Adrianek20 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Witam wszystkich przeszukałem forum i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na pytanie które mnie nurtuje, jestem posiadaczem samochodu z silnikiem ALT i chce go zmienić na silnik 1.8T i mam pytanie czy to jest możliwe, a jeśli tak to na co muszę zwrócić uwagę przy doborze silnika. Jak jest z mocowaniami tych silników i co ze skrzynią
IDUAL Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Było pytanie na temat zmiany 1,8 na 1,8T w B5 i ogólnie wyszło że za dużo przeróbek ogólnie da sie zrobić ale najlepiej trzeba by posiadać całą drugą a przynajmniej cały przód na swapa. Wiec myśle że u ciebie bedzie podobnie. Ogólnie wszyscy odradzali. Duże koszta.
Mario Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Najlepiej kupić kompletny BFB lub BEX, bo będą najświeższe, albo coś z Exeo. Do tego musi być sterownik silnika, wiązka silnika, intercooler, mocowania i poduszki silnika, rury intercoolera, kompletny wydech no i prawdopodobnie skrzynia biegów
fahur Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Witam wszystkich przeszukałem forum i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na pytanie które mnie nurtuje, jestem posiadaczem samochodu z silnikiem ALT i chce go zmienić na silnik 1.8T i mam pytanie czy to jest możliwe, a jeśli tak to na co muszę zwrócić uwagę przy doborze silnika. Jak jest z mocowaniami tych silników i co ze skrzynią W którymś z wątków pojawiła się koncepcja, że jest możliwy i to dosyć prosto, swap na 2.0 (T)FSI. Bloki podobno te same, kwestia zmiany silnika, kompa i podłączenia
Mario Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 W którymś z wątków pojawiła się koncepcja, że jest możliwy i to dosyć prosto, swap na 2.0 (T)FSI. Bloki podobno te same, kwestia zmiany silnika, kompa i podłączenia Fakt... czytałem o tym w zeszycie do samodzielnego kształcenia
McGiver Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Jeśli upierasz się na swapa to jedyna opcja jaka jest sensowna bo sam to przeliczałem i kalkulowałem i przerabiałem i robiłem, to kupienie ANGOLA lekko draśniętego, przerzucenie wszystkiego i sprzedanie reszty na części. Wychodzi się na zero albo nawet idzie parę złotych zarobić
abdul81 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 ee tam jak dobrze trafisz i masz kogoś sensownego do swapa to po sprzedaniu swoich części myślę że w 2000 sie zmieścisz spokojnie. na forum były ostatnio dwa zestawy całe na swapa 1.8t za 2500zł[br]Dopisany: 25 Sierpień 2011, 18:54_________________________________________________poszukaj dobrze to spokojnie sie zmieścisz pogadaj z Nosbem może coś ma takiego.... mój już komuś zeswapował ale może coś mu sie trafi
Adrianek20 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2011 koledzy nikt z was nie wie czy trzeba dużo przerabiać w mojej Adeli żeby ten 1.8t włożyć ?? Gdzieś ktoś pisał ze te silniki maja takie same mocowania i tego nie trzeba ruszać. Jak wy sądzicie??
Patrykbor Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 abdul81 może swój motor mu sprzedaż
Janekx Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 co do kosztów to zależy czy chcesz robić to sam?? czy zlecić jakiemuś mechanikowi? Bo jeśli ta druga opcja to z kasą może Cie wyjść sporo i wiadomo jak to po swapie zawsze z czasem wyjdzie to i owo do zrobienia - w przypadku gdy ktoś Ci to zrobi będzie z Ciebie ciągnął kasę niestety za każdą pierdołe...
abdul81 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 abdul81 może swój motor mu sprzedaż no tylko kolega chce chyba lajtowo zrobić ze 150kucy a nie ponad 300 no ale jeśli był by chętny na 2.7 po sofcie to chętnie sprzedam cały kompletny swap i przynajmniej mocy nie będzie mu brakować hehe tylko nie wiem czy przepaść jaka jest w spalaniu między jego silnikiem a moim go nie zwali z nóg
Buba Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 abdul81 może swój motor mu sprzedaż no tylko kolega chce chyba lajtowo zrobić ze 150kucy a nie ponad 300 no ale jeśli był by chętny na 2.7 po sofcie to chętnie sprzedam cały kompletny swap i przynajmniej mocy nie będzie mu brakować hehe tylko nie wiem czy przepaść jaka jest w spalaniu między jego silnikiem a moim go nie zwali z nóg jeden problem FWD
Zaleczeq Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 abdul81 może swój motor mu sprzedaż no tylko kolega chce chyba lajtowo zrobić ze 150kucy a nie ponad 300 no ale jeśli był by chętny na 2.7 po sofcie to chętnie sprzedam cały kompletny swap i przynajmniej mocy nie będzie mu brakować hehe tylko nie wiem czy przepaść jaka jest w spalaniu między jego silnikiem a moim go nie zwali z nóg jeden problem FWD to przy okazji i Q sie doreza
abdul81 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 no mogę mu i quattro sprzedać hehe a jak nie to będzie miał 1 miejsca w paleniu gumy
michass Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 W którymś z wątków pojawiła się koncepcja, że jest możliwy i to dosyć prosto, swap na 2.0 (T)FSI. Bloki podobno te same, kwestia zmiany silnika, kompa i podłączenia Fakt... czytałem o tym w zeszycie do samodzielnego kształcenia ??? Chciałbym więcej wiadomości na temat przekładki ALT na 2.0(T)FSI.Lub namiary na obeznanego w temacie.
Buba Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Kupujesz kompletny silnik, wyjmujesz stary. Przekladasz, programujesz i :slina:jeździsz
abdul81 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 no to buba bardzo obrazowo i dokładnie ci już wyjasnił to teraz nic tylko brać się za robote na podstawie jego wskazówek
Rekomendowane odpowiedzi