Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Jak dorezać spryskiwacze lamp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też stałem się szczęśliwym posiadaczem ori spryskiwaczy.

W lifcie nie ma za dużo zabawy, zbiorniczek jest przystosowany pod 2 pompki, wystarczy nawiercić otwór w zbiorniczku i dołożyć pompkę oraz gumową uszczelką. Dwa przewody z pompki spryskiwaczy reflektorów wpuścić do wnętrza (ja tak zrobiłem), przekaźnik 603 lub 389 (w niektórych autach posiadających sensor deszczu - przekaźnik 192) i podłączyć zgodnie ze schematem dostępnym w tym temacie.

Wszystko chodzi jak fabryka, czyli po przytrzymaniu manetki od spryskiwaczy szyby przez jakieś 3-4sek, wysuwają się spryski reflektorów i pryskają płynem.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

A czy jest możliwość taka żeby podłączyć pompkę jedną z drugą i wstawić między nie jakiś przekaźnik albo coś, co by działało w taki sposób, że jakby się włączało spryskiwanie szyb z manetki to ten przekaźnik opóźniałby włączenie pompki od sprysków reflektorów, tzn opóźniałby "dostawę" prądu o jakies powiedzmy 2 sekundy do pompki od spryków reflektorów. Głównie odstasza mnie grzebanie w przekaźnikach pod kierownicą i stąd to pytanie.

Opublikowano

Na ile amper powinienem kupić przekaźnik? 12A wystarczy na ori pompkę?

Opublikowano

Na ile amper powinienem kupić przekaźnik? 12A wystarczy na ori pompkę?

w zupelnosci :decayed:

Opublikowano

A czy jest możliwość taka żeby podłączyć pompkę jedną z drugą i wstawić między nie jakiś przekaźnik albo coś, co by działało w taki sposób, że jakby się włączało spryskiwanie szyb z manetki to ten przekaźnik opóźniałby włączenie pompki od sprysków reflektorów, tzn opóźniałby "dostawę" prądu o jakies powiedzmy 2 sekundy do pompki od spryków reflektorów. Głównie odstasza mnie grzebanie w przekaźnikach pod kierownicą i stąd to pytanie.

Kolego ja mam podłączoną jedną pompke pod drugą i śmiga , bez żadnego przekaźnika , i opuźnienie jest ok 2-3 sekund zanim spryski sie wysuną
Opublikowano

A no to elegancko, w takim razie zrobię i ja tak u siebie. Dzięki :good:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Koledzy chciałbym sobie też zamontować spryski w moim a4, mam 1.9tdi AFN i moje pytanie jest takie co potrzebuje?? na pewno spryskiwacze, zbiornik i pompkę. A chodzi mi dokładnie jaki zbiornik mi podpasuje, i gdzie on przychodzi, jeśli można to jakiś numer części, a może ktoś ma taki do sprzedania??

Opublikowano

Stary tu jest wszystko opisane troche chęci :gwizdanie:

Opublikowano

Podpowiem tylko żebyś nie brał zbiorniczka 6.5l, bo mając intercooler nie zmieścisz go. A reszta jak Kowi napisał :)

Opublikowano

Sorki koledzy za moje lenistwo ale za dnia nie mam zbytnio czasu na przeglądanie strona po stronie i czytaniu wszystkich postów... ;( Skoro nie pasuje ten 6,5 litra od tego przed liftowego to z tego co wyczytałem powinien przypasować do AFN ten 4,5 l od po liftowego zgadza się? kupiłem już pompkę ze zbiornikiem o nr 8D0 955 453 F i jest to takie coś ze podłącza się to z oryginalnym zbiornikiem i napełnia się to na przelewie z głównego zbiornika. ale moj zbiornik nie ma wyjścia aby wpiąć do niego drugi zbiornik... i znowu trzeba kupić kolejny, i teraz to już nie wiem jaki... bo tego głównego z tym wyjściem nie mogę znaleźć czyli lepiej znaleźć ten 4,5l tak?? A pompkę zostawię bo się przyda.

Opublikowano

4,5l szukaj, w każdym polifcie znajdziesz, każdy ma miejsce na dwie pompki :good:

Opublikowano

Kowi87 dzięki za radę, a jeszcze jedno pytanie mam. Dużo jest roboty z wymianą zbiorniczka? co trzeba koniecznie odkręcić?? a co można pominąć?

Opublikowano

Kowi87 dzięki za radę, a jeszcze jedno pytanie mam. Dużo jest roboty z wymianą zbiorniczka? co trzeba koniecznie odkręcić?? a co można pominąć?

najlepiej to błotnik odkręcić, ale da sie chyba tez ściagajac nadkole

Opublikowano

napewno musisz odkręcić plastikowe nadkole, potem z góry masz 1 śrubę, od spodu błotnika 3 i zbiorniczek wychodzi :wink4:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki koledzy, jak będe miał wszystkie potrzebne rzeczy zabieram się za robotę, o efekcie napewno poinformuję :) Pozdrawiam[br]Dopisany: 09 Sierpień 2011, 00:14_________________________________________________Witam mam kolejne pytanko dotyczące spryskiwaczy... Po mału kompletuje elementy i mam już zbiornik z pompkami a teraz szukam samych dysz... na allegro widziałem zamienniki firmy topran (hans pries) po 78zł nowa sztuka. Czy ktoś takich używa?? czy jest zadowolony?? bo miałem ori ale z racji wieku były popękane i woda psikała na boki i je oddam... lub jeśli ktoś może polecić od jakiegoś innego auta co można dopasować??

Opublikowano

kupuj zamienniki

Opublikowano

Dobre są? skoro tak to je zamawiam :) Jednak co nowe to nowe :)

Opublikowano

Dobre są? skoro tak to je zamawiam :) Jednak co nowe to nowe :)

używka jest nie pewna, pozatym ciezko dostepna oddzielnie :wink4:

Opublikowano

Mam już wszystkie graty do montażu spryskiwaczy :)

Dzisiaj założyłem zbiornik 4,5l z dwiema pompkami a jutro biorę się za montaż dysz.

Macie może jakieś podpowiedzi, sugestie co trzeba zrobić, dorobić, na co uważać???

I jeszcze mam pytanie w kwestii podłączenia...

sprawdzałem w przekaźnikach i nie mam takiego dużego, lecz wszystkie małe, podobne... Jak były podłączone oryginalnie spryskiwacze w przedlifcie lub jak to mądrze podłączyć??

aha i jeszcze jedno, kostka która była podłączona do pompki szyb ma 3 kable, a pompka ma 2 piny, do czego jest ten trzeci kabel???

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli miałeś info o niskim poziomie płynu spryskiwaczy to właśnie od tego był ten trzeci przewód.