- Defective

W żaden sposób nie mogę go wykasować i cały czas pali się ESP.

Pomyślałem sobie, że pewnie taśma uwalona. Wrzuciłem stary pająk z taśmą. Wszystko wydokowałem. Czujnik kąta skrętu już nie sygnalizował potrzeby adaptacji. Świeciła się znowu spirala od świec żarowych. Jazda próbna jak poprzednio i po 15m znowu wywaliło błąd  00778 Steering Angle Sensor (G85)- Defective.

Co poszło nie tak?

@wrclaguna

Spotkałeś się kiedyś z czymś takim?

Opublikowano
  • Autor

Nie powinno  tak sie dziac na starej tasmie

Moze była przestawiona kierownica

Opublikowano
Godzinę temu, wrclaguna napisał:

Nie powinno  tak sie dziac na starej tasmie

Moze była przestawiona kierownica

Podczas montażu czy na taśmie?

Generalnie to przed montażem nowej taśmy sprawdziłem obroty w lewo i w prawo. Okazało się, że była przekręcona skrajnie w lewo, ale przestawiłem na "0" i przystąpiłem do montażu. Udało się wszystko odpalić, tempomat działa, fis działa, czujnik g85 daje prawidłowe odczyty, ale błąd został. No to mówię sobie trzeba wrzucić starą taśmę. Założyłem starą taśmę; na początku tylko spirala świec migała. Przejechałem ze 100m i również zapaliło się ESP. Czyżby obie taśmy uległy w jakiś sposób uszkodzeniu?? Na obu odczyt prawidłowy. Skalibrowane, krańcówek kierownicy nie wywaliło, ale też profilaktycznie zrobiłem, a ESP cały czas się świeci.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, w związku z tym, że póki co nie mam dostępu do vcds, to mam pytanko. Czy jak mam lifta z multifunkcją i fis kolor to na 100% obsłuży tempomat, dobrze wnioskuję? Jeśli tak, to od razu przy wizycie u mechanika poprosiłbym o zakodowanie ?

Znajomy mówił też, żebym sprawdził moduł komfortu, czy ma to jakieś znaczenie? (MMI 3G+ w razie czego)

Edytowane przez phiel

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, phiel napisał:

Znajomy mówił też, żebym sprawdził moduł komfortu, czy ma to jakieś znaczenie? (MMI 3G+ w razie czego)

:dziura:

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, phiel napisał:

Cześć, w związku z tym, że póki co nie mam dostępu do vcds, to mam pytanko. Czy jak mam lifta z multifunkcją i fis kolor to na 100% obsłuży tempomat, dobrze wnioskuję? Jeśli tak, to od razu przy wizycie u mechanika poprosiłbym o zakodowanie ?

Musisz odczytac jaki masz numer sterownika w kolumnie kierowniczej 16

Opublikowano
W dniu 13.04.2012 o 21:18, wrclaguna napisał:

8K0 953 502 D będzie pasował :thumbup1:

wrclaguna mam takie pytanko czy te manetki beda pasowaly do mojej tasmy w avancie? Dziwne maja oznaczenie, lecz wygladaja identyko jak moje w polifcie, 

4G8 953 502 AB

A moja tasma 

8K0 953 568 Q

Tasma z rozpiski wnioskuje ze ogarnia tempomat, wiec ja bym pozostawil, czecz czy bedzie ona grala z tymi przelacznikami? Na aukcji widnieje wpis ze z a4 b8 polift. Aczkolwiek nie mam pewnosci czy to z avanta czy sedana... bo jeszcze kwestia tej  tylnej wycieraczki

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, grzesp87 napisał:

wrclaguna mam takie pytanko czy te manetki beda pasowaly do mojej tasmy w avancie?

Dziwne maja oznaczenie, lecz wygladaja identyko jak moje w polifcie, 

4G8 953 502 AB

Nie beda, one sa pod ACC RADAR

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, grzesp87 napisał:

A moja tasma 

8K0 953 568 Q

Tasma z rozpiski wnioskuje ze ogarnia tempomat, wiec ja bym pozostawil

Sprawdz czy sterownik 16  przyjmie ci kodowanie

Wg rozpiski Tak  ale sa podawane rzeczy z przed 8 lat