Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Immobilizer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

FOTOSTORY by SPEDYT
na podstawie opisu z postu lukas23

WAŻNE!!!!
JEŻELI MASZ ZAMIAR WYKONAć TE PRACE TO PRZECZYTAJ POST lukas23

- problemy z zabezpieczeniem (immobilajzer ?) • .: AUDI KLUB POLSKA :. •

Zaczynamy
Zestaw narzędzi:
Komplet śrubokrętów ( płaskie, krzyżaki, TORX 30)
Klucz nasadowy 8, 10 (akumulator), 24 (kierownica)
Nożyk do cięcia
Taśma izolacyjna
Śrubokręt łamany
zestawnarz_281_dzi.jpg

Przystępujemy do pracy
JAŻELI UWAŻASZ ŻE ODKRęCIŁEć WSZYSTKIE ŚRUBKI A DANY ELEMENT STAWIA OPÓR TO SPRAWDZ JESZCZE DWA RAZY I NIC NA SIŁE

- odłączamy akumulator
- zdejmujemy pokrywę bezpieczników

pokrbezpie.jpg

- demontujemy osłonę pod kierownicą

pokrpodkier.jpg

- zdejmujemy zaślepkę mocowaną na zatrzaski

os_322_onaregul.jpg

w kółeczku jest zaznaczona śrubka od elementu plastikowego okalającego kierownicę (ten z taśmą) odkręcamy dwie i dwie umiejscowione pod spodem( pomocny srubokręt łamany)

kombinacja.jpg

- odkręcamy pod kierownicą dwie śrubki mocujące górną osłonę kolumny kierownicy

gornaos_322_kier.jpg

- odkręcamy dwie śrubki mocujące uchwyt od regulacji kierownicy

r_261_czkaregul.jpg

- odkręcamy jedną śrubkę mocującą dolną osłonę kolumny

dolnaos_322_kier2.jpg

- z tyłu za kierownicą są dwie śrubki mocujące Airbag (TORX 30)

immo1ff8.th.jpg

- odpinamy kabelek od poduszki powietrznej

immo2wd7.th.jpg

- odkręcamy kierownicę i najlepiej zaznaczyć sobie jej położenie tak żeby później nie była przekręcona :wink:

odkr_281_263_kier.jpg

- do kierownicy przymocowane są dwa kable nie można ich odpiąć i albo zatrudnimy do pomocy drugą osobę do trzymania kierownicy albo położymy ją na kolumnie i oprzemy o licznik ( trzeba wysunąć kolumnę max w dół i do siebie)

uwagakable.jpg

- jeszcze trzy śrubki mocujące dolną osłonę kolumny

dolnaos_322_kier.jpg

- i mamy wszystko na wierzchu!!!

immo3vz4.th.jpg

- odpinamy ten konektor, usuwamy starą taśmę izolacyjną, przemywamy DELIKATNIE płynem do styków, izolujemy nową izolacją i zapinamy do stacyjki

styki.jpg

Składamy wszystko w odwrotnej kolejności.

Metoda nie przewiduje lutowania ze względu na bardzo małe rozmiary elementów.

Opublikowano

Super, na pewno przyda się niejednemu członkowi ... :mrgreen: klubu i nie tylko.

Mam tylko jedną uwagę , być może niepotrzebną :razz:

Elektryk powiedział mi kiedyś , że zanim odepnie się kabel od poduchy, trzeba odczekać jakiś czas po odłączenie akumulatora ( 15 min , może 30 min :?: ) żeby znikły ślady napięcia w kablach i nie wywaliła poducha.

Może ktoś powie , że to bzdury , ale chyba warto poczekać 15 min :?:

Opublikowano
Może ktoś powie , że to bzdury , ale chyba warto poczekać 15 min

Zanim porozkręcasz to wszystko to na pewno minie 15-30 minut :mrgreen:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Miałem problem z immo więc pojechałem do warsztatu w którym servisuję moje A4 i T4. Elektryk chciał zrobić tak jak to jest wyżej opisane, ale był problem z odkręceniem poduchy (torksy się skręcały- tandeta) więc zrobił tak wyjął gumkę-ramkę otaczającą stacyjkę i przy włożonym i przekręconym na zapłon kluczyku włożył drucik w otwór znajdujący się w stacyjce po czym wyjął cały wkład stacyjki tym samym rozłączająć złączkę immo. nastepnie zlutował na krótko przewody pozostałe przy kolumnie z gniazdem na wkładzie stacyjki ( przewód około 6-7cm) zaizolował, zapakował to wszystko na swoje miejsce i gotowe. Największą trudność sprawiło mu wyjęcie wkłady który da się wyjąc tylko w jednej określonej pozycji, którą trzeba doświadczalnie znaleźć. (Próba odkręcenia poduchu ok. 1 h , czas naprawy w/w sposobem ok 20 min.

Opublikowano

tak a ja zrobilem w adamoo w 30 min. ze zdjeciem poduchy

Opublikowano
Może ktoś powie , że to bzdury , ale chyba warto poczekać 15 min

Zanim porozkręcasz to wszystko to na pewno minie 15-30 minut :mrgreen:

A co jeśli komuś zachce się zacząć robotę od zdjęcia poduchy, potrwa to 5 min :razz:

napisze tak, sciagalem poduche z podpietym aku, jedeno ale, nie przekrecac kluczyka w stacyjce i nic sie stalo, nawet kontrolki nie wywalilo, ale zawsze lepiej odpiac

Opublikowano

zawsze mozna zdjac poduche bez jej odpinania tylko musi jedna osoba trzymac zeby sie nie wypiela

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ludzie nie bojcie sie poduszek !!! jak mialbym sie tak bac to nie moglbym w swiom zawodzie pracowac. do nie dawna pracowalem w servisie peugeota i na codzien bylo naprawianie tego badziewia mianowicie wymiana COM2000 co laczy sie z wyjeciem poduszki, od niedawna bawie sie w KIA i zasada jest ta sama tyle ze zawsze jedna i ta sama uwaga Nie staraj sie podac na kostke napiecia jakiegokolwiek bo ja zdetonujesz (zreszta to tez fajna zabawa o ile masz do tego sprzet) a tak z doswiadczenia 2 razy w ostatnich 2 latach odpiolem bakterie i jestem caly. Ale jezeli nie czujesz sie pewnie to zrob jak uwazasz. Powodziska

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam pytanie... Odpialem poduszke i niestety musialem gdzies pojechac wiec podlaczylem akumulator i jezeli teraz odepne akumulator to moge bezpiecznie podlaczyc poduszke ?

I jeszcze jedno pytanie wystarczy zrobic tylko tyle :

" odpinamy ten konektor, usuwamy starą taśmę izolacyjną, przemywamy DELIKATNIE płynem do styków, izolujemy nową izolacją i zapinamy do stacyjki "

nie trzeba nic wycinac i podlaczac na nowo? tylko odpiac i podlaczyc od nowa ?

Opublikowano

z poducha to nie wiem ale jak bedziesz izolowal przewod to dobrze bedzie jeszcze zrobic dodatkowy ekran np. z folii aluminiowej na kabelkach przy przy kostkach co sa takie gole po ok 1-2 cm przy samych kostkach i dopiero zaizolowac calosc

Opublikowano
I jeszcze jedno pytanie wystarczy zrobic tylko tyle

Na razie wystarcza, robiłem ten zabieg na wakacjach i do dziś nie ma żadnych problemów, choć nie powiem były głosy że to nie wytrzyma więcej niż miesiąc albo dwa ;) .

Opublikowano

a u mnie wystarczylo to dokladnie na 4 miesiace i znow problemy z immo sie pojawily ;/ czas powtorzyc zabieg..., ale tak w ogole ten dzial to chyba nie miejsce na takie dyskusje :) w tym miejscu to tylko splendory dla autora fotostory powinny byc, bo jak widac bardzo przydatne ;-)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
w tym miejscu to tylko splendory dla autora fotostory powinny byc, bo jak widac bardzo przydatne ;-)

Będę nieskromny i powiem że masz rację :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie problem jaest ten sam. Ale czxy to aby na pewno pomaga takie tylko odpiecie kabelków, przeczyszczenie i podpięcie spowrotem?

Opublikowano
U mnie problem jaest ten sam. Ale czxy to aby na pewno pomaga takie tylko odpiecie kabelków, przeczyszczenie i podpięcie spowrotem?

U mnie pomogło, jak ręką odjął od sierpnia nic się nie dzieje

Opublikowano

Troche jestem sceptycznie nastawiony ze taki zwykly i prosty zabieg pomogl. A reszta osob ktore maja ten problem? dziala? Bo jak tto skutkuje to zaraz ide po srubokret....:)

Opublikowano
A reszta osob ktore maja ten problem?

Raszta już naprawiła sobie :twisted:

Opublikowano

a ja mam problem zima byla masakra za ktoryms razem odpalal teraz jest ciut lepiej ale nadal odpalanie to gra losowa odpali nie odpali wiem ze to immobilaizer ale co moge z tym zrobic czy w rachube wchodzi tylko wymiana.?? jaki to koszt.??

Opublikowano

Bazyli53 przcież tu nie ma opisanej wymiany tylko naprawa

A koszt naprawy w moim przypadku to 0 zł bo sam to robiłem :wink:

Opublikowano
Bazyli53 przcież tu nie ma opisanej wymiany tylko naprawa

A koszt naprawy w moim przypadku to 0 zł bo sam to robiłem :wink:

to poradz co mozna/moge zrobic zaczelo sie zima od pojedunczych przypadkow odpalam 2s. gasnie im dluzsza zima czym czesciej i wiecej takich odpalem zrobilo sie cieplej jakby to zelzalo czyli mniej jest takich ponownych odpalen ale sa jak to naprawic czy trzeba wymiewniac czy sa jakies proste czary mary......? a jesli sa to jakie.??