ghost1717 Opublikowano 8 Marca 2008 Opublikowano 8 Marca 2008 No właśnie koledzy co do papki ... jest gdzieś opisana częstotliwość wymiany tego oleju ??? i całej reszty ...... kupiłem niedewno swoje 1.8T Q i olej silnikowy to wiem ale reszta cała reszta to niebardzo .... Co do czestotliwosci yo musisz sobie ja sam ustalic gdyz serwis nie zaleca wymiany, co najwyzej dolewki. Chyba, ze mowa o naprawie. Ja mysle, ze co 100 tysi wystarczy wymienic. ghost, jak miales papke to cos nie tak bo ja przy przebiegu ponad 200 tys nie mialem zadnej papki i olej wygladal naprawde dobrze, nawet bardzo dobrze. I dziwie Ci sie ze weszlo 1,9 bo tyle to wejdzie ale w suchy dyfer a nei przy wymianie. Moze z papka przesadzilem... ale olej po 10 latach uzytkowania traci swoje parametry. Dlaczego aktualnie oleje w silniku wymienia sie np. co 15 tys km lub co rok ? własnie chodzi tu o utrate parametrów i starzenie sie oleju. Z papka przesadzilem jednak kolor oleju wskazywal ,ze czas najwyższy na wymiane. Mial kolor kawy z mlekiem. Weszly niecale 1.9 L
lukaszek13ns Opublikowano 9 Marca 2008 Opublikowano 9 Marca 2008 Ja wymienilem wczoraj mam przejechane prawie 200tys auto z 1999r i o dziwo olej czysciutki jak łza w skrzyni i dyferku zero opilkow, ale skoro juz zakupilem olej to wymienilem, wiec chyba cos w tym prawdy jest ze producent nie zaleca wymiany. Fakt faktem że przez 9 lat na pewno stracil swoje parametry. Zalalem ten http://www.bp.com/extendedsectiongene...ategoryId=4004402&contentId=56146 Jedno co mnie zastanowilo to to ze w skrzyni byl czerwony olej tak jak ten z bp, a w dyferku normalny kolor oleju zlocisty, ale zalalem tym samy co skrzynie czerwonym, mam nadzieje ze zle nie zrobilem.
tasior87 Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Opublikowano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) Odgrzebię dosyć mocno kotleta w temacie oleju do dyfra. Aktualnie planuje zmienić olej w S4 B5 i Ravenol pokazuje mi taki olej: RAVENOL VSG SAE 75W-90 - RAVENOL - Oleje do skrzyni biegów, oleje silnikowe, płyny ATF, MTF Żeby było ciekawiej to już do A4 z V6 pokazuje taki olej: RAVENOL EPX SAE 90 GL-5 - RAVENOL - Oleje do skrzyni biegów, oleje silnikowe, płyny ATF, MTF Czyli to co jest zapisane w książce. Co polecacie ?? Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez tasior87
tasior87 Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Opublikowano 15 Kwietnia 2023 W dniu 11.04.2023 o 22:59, Dev napisał(a): To też do dyfra? Co jest w nim lepszego od innych Ravenoli bo nie patrzyłem jeszcze na karte charakterystyki? Olej z ASO będzie lepszym rozwiązaniem?
Rekomendowane odpowiedzi