Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[INNE] ABS włącza się samoistnie bez hamowania przy wyższej prędkości w A3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Właściwie potrzebuję potwierdzenia moich przypuszczeń...Pacjent to A3 98'. Świecił się ABS, okazało się, że do wymiany czujnik w przednim lewym kole. Wymieniłem (zamiennik), błędów w sterowniku brak. Przejechałem się i: przy prędkościach mniejszych niż 60km/h, problemu raczej nie ma, natomiast powyżej tej prędkości nawet nie trzeba dotykać hamulca, a już słychać, że pracuje pompa ABS. Pomyślałem - czujnik widocznie daje inne wskazania - podpiąłem vaga, przejechałem się z kumplem - prędkość na wszystkich kołach identyczna. Może być jakaś inna przyczyna, czy najzwyczajniej w świecie zdjąć każde koło i czyścić koronki oraz czujniki?

Opublikowano

błędów brak ? :mysli: :mysli: :mysli:

Opublikowano

Może zła odległość czujnika od koronki :mysli:

Opublikowano

sprawdz czy ci sie nie wysuna czujnik?ja tak mialem.wysuna mi sie i tak mi sie wlaczal. :hi:

Opublikowano

to nie wina czujników, nie piszcze bzdur

aktywacja ukłądu ABS jest poprzez czujnik stopu, a tutaj nie ma tego

jeżeli pracuje pompa w bloku ABS to cos nie halo jest ze sterownikiem

Opublikowano

Błędów brak, z czujnikiem stopu teoretycznie też problemów nie ma. Auto dopiero znajomi kupili, ABS od początku nie działał z uwagi na czujnik, ale z tego, co widzę, to problem może być bardziej złożony. Najbardziej mnie właśnie dziwi fakt, że czujniki pokazują identyczną prędkość na każdym kole;/