Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyjechać za granicę czy zostać w Polsce???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak jestes specjalista w jakies dziedzinie to oplaca sie wyjechac :good:. Ja wyemigrowalem na 2 lata i powiem tak ... te 2 lata za granica zmienily moje patrzenie na swiat i na Nasz kraj. Nie ma co narzekac, ale... mimo ze jestesmy bardziej zaradni , bardziej rozgarnieci to mamy cholerne zacofanie. Mowia ze zyjemy(my jako Polacy) ponad stan .. ja mysle ze klasa srednia u Nas zyje gorzej niz za zachodzie klasa nizsza . Stosunek zarobkow do kosztow jest wrecz absurdalny.

Przyklad : Przez 2 lata pobytu w Irlandi doswiadczylem 5-6 obnizek gazu i to nie o symbolicznego eurocenta ... Wrocilem do kraju i w ciagu roku spotkalo mnie chyba 4-5 podwyzek . Gaz mamy drozszy (po przeliczeniu) niz w IE , a podobno tak dobrze negocjujemy z Rosjanami :naughty: :naughty: ... o cenach paliwa , bardzo wysokich VAT wspominac juz nie trzeba.

Mniejsza ztym narzekac mozna duzo.

Coraz trudniej zrobic cos "inowacyjnego" - lata 90 przeminely . Teraz jak nie masz dobrego pomyslu i ...kupy szczescia/znajomosci to w nowym interesie konkurencja Cie szybko wykonczy.

Ja mimo ze stosunkowo dobrze tu zarabiam wciaz mysle o ponownym wyjezdzie, naprawde jestesmy daleko z tylu... Irlandia moze tonie w dlugach, ale kwestia czasu ostre ciecia i oni sobie ztym poradza (maja 4-5mln a nie 40 mieszkancow).

W 7k E w FIN nie wierze i darujcie sobie takie opowiesci. Oczywiscie idzie tyle zarobic i w IE i w UK i w CH , ale nie jako pracownik fizyczny .

Jedyny problem z wyjazdem jest taki ze ..ja np nie czulem sie tam jak u siebie . Zreszta z zamierzenia wyjechalem na 2-3 lata wrocilem po 2och i przyznam szczerze ze troche zaluje ... :decayed: - chociaz juz tam wysiedziec nie moglem :)

Opublikowano

Jedyny problem z wyjazdem jest taki ze ..ja np nie czulem sie tam jak u siebie . Zreszta z zamierzenia wyjechalem na 2-3 lata wrocilem po 2och i przyznam szczerze ze troche zaluje ... :decayed: - chociaz juz tam wysiedziec nie moglem :)

tak to jest, niestety jestes tam tesknisz za PL jestes w PL chcialo by sie wrocic do tego lzejszego zycia tam. Ciezko jest sie przestawic. Ja mieszkalem rok w UK to bylem homesick teraz mieszkam w PL i jednak tesknie za tym co bylo i tak w kolo wojtek :)
Opublikowano

Ano cos z cos ;), ale trzeba brac to pod uwage. Ja 4 lata mieszkalem w UK i tez juz mialem dosc, zjechalem do Polski, 10 miesiecy i znowu wyjechalem za granice.

Zawsze mozna sprobowac uderzyc gdzies blizej Austria, Niemcy, Dania, to nie tak daleko, i czesciej mozna wpadac do Polski.

Opublikowano

Zawsze mozna sprobowac uderzyc gdzies blizej Austria, Niemcy, Dania, to nie tak daleko, i czesciej mozna wpadac do Polski.

wlasnie o tym mysle glownie teraz albo dojcze albo CH, chyba ze mi przejdzie :naughty:

Opublikowano

Slyszalem,ze w Austalii potrzebuja gornikow z Polski :decayed::tongue4:

Rocznie cos na PLN okolo 350 tys :kox:

Opublikowano

Slyszalem,ze w Austalii potrzebuja gornikow z Polski :decayed::tongue4:

Rocznie cos na PLN okolo 350 tys :kox:

:decayed: hehe grubo , Dobra kasa ale w OZ az tak dobrze nie placa(znam mniej wiecej stawki) chyba ze to brutto :decayed: albo rzeczywiscie jest takie zapotrzebowanie :mysli:. Tyle ze tak dalekie wycieczki to juz ... inna sprawa - zazwyczaj sie nie wraca

Opublikowano

tylko ktory gornik tam pojedzie... pewnie wiekszosc zna tylko "OK".

Opublikowano

tylko ktory gornik tam pojedzie... pewnie wiekszosc zna tylko "OK".

:good:

Opublikowano

jakbys mial uderzac do szwecji to sprobuj troche dalej do norwegi....mysle ze tutaj najszybciej bylo by o jakas prace(i zarobki sa na normalnym poziomie)oczywiscie wszystko zalezy gdzie sie pracuje i co sie umie....

a to ze niemcy do pracy nie wyjezdzaja to tez nie prawda bo bardzo duzo niemcow i szwedow pracuje w norwegi.....

Opublikowano

wie ktos moze ile zarabia dobry grafik w NO ? :decayed:

Opublikowano

Tak jak Krzysiek napisał Norwegia jest krajem jako takiego dobrobytu i Niemcy jak i Szwedzi też tu ciągną. Ale musisz dobrze to przemyśleć!

Po pierwsze w ciemno nie warto bo miesiąc życia tutaj to minimum 12tys nok tym bardziej że zamierzasz wyjechać z Żonką.

Po drugie życie na emigracji nie każdemu służy więc wydaje mi się że dobrą opcją jest wzięcie dziekanki i roczna próba.

Tak czy inaczej ja po trzech latach nie zamierzam wracać wręcz przeciwnie ZOSTAJE, wiec życzę powodzenia. :hi:

Opublikowano

a moze ma ktos namiary na sprawdzona osobe lub jakas agencje posrednictwa pracy, którzy załatwiaja prace zagranica?

Opublikowano

wie ktos moze ile zarabia dobry grafik w NO ? :decayed:

niemam pojecia, ale mam kumpla co pracuje w autocadzie(nanosi jakies tam wymiary,rysuje projekty) grafikiem nie jest tylko jakies tam przeszkolenie to ma jakies 40tys nok na miecha czyli na czysto 30-32tys kr....a teraz korona wysoko stoi.....

powiem szczerze ze granica miedzy pl a no sie zaciera jesli chodzi o ceny...paliwo po nowym roku bedzie w podobnej cenie, zakupy zywnosci sa troche drozsze(produkty dla dzieci tansze niz w pl)ale mozna zawsze do szwecji podjechac lub cos z pl sciagnac bo przewoznikow jest tu w uj

Opublikowano

kończ studia, bo szkoda je zostawić przez włożone w nie pieniądze :cool1: , rób praktyki w swoim kierunku(dobrze by było za granicą bo są opłacone zazwyczaj, musiałbyś trochę o nich poczytać), ucz się angielskiego plus jakiś jeszcze język który uważasz, że może Ci się przydać, potem możesz szukać jakiejś pracy za granicą podczas pobytu w PL (tak żebyś nie został bez niczego) no chyba, że po studiach znajdziesz prace w swoim zawodzie i będą Ci dobrze płacić u nas :tongue4: i uwierz mi na razie sumując waszą wypłatę nie macie źle wiadomo chciałoby się więcej ale trzeba się cieszyć z tego co się ma, ogólnie zarobki w PL nie pozwalają na spokojne życie bez spinki :wallbash: ja osobiście na razie nie wiąże przyszłości z naszym krajem :gwizdanie:

Opublikowano

szwajcaria tam mozna jeszcze dobrze zarobic :>

Opublikowano

W Polsce jest coraz gorzej... i coraz więcej osób o tym wie... Dzisiaj w wiadomościach mówili, że mają podwyższyć akcyzę na diesla i cena za litr ma wzrosnąć od 18 gr do 20 gr. Żeby mieć dobrą pracę w swoim fachu za dobre pieniądze trzeba mieć tzw. "kontakty". Wszędzie wymagane jest doświadczenie, ale jak ma się zdobyć doświadczenie jak nie chcą przyjąć do pracy...? :wallbash:.

Może trafisz na jakąś dobrą prace w Austrii czy Niemczech. Życie w Norwegii jest drogie i jechać tak w ciemno to nie bardzo... :no:.

Jak masz możliwość to wyjedź. Zawsze to we dwoje raźniej :good:.

Powodzenia :hi: