Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Auto alarm - CAN-BUS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moze co niektórzy mnie tu zlinczują ale jestem świerzym posiadaczem audi ktore zakupilem pare dni temu. Potrzebuje zalozyc alarm. Interesuje mnie alarm w tym samym pilocie /scyzoryku. Wiem ze taka mozliwosc istnieje w audikach z CAN-Busem czyli jakas szyna/gniazdko od komputera. Poniewaz moje audi jest dosc specyficzne, ma 10 poduszek z full opcją, wyswietlacz diagnostyczny w zegarach a jest to rocznik grudzien 99 moje pytanie brzmi jak sie dowiedziec czy to juz jest audi z CANBUSem? Bo podobno CAN jest dopiero od modelu 2000. A to jest przejsciowka ostatnia.

Gdzie trzeba zajrzec, co trzeba obejrzec zeby to stwierdzic?

Bede dźwięczny za pomoc

Opublikowano

lincza to zaraz dostaniesz za "świerzego" :decayed:

Opublikowano
  • Autor

no to na dziendobry dowaliłem... :polew:

Opublikowano

Twoje auto nie ma szyny CAN-BUS :) Do reszty sie nie wypowiadam bo nie wiem :)

Opublikowano
  • Autor

Twoje auto nie ma szyny CAN-BUS :) Do reszty sie nie wypowiadam bo nie wiem :)

no to jak nie wiesz gdzie trzeba zajrzec i jak to stwierdzic to skad wiesz ze jej nie ma ? :mysli:

Opublikowano

Dobra juz sie dowiedzialem :P Wszystkie A4 po lifcie 08/99 maja CANa :)

I z tego co wiem to chyba powinien sie znajdowac pod nogami pasazera , pod wykladzina :)

Opublikowano

Dopiero B6 mają sieć can którą można wykorzystać do sterowania alrmem cyfrowym, ale oczywiście w twoim samochodzie można zainstalować system alarmowy, który będzie sterowany z pilota fabrycznego podobnie jak tamte alarmy. Na rynku jest kilka modeli alarmów, które można podłączyć do tego samochodu sterowanych analogowo.

Opublikowano

I z tego co wiem to chyba powinien sie znajdowac pod nogami pasazera , pod wykladzina :)

A to dziwne, bo ja nie mam...

Opublikowano
  • Autor

Teraz to sie zalamalem, w czwartek (jutro) odstawiam auto na montaz alarmu (nie CAN) a ty mi mowisz teraz ze od 08/99 są cany ? :o moja jest z 12/99 !!

ale beda jaja jak sie okaze ze mam cana ;/

Opublikowano

:o moja jest z 12/99 !!

ale beda jaja jak sie okaze ze mam cana

Nie ma!, a napewno nie w tej wersji pod którą możesz podłączyć "cyfrowy" alarm.

Opublikowano
  • Autor

:o moja jest z 12/99 !!

ale beda jaja jak sie okaze ze mam cana

Nie ma!, a napewno nie w tej wersji pod którą możesz podłączyć "cyfrowy" alarm.

a to prawda chociaz ze mozna sprawdzic to jesli jest ecu pod wykladzina w nogach pasazera?

Opublikowano

a to prawda chociaz ze mozna sprawdzic to jesli jest ecu pod wykladzina w nogach pasazera?

Na to pytanie nie potrafie odpowiedzieć ale nie sądze żeby umiejscowienie ecu miało jakiekolwiek znaczenie. Z drugiej zaś strony nie spotkałem jeszcze B5, które by miało ECU gdzie indziej niż na podszybiu. W tym modelu can występuje chyba tylko do komunikacji między zegarami a sterownikiem silnika ale niema w tej magistrali sygnałów potrzebnych do wysterowania alarmu.[br]Dopisany: 12 Marzec 2008, 21:59 _________________________________________________Jako przykład http://formula.pl/autoalarmy/alarmy_can-bus/mat_autofit_(v_7.00.12)_wersja_bez_pilotow.html

Opublikowano

II lift był etapowy i auta sprzed lipca 1999 mają inne zegary a pozostałe od lipca (nie jak wyżej od sierpnia) 1999 klepano rok modelowy 2000 (literka Y w VIN) i te auta mają CAN-BUS ale w okrojonej formie chyba tak jak mateogda napisał.

Opublikowano

II lift był etapowy i auta sprzed lipca 1999 mają inne zegary a pozostałe od lipca (nie jak wyżej od sierpnia) 1999 klepano rok modelowy 2000 (literka Y w VIN) i te auta mają CAN-BUS ale w okrojonej formie chyba tak jak mateogda napisał.

Zgadza sie :wink4: :th:

Opublikowano

panowie troche mieszacie.

CAN to magistrala danych i trudno zeby bylo pod dywanikiem... ECU jest w podszybiu - to komputer sterujacy silnikiem.

pod dywanikiem to moze byc co najwyzej modul komfortu...

Opublikowano

żeby nie zakładać nowego wątku, to się podczepię.

Ja mam Audi A4 B5 1.9 TDI AJM z września 2000 r. a w kodzie VIN jest rok 2001.

To mam szynę CAN czy nie??

Pozdrawiam

Opublikowano

Standartowo w złączu diagnostycznym są zajęte cztery piny:

4 - masa

7 - linia K

15 - linia L (nie zawsze występuje)

16 - zasilanie +12V

Magistrala can zajmuje dwa dodatkowe piny (niestety nie pamiętam które). Poszukaj sobie rozpiski pinów złącza obd i w ten prosty sposób sprawdzisz czy w twoim audi szyna can jest dostępna dla diagnostyki.

Opublikowano

Standartowo w złączu diagnostycznym są zajęte cztery piny:

4 - masa

7 - linia K

15 - linia L (nie zawsze występuje)

16 - zasilanie +12V

Magistrala can zajmuje dwa dodatkowe piny (niestety nie pamiętam które). Poszukaj sobie rozpiski pinów złącza obd i w ten prosty sposób sprawdzisz czy w twoim audi szyna can jest dostępna dla diagnostyki.

obecnosc magostrali CAN w instalacji samochohdu nie swiadczy o jej obecnosci w zlaczu diagnostycznym OBD2.

magistala CAN to magistrala danych do komunikowania sie pomiedzy poszczegolnymi sterownikami pojazdu, czyli np. ECU ( sterownik silnika), sterownik ABS, sterownik zegarow, modul komfortu.

dzieki niej zamiast kopy koljenych kabli ida dwa przewody. przy czym mamy dwa rodzaje magistrali CAN. CAN High ( duza predkosc wymiany danych) uzywana do komunikacji pomiedzy sterownikami zwiazanymi z praca mechsnizmow napedowych oraz elemenetow bezpieczenstwa. oraz CAN Low ( o niskiej predkosci transmisji danych) - do komunikowacji pomiedzy elementami typu radio, otwieranie szyb, centralny zamek, itp.

magistrala CAN pojawia sie w zlaczu diagnostycznym dopiero w 2004 roku. w a4 to dopiero B7.

Opublikowano

obecnosc magostrali CAN w instalacji samochohdu nie swiadczy o jej obecnosci w zlaczu diagnostycznym OBD2.

w ten prosty sposób sprawdzisz czy w twoim audi szyna can jest dostępna dla diagnostyki.

Opublikowano

tak ale skad CAN mialaby sie wziasc w OBD2 w aucie z 1999 czy 2000 roku.