Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Prośba o ocenę logów dynamicznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Turbo niedomaga po całej długości przyczyną może być N75 nie ma żadnych błędów na silniku.

Opublikowano
  • Autor

czyli moze to byc n75 a czy moze to np byc nieszczelnosc w dolocie albo cos ze sztanga turbo ?

Opublikowano

niedoładowanie i przepływka zaniża, tylko dlaczego ciekawe

Opublikowano

Raczej nie dziura bo po przepływce widać że za mało powietrza pompuje jakby była dziura to nie było by ciśnienia a przepływka pokazywała by zawyżone wartości.

Opublikowano
  • Autor

no i o to chodzi panowie naprowadzcie mnie na dobra droge :wink4: gdzie zajrzec pod maske czemu ewentualnie sie przyjzec co wymienic bede wdzieczny

Opublikowano

Ja bym zaczął od sprawdzenie wężyków podciśnienia lub podmienienia N75. I sprawdził czy pomogło. Jutro rano jak wstaną fachowcy to lepiej sie wypowiedzą :good:

Opublikowano

W tym silniku nie ma podcisnienia tylko... nadcisnienie. :wink4:

Jesli dolot szczelny podmien N75 z innego 1Z/AHU i ponownie wykonaj logi 011 i 010.

No jedno wynika z drugiego wiec... :)

Opublikowano

chyba n75

Opublikowano
  • Autor

tylko problem jest taki ze nie mam mozliwosci podmienienia n75 a moze da sie go jakos wyczyscic

Opublikowano

W tym silniku nie ma podcisnienia tylko... nadcisnienie. :wink4:

Jesli dolot szczelny podmien N75 z innego 1Z/AHU i ponownie wykonaj logi 011 i 010.

No jedno wynika z drugiego wiec... :)

Dlatego napisałem że jak rano wstaną fachowcy to lepiej sie wypowiedzą. Dzieki za poprawe bede pamiętał że tam jest nadciśnienie :good:.

Opublikowano

szczelność dolotu, zobacz łącznik przed kolektorem ssącym (wyciągnij i dobrzej obejrzyj) i tak samo wąż przy turbo idący do IC

Opublikowano

Jak na moje oko leży N75 albo jest zrobiony bajpas... spójrzcie na mój log z bajpasem - http://vaglog.rtnet.pl/luczywek_33748.html

Opublikowano
  • Autor

czyli co wymiana n75 czy moze da sie go wyczyscic czy cos?

Opublikowano

Jak na moje oko leży N75 albo jest zrobiony bajpas... spójrzcie na mój log z bajpasem - http://vaglog.rtnet.pl/luczywek_33748.html

o co chodzi z tym bajpasem? mam bardzo zblizone wartosci do Ciebie w grupie 11, w sumie zawsze mialem... 1,65-1,7

Opublikowano

Miałem tak samo i uszkodzony był n75. Po regeneracji (wymiany sprezynki) doladowanie bylo ok.

Opublikowano

o co chodzi z tym bajpasem? mam bardzo zblizone wartosci do Ciebie w grupie 11, w sumie zawsze mialem... 1,65-1,7

Przy bajpasie masz całkowicie pominięty N75 - wężyki są zmostkowane... wynik jaki masz u siebie może być spowodowany uszkodzonym N75 który zablokował się w pozycji otwartej :wink4: regeneracja bądź wymiana :hi:

Polecam lekturę :)

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=67926 - na kolejnych stronach jest opis jak rozebrać nasz N75 ( nadciśnieniowy )

Opublikowano

dzieki

Opublikowano
  • Autor

poszperalem troche na forum z linka Killer1984 i wychodzi na to ze gdyby byl padniety n75 to samochod wpadal by w tryb awaryjny a opisujac moje logi nikt nie pisal o trybie awaryjnym. Moze w moim przypadku to przeplywka ?

Opublikowano

Fakt, że u Ciebie przepływka tnie dawki... ale najpierw trzeba doprowadzić doładowanie do ładu żeby prawidłowo zdiagnozować przepływkę... najbardziej prawdopodobnych możliwości jest kilka:

1. Zapchany katalizator - jeśli jeszcze jest

2. Uszkodzone wężyki od N75 bądź sam N75

3. Dziura w dolocie

P.s. wchodziłby w tryb awaryjny jakbyś miał przeładowanie i silnik z komputerem 16bit :decayed: u nas wystarczy odpuścić gaz i można jechać dalej... w nowszych trzeba zgasić motor i dopiero wychodzi z trybu awaryjnego :hi:

P.s.2 sprawdź dokładnie cały dolot czy nie jest zalany olejem, sprawdź wężyki które wchodzą i wychodzą z N75. Na próbę możesz nawet odłączyć wężyk od gruszki żeby sprawdzić szczelność dolotu i częściowo wyeliminować katalizator i sprawdzić N75 - po odłączeniu będzie przeładowanie i wtedy będziesz miał tryb awaryjny :good: Pamiętaj tylko, że odłączenie wężyka jest tylko i wyłącznie na wykonanie testu! nie jeździj tak...

P.s.3 Jeśli lubisz czytać tutaj to masz opis jak prawidłowo diagnozować podstawowe podzespoły : http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=18478.0 :good: