Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż aktywnego układu kierowniczego Servotronic w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ASO sprzedają minimum 2szt. - konektory są zaciśnięte po obu końcach przewodu, który dostaje się gratis. Ale za tę cenę jaką sobie życzą to jedwabne rękawiczki powinni dorzucać do kompletu i pakować całość w mahoniowy kuferek :wink:

Duuuuuużo taniej dostaniesz je na Allegro :)

Opublikowano

Ok, dzięki wielki za wyjaśnienie,

Pozdrawiam :)

Edytowane przez dawid.bary

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy w modelach w`polifcie(mam Q5 2014) oznaczenie kodu 1N3 zostalo zastopione kodem QZ7( czyli mam aktywyny uklad kierowniczy )??? :eusathink:

Opublikowano

1N1 = Hydraul. wspomaganie ukladu kierown.
1N3 = Elektro-hydrauliczne wspomaganie ukladu kier. "Servotronic"
1N7/1N8 = Aktive lenkung fuer audi drive select -ads- (czyli aktywny układ kierowniczy)
QZ7 = Elektro-mechaniczne wspomaganie układu kier.

Wszystko wskazuje na to, że faktycznie QZ7 zastępuje starego Servotronic'a (1N3), bo w np. A4 B8 po lifcie zrezygnowano ze wspomagania 1N1, 1N3 a także 1N7. Ten ostatni zastąpiono z kolei 1N8 - funkcjonalnie to wciąż 1N7, ale możliwe, że coś w nim poprawiono :mysli:

Druga sprawa, to w Q5 od początku produkcji oferowano tylko QZ7, a po lifcie (MY2013) dodatkowo 1N8, ETKA o innych przekładniach nic nie wspomina :wink:

W każdym razie QZ7 nie jest aktywnym układem kierowniczym (1N7/1N8), za którego Audi w konfiguratorze żąda dopłaty ok. 5000zł. To obecnie seryjne wspomaganie o możliwościach 1N3 (utwardzanie wraz ze wzrostem prędkości), możliwe, że z bonusem w postaci kilku charakterystyk do wyboru dzięki Audi Drive Select.

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

1N1 = Hydraul. wspomaganie ukladu kierown.

1N3 = Elektro-hydrauliczne wspomaganie ukladu kier. "Servotronic"

1N7/1N8 = Aktive lenkung fuer audi drive select -ads- (czyli aktywny układ kierowniczy)

QZ7 = Elektro-mechaniczne wspomaganie układu kier.

Wszystko wskazuje na to, że faktycznie QZ7 zastępuje starego Servotronic'a (1N3), bo w np. A4 B8 po lifcie zrezygnowano ze wspomagania 1N1, 1N3 a także 1N7. Ten ostatni zastąpiono z kolei 1N8 - funkcjonalnie to wciąż 1N7, ale możliwe, że coś w nim poprawiono :mysli:

Druga sprawa, to w Q5 od początku produkcji oferowano tylko QZ7, a po lifcie (MY2013) dodatkowo 1N8, ETKA o innych przekładniach nic nie wspomina :wink:

W każdym razie QZ7 nie jest aktywnym układem kierowniczym (1N7/1N8), za którego Audi w konfiguratorze żąda dopłaty ok. 5000zł. To obecnie seryjne wspomaganie o możliwościach 1N3 (utwardzanie wraz ze wzrostem prędkości), możliwe, że z bonusem w postaci kilku charakterystyk do wyboru dzięki Audi Drive Select.

Dzieki kolego za wyczerpujaca odpowiedz. :thumbup1:

Opublikowano

Witam

Panowie do czego służy ta plastikowa śruba

Wkręcona w maglownice, po wykręceniu jej widoczna jest listwa przekładni. Czu słuzy może ona do ustawiania przekładni w środkowym położeniu znaczy koła na wprost?

DSC_1817.jpg

Czy w B7 3.0TDI trzeba coś wykręcać żeby dostać się do dolnej śruby maglownicy ?

Edytowane przez pila

Opublikowano

Ta sruba to zaslepka. Dokup w ASO normalna metalowa. Ten otwor sluzy do blokady mahlownicy.

Aby zdemontowac magiel trzeba odkrecic jedna srube pod akumulatorem, pozostale dwie sa normalnie dostepne.

No i oczywiscie rozpina sie krzyzak od kierownicy.

Edytowane przez biggman

Opublikowano

Siema. Mam pytanie może głupie ale jestem zielony w sprawach elektryki. Jak ma się wpiac w tą zielona kostkę 17pin?

Opublikowano

musisz się zmostkować, nacinasz izolacje, lutujesz, opaska termokurczliwa albo izolacja :)

Opublikowano

Ale w który kabelek,bo w miejscu 17 jest puste z jednej i drugiej strony.. właśnie nie wiem co zrobić a już tylko to mi zostało..

Opublikowano

Hmmm być może w cabrio sygnał prędkości idzie jakoś inaczej, nie mam w tym momencie dostępu do ELSY to Ci nie sprawdzę jak jest w cabrio

Opublikowano

Szkoda,ale dzięki za pomoc. W każdym bądź razie i tak muszę czekac.. może ktoś będzie wiedział który to jest☺

Opublikowano

BeyerBrown o tym pisał..

Opublikowano

Ok. Szukam.

Czyli rozumiem,ze sygnał szybkosci znajde w zielonej kostce w liczniku biało niebieski kabelek pin 21. Ale czy mogę się zmostkowac jeśli mam przewód 0.5mm a tam przy kostce jest jakiś cienszy, chyba 0.35mm. Nic się nie stanie?

Opublikowano

Elektryka w cabrio jeśli chodzi o ten fragment instalacji jest taka sama jak w sedanie i kombi - może ktoś tam kiedyś grzebał? :mysli:

0.35 może być, u mnie zasilanie sterownika na takim przewodzie wisi i wszystko chodzi jak złoto :hi:

Opublikowano

Całkiem mozliwe bayerbrown.. w każdym bądź razie dzięki wszystkim za pomoc i dla Bartka za wrzucenie tego moda. Masakra! nie myślałem nawet, że tak może wspomaganie lekko chodzic:) świetna sprawa z tym, pozdro.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem przekładnie z B7 o nr 8E1422105D i mam problem, bo widzę ze przekładnia pracowała na czerwonym płynie i teraz nie wiem jaki zalać, czerwony febiego czy zielony z ASO, nic się nie stanie jak zaleje ten zielony, dodam że moja pompa tez pracowała na czerwonym ma ktoś jakieś pomysły co mogę zrobić w takiej sytuacji.

Opublikowano

Ten i ten będzie dobry - tak mi powiedzieli kiedyś mechanicy od przekładni.

Jakbyś chciał, to mam 2x0,5l zielonego na sprzedaż. Ori z ASO, z paragonem.

Całość i tak wypadałoby przepłukać... literek płynu przyda się :wink:

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

Już kupiłem 2l zielonego z ASO przepłucze cały układ i chyba będzie dobrze tylko sie zastanawiam jak ja tą przekładnie wytargam bez kanału na kobyłkach hehe

Opublikowano

2 litry?

To ty tam chyba pranie robisz a nie płukanie :D