Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

RNS E wymiana lasera instrukcja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Następnym razem spróbuj izopropanolu, alkohol zawarty w perfumach jest zbyt inwazyjny i przyczynia się do przedwczesnego zużycia soczewki lasera. Ze swojego doświadczenia powiem Ci że czynność pewnie będziesz musiał powtarzać co pół roku...

No to powiem tak. Jestem po akustyce i elektronice i oczywiscie izopropanol jak najbardziej tak ,tylko akurat nie miałem a potrzebowalem navi na wyjazd. Perfum użyłem w ostatecznosci ale tak minimalnie ze ledwo co i smiga juz ponad rok a mapy używam przynajmniej raz w miesiącu. Wiec jak się to zrobi delikatnie to nie powinno sie nic dziać. Ale oczywiście wg naszej fachowej wiedzy izopropanol to najbardziej odpowiedni środek do tego typu rzeczy.

• 2 lata później...
Opublikowano

odswieżam temat

Mam zamiar wymienić laser lub cały napęd. Chciałem zapytać co będzie lepszym rozwiązaniem ?

Na allegro znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/nowy-oryginalny-laser-rns-e-audi-a4-lexus-chrysl-i6173184758.html

Opublikowano

ja kupiłem cały napęd z laserem na aliexpress za ok 100zł, działa bez zarzutu.

Opublikowano

ja kupiłem cały napęd z laserem na aliexpress za ok 100zł, działa bez zarzutu.

tylko właśnie pytanie czy jest sens wymieniać cały napęd skoro tylko laser nie działa tak jak powinien

znalazłem coś takiego naaliexpres: http://pl.aliexpress.com/item/Alpine-AP01-2pt-DVD-Navigation-laser-lens-optical-pickup-for-DV36M110-DP33M21A-AudiA4-RNS-E-Lexus/32607379069.html?spm=2114.010208.3.45.WD4tBv&ws_ab_test=searchweb201556_10,searchweb201602_1_10017_10021_507_10022_10020_10009_10008_10018_10019,searchweb201603_6&btsid=534c6c6c-e02c-46db-93d3-454f2492d4a1#thf

ale to pewnie jakaś chińszczyzna ?

Opublikowano

wszystkie lasery w tej cenie to chinole ori laser kosztuje ponad 300zł

Opublikowano

Możesz podesłać jakiś link, gdzie można kupić z pewnego źródła 100% ori laser?

Byłbym wdzięczny.

Opublikowano

A czy ktos z forumowiczów wymienial juz u siebie laser ?

Opublikowano

Możesz podesłać jakiś link, gdzie można kupić z pewnego źródła 100% ori laser?

Byłbym wdzięczny.

niestety osoba od której ja miałem nie sprowadza już więc nie wiem jakie teraz jest pewne źródło

A czy ktos z forumowiczów wymienial juz u siebie laser ?

tak ja wymieniałem wiele razy laser w rns-e , a czemu pytasz ?

Opublikowano

Pytam bo chciałem zapytać jak dobrać prawidłowy laser i czy ta chińszczyzna potrzyma trochę

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Kupię silnik krokowy mechanizmu jak na foto.

cc22232e91be2267010830b4acf4ff85.jpg

Opublikowano

Mam parę takich silniczków, tylko podaj długość jego z tym ślimakiem

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Czy kupował ktoś i montował laser od chińczyków z ALiexpress np taki :

https://pl.aliexpress.com/item/Free-shipping-Alpine-AP01-2pt-DVD-Navigation-laser-optical-pickup-for-DV35M110-DP33M21A-AudiA4-RNS-E/2026213447.html?spm=2114.13010308.0.0.kVgV8G

U mnie w moim RNS-E 2010 LED padł i nie chce już czytać jak się mocno nagrzeje radio.

Chciałem go u siebie wymienić ale nie wiem czy będzie czytać DVD DL 8,5 GB? Bo czytałem że ktoś wymieniał w RNS510 laser od chińczyków i nie czyta mu DVD DL.

Opublikowano

Są dwa rodzaje głowic laserowych. Rozkręc radio i sprawdź jaki masz.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A jak je rozpoznam ? Mozesz pokazac jedna i druga czym sie roznia?

Opublikowano

1

100-original-and-rns-e-for-alpine9861-na

2

100-Original-and-brand-new-AP01-2pt-RNS-

Opublikowano

A czym sie roznia bo jak dla mnie to praktycznie identyczne sa ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam RNS-E LED (Media) i wymieniłem w nim laser. A wymieniłem dlatego że na oryginalnym włączałem nawigację i po jakimś czasie (po iluś minutach jazdy na nawigacji) pojawiał się komunikat że nie można odczytać map nawigacji. i był bład odczytu DVD.

Pomyślałem sobie że to wina lasera. Zamówiłem nowy od chińczyków oryginał. Założyłem i działa czyta płyty z mapami ale efekt jest taki sam. Po jakimś czasie błąd DVD. Sprawdzałem na innej mapie i to samo.  Zrobiłem test że wyjąłem na parenaście minut płytę z mapami. Nawi dalej była właczona na Tuner FM.  Po parunastu minutach włożyłem ponownie mapy i znów działały. tylko znów przez jakiś czas. Nie wiem co może tutaj być winne ?

Wychodzi na to że laser nie jest temu winien.

Ma ktoś pomysł co sprawdzić i jak dlaczego tak się dzieje ?

Proszę o pomoc.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie też coś dziwnie zaczyna się zachowywać po rozgrzaniu komunikat z błędem odczytu lub żeby włożyć płytę.

Jak zimny to czyta bez problemu ale przez jakieś 20 - 30 minut  to laser czy coś innego ?

Opublikowano

Dokladnie mam to samo. 

Zamówiłem sam laser z taśmą tylko (bez mechanizmu całego) wymieniłem ale niestety dalej to samo. Nie wiem czy to będzie wina elektroniki tej od lasera co jest w calym tym mechanizmie plyt ? Nie wiem jak to sprawdzic. 

Moze ktos nam podpowie? Bo nie chce kupic calego mechanizmu a okaze sie ze to nie tego wina tylko gdzies na plycie głównej...

Jaka masz RNS-E ? Zwykłą czy LED 2010? Bo ja mam LED.

Edytowane przez PiterEL

• 1 rok później...
Opublikowano

Czy ktoś z kolegów rozwiązał swój problem z tym nagrzewaniem ?