Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

B8 TrOOOOp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Bogdan, Ty masz u siebie TV ? Tuner TV pewnie też ma CP ... Jaki będzie objaw po zamontowaniu podłączeniu zanim się zdejmie CP, będzie odtwarzał programy, czy zero komunikacji ? Znajomy zakładał dziś i się zastanawiałem co będzie zanim zdejmie CP.

A ma ktoś moze nr wzmacniacza anteny który chodzi pod TV, ten w klapie u góry ?

Mam, ale nie ori:wink:

---------- Post dopisany at 08:36 ---------- Poprzedni post napisany at 00:36 ----------

Panowie, znacie może dobrego fachowca od klimatyzacji z okolic 3-Miasta, od ponad roku nie mogę dojść do ładu z klimą, ostatnio całkiem przestała działać i wszelkie pomysły mi i fachowcom już się skończyły :thumbdown:

• Odpowiedzi 34,8 tys.
  • Wyświetleń 2,4 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Panowie, czy z nowych części też trzeba zdejmować ochronę?

Niestety Marcin, trzeba :kwasny:

Przyłączam się do pytania, po wyłączeniu samochodu spod maski słychać jeszcze obracający się wentylator. Jakie on ma zadanie schładza tylko silnik czy także turbine.

Panowie potrzebuję pomocy:)

Od kilku dni zauważyłem, że jak gaszę auto to coś "buczy", po kilku testach wychodzi, że to coś związane z klimą. Najlepiej słychać zaraz po zgaszeniu silnika - takie coś jakby jakiś wentylator wpadał w wibracje i jak zwalnia obroty to zwalnia buczenie. Jak np. na luzie wyłączę klimę to efekt jest taki sam czyli powoli wibracje przechodzą i jest cisza.

Spotkał się ktoś może z czymś takim?:)

Z góry dziękuję za pomoc:)

Opublikowano

No wentylator musi chodzić bo klima to dodatkowe obciążenie i jeszcze na postoju, ponadto coś musi parownik owiewać jak stoisz w miejscu :)

Opublikowano
No wentylator musi chodzić bo klima to dodatkowe obciążenie i jeszcze na postoju, ponadto coś musi parownik owiewać jak stoisz w miejscu :)

Ale jak silnik jest wyłączony to co wtedy chlodzi?

Opublikowano

Dochładza chłodnicę i parownik. Weź pod uwagę że nasze silniki sa mniej sprawne i wydzielają więcej ciepła ;). Poza tym turbawa jest chłodzona cieczą, więc i pompa elektryczna jest załączana żeby schłodzić turbo.

Opublikowano
Dochładza chłodnicę i parownik. Weź pod uwagę że nasze silniki sa mniej sprawne i wydzielają więcej ciepła ;). Poza tym turbawa jest chłodzona cieczą, więc i pompa elektryczna jest załączana żeby schłodzić turbo.

Dzięki za odpowiedź, czyli tak bardzo nie trzeba się martwić o turbo :-)

Opublikowano

Wentylator pracuje też po zgaszeniu auta, kiedy wypalany był DPF i zostało to przerwane przez wyłączenie silnika.

Opublikowano

ale w benzynie nie ma DPF'a :wink:

Opublikowano

A co może powodować, że ten wentylator chodzi głośno i czuć jego wibracje w całym aucie po zgaszeni silnika?

Opublikowano
Wentylator pracuje też po zgaszeniu auta, kiedy wypalany był DPF i zostało to przerwane przez wyłączenie silnika.

dokladnie, ale to w TDI - nie chlodzi zadnych parownikow, czy turbawek :wink:

Tył jest ten sam. Z przodu trzeba wymienić albo same jarzma, albo całe zaciski aby włożyć 320mm

zaciski sa inne.

jak juz wymieniac na 3.0TDI - zaciski z 3.0, zmienic jarzma pod tarcze 345mm i bedzie S4

Opublikowano

Tył jest ten sam z przodu wystarczy wymienić jarzma pod 320mm

Opublikowano

Gabriel jak nie chłodzi parownika , to co klimy nie masz ;)?

Opublikowano
Tył jest ten sam z przodu wystarczy wymienić jarzma pod 320mm

Gibonsik - z tego co piszesz wychodziloby, ze S4 ma z przodu taki sam zacisk jak 2.0 TDI - a przeciez tak nie jest

tyl, owszem jest taki sam w 2.0 i 3.0 TDI

zacisk - 8K0615123C - 165x153x85 - ATE

klocek - 8K0698151F - 155x110x80

tarcza 314x25mm

zacisk -8K0615123B - 190x170x100 - TRW

klocek -8K0698151H - 170x100x110

tarcza 320x30mm

byc moze wystarczy zmienic jarzma od 3.0 TDI i bedzie pasowac wieksza tarcza(nie wiem, nie robilem tego) ale skutecznosc hamowania napewno nie bedzie ta sama.

poza tym, grubosc tarcz jest inna

Gabriel jak nie chłodzi parownika , to co klimy nie masz ;)?

moze dlatego, ze zawsze wylaczam przed zgaszeniem silnika :)

Opublikowano
Bogdan, Ty masz u siebie TV ? Tuner TV pewnie też ma CP ... Jaki będzie objaw po zamontowaniu podłączeniu zanim się zdejmie CP, będzie odtwarzał programy, czy zero komunikacji ? Znajomy zakładał dziś i się zastanawiałem co będzie zanim zdejmie CP.

---------- Post dopisany at 08:36 ---------- Poprzedni post napisany at 00:36 ----------

Panowie, znacie może dobrego fachowca od klimatyzacji z okolic 3-Miasta, od ponad roku nie mogę dojść do ładu z klimą, ostatnio całkiem przestała działać i wszelkie pomysły mi i fachowcom już się skończyły :thumbdown:

Klimatyzacja w B8 to jakaś porażka :facepalm: U mnie też włącza się i wyłącza kiedy chce:kwasny: Brak błędów jak już działa to chłodzi bardzo dobrze.

Opublikowano

Pany, uważajcie na czyszczenie klimy w B8 wszelkimi piankami psikanymi na wentylator nawiewu bo syf który pianka rozpuszcza spływa prosto na silnik nawiewu i później blokuje szczotki. Tak se uwaliłem silnik nawiewu, ale wymiana szczotek i przeczyszczenie dało radę. Więcej nie użyję!

Opublikowano

Klimatyzacja w B8 to jakaś porażka :facepalm: U mnie też włącza się i wyłącza kiedy chce:kwasny: Brak błędów jak już działa to chłodzi bardzo dobrze.

No tak, jak się włączała i wyłaczała to jeszcze było do przeżycia, ale teraz zupełnie kicha, cały układ sprawny, czujnik ciśnienia wymieniony chyba z 10 razy, instalacja z czujnika do MCE 09 nowa, MCE 09 podstawiane chyba ze 4. Z czujnika do MCE 09 sygnał prawidłowy z MCE do elektrozaworu podobno już kicha i niestety nie załącza już sprężarki. w ciągu ostatniego tygodnia załaczyła mi się 2 razy na ok 2 minuty:facepalm: kur...a masakra:wallbash:

Opublikowano

No tak, jak się włączała i wyłaczała to jeszcze było do przeżycia, ale teraz zupełnie kicha, cały układ sprawny, czujnik ciśnienia wymieniony chyba z 10 razy, instalacja z czujnika do MCE 09 nowa, MCE 09 podstawiane chyba ze 4. Z czujnika do MCE 09 sygnał prawidłowy z MCE do elektrozaworu podobno już kicha i niestety nie załącza już sprężarki. w ciągu ostatniego tygodnia załaczyła mi się 2 razy na ok 2 minuty:facepalm: kur...a masakra:wallbash:

Jest jeszcze jeden trop u mnie. Pewien mechec (co jeden to mądrzejszy) powiedział mi ze często zapychają się chłodnice (zmniejszają średnice przepływu- czemu nie wiem) i w przypadku kiedy się wyłączy klima spróbować zlać chłodnicę woda i powinna klima ruszyć. Udało mi się raz sprawdzić i faktycznie zadziałało. Czy to przypadek?:whistling: będę testował dalej :facepalm:

Opublikowano

Czy ktoś jest mi w stanie dokładnie opisać gdzie znajduje się wentylator klimatyzacji, żeby mógł sprawdzić czy coś jest z nim nie tak:)

Opublikowano

Po wizycie w warsztacie i wymianie turbo takie krzaki mam w 01:facepalm: Ma ktoś pomysł co zostało spierniczone?:whistling:

Address 01: Engine Labels: None

Control Module Part Number: 06I 906 027 KN HW: 06I 906 01< DL

Component and/or Version: R1%2,0L @AC H27 90<3

Software Coding: 121C4512232403080505

Work Shop Code: WSC 07104 355 82630

ASAM Dataset: ESZECM20QAI03L953022NN A57011 (AU48)

VCID: 800FE68B1BF6581E143-80D5

Fault Codes have been Erased

No ASAM data for: "ESZECM20QAI03L953022NN" (AU48)

No fault code found.

Readiness: 1010 0101

Opublikowano

adaptacja?