Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Wymiana wahacza - spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie jest to opis sposobu wymiany wahacza, ale spostrzeżenie z wymiany u mechanika.

Wymianie podlegał dolny wahacz prosty i łącznik w kształcie kowadełka. Po wykręceniu starego i założeniu nowego, mechanik tylko delikatnie dokręcił śruby mocujące, po czym założył koło i opuścił samochód z podnośnika, następnie kilkakrotnie nacisnął na przód samochodu, tak by zawieszenie się ułożyło.

I dopiero teraz dokręcił śruby mocujące wahacz, wtedy wahacz jest już na swoim miejscu i pracuje normalnie.

Opublikowano

świadczy to o nim ze jest kumaty :mrgreen:

dzieki temu za chwile nie polęcą Ci tuleje wymienionych wahaczy :cool:

Opublikowano
I dopiero teraz dokręcił śruby mocujące wahacz, wtedy wahacz jest już na swoim miejscu i pracuje normalnie.

tak sie robi z gornymi i dolnymi wahaczami

Opublikowano

Dokladnie dokręca sie w pozycji pracy

Opublikowano

hmm a jak zostal dokrecony na podnosniku odrazu,bez zadnego naciskania i ukladania, to znaczy ze warto bylo by teraz go podniesc i dokrecic lub sprawdzic?? Wnioskuje ze mogl mi teraz np sie ulozyc i byc troszke luzny tak ??

Opublikowano

jedz na kanał i popuść i jeszcze raz dokręć, może nic sie nie stanie ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja jestem swieżo po wymianie wahaczy górnych i moge jako ciekawostkę dodać, że nie byłem w stanie wyciągnąć wahacza bodajże zewnętrznego bez wymontowania amortyzatora :cry: . Za mało miejsca, żeby śruba wyszła ( przy tuleji metalowo gumowej). Uczulam wszystkich, którzy biorą sie za wymienianie wahaczy, żeby zaopatrzyli się w dobrej jakości penetrant ( odrdzewiacz ). Wyciągnięcie śruby przy sworzniach wahaczy tragedia :razz: . Jeszcze jedno, czytałem kiedyś na forum, że przy wymianie górnych wahaczy trzeba ściągnąć dolne wahacze.Teraz moge zdementować tę plotke :mrgreen: . Dolnych wahaczy ani nie ruszyłem, nawet żeby zdemontować przegub zewnętrzny jest to nie potrzebne!

Pozdro!

Opublikowano

jak by kolega zadał pytanie przed robotą to by dostał szczegółowe instrukcje. Po koleji - śruba przy sworzniach faktycznie potrafi sie cholernie zapiec - potrzebny dobry klucz oczkowy (6 krawędziowy) nr. 15 (o ile dobrze pamiętam) odkręcić nakrętkę i spróbować zakręcić śrubą (stosować przedłużkę), wcześniej jeszcze dobrze opukać ją z zewnątrz, nakręcic dwie nakrętki z luzem i napierdzielac młotkiem. Nie ma bata wkońcu pusi się poddać choć nie ukrywam że zmagania z ta śrubą moga stanowić 3/4 czasu wymiany obu górnych sworzni.

odnośnie śruby w górnym przednim wahaczu: nakrętki na śrubach są nakręcone od strony tylnej do kierunku jazdy, wiec śruba przy wahaczu górnym przednim podczas wysuwania zapiera się o wnętrze nadkola nadkole. W ASO zalecają odkręcenie całej kolumy, ale jest to zbędna robota bo się bierze kątówkę i po 30s nie mamy problemu. No cóż przy montażu śruby musimy ją wsunąc od drugiej strony co myślę że nie ma znaczenia.

oczywiście z pewnych wzglęgów uważam za konieczne wymianę wszystkich śrub i nakrętek na nowe.

Opublikowano
jak by kolega zadał pytanie przed robotą to by dostał szczegółowe instrukcje. Po koleji - śruba przy sworzniach faktycznie potrafi sie cholernie zapiec - potrzebny dobry klucz oczkowy (6 krawędziowy) nr. 15 (o ile dobrze pamiętam) odkręcić nakrętkę i spróbować zakręcić śrubą (stosować przedłużkę), wcześniej jeszcze dobrze opukać ją z zewnątrz, nakręcic dwie nakrętki z luzem i napierdzielac młotkiem. Nie ma bata wkońcu pusi się poddać choć nie ukrywam że zmagania z ta śrubą moga stanowić 3/4 czasu wymiany obu górnych sworzni.

Ja popuściłem nakrętke polałem penetrantem, uderzyłem młotkiem :mrgreen: pare razy w klucz (nasadka, na szczęście nakrętka z kołnierzem), znów penetrant, uderzanie etc....

Śrub niestety nowych nie miałem, więc... :mrgreen: ( kątówa odpadła ) Jak zauważyłem śruby to nie jest jakieś cudo tylko troche lepsze o najzwyklejszych ( twardość 8.8, a nie były w żaden sposób wyrobione) więc... popracują jeszcze troche przy nowych wahaczach...

Jeśli ktoś poradziłby mi w jaki sposób poradził sobie z wybiciem sworzni ( bez użycia narzędzi tnących :razz: ) wahaczy dolnych byłbym niezmiernie wdzięczny. Niestety ale w najbliższym czasie czeka mnie ich wymiana ( a na stożku ciężko mają puścić ).

ps. wyciągnięcie amortyzatora nie jst żadnym problemem - trzy śruby (dostęp od silnika) puszczają bez problemu, jedna śruba przy dolnym wahaczu ( zew) też nie była zaporą do nie przebycia :wink: ...

Opublikowano
Witam, nie jest to opis sposobu wymiany wahacza, ale spostrzeżenie z wymiany u mechanika.

Wymianie podlegał dolny wahacz prosty i łącznik w kształcie kowadełka. Po wykręceniu starego i założeniu nowego, mechanik tylko delikatnie dokręcił śruby mocujące, po czym założył koło i opuścił samochód z podnośnika, następnie kilkakrotnie nacisnął na przód samochodu, tak by zawieszenie się ułożyło.

Skręcanie elementów zawieszenia na podnosniku to najczestsza przyczyna ich szybkiego zuzycia. Mechanikowi powieniens postawic browara za dobra robotę;)

Opublikowano

Ja popuściłem nakrętke polałem penetrantem, uderzyłem młotkiem :mrgreen: pare razy w klucz (nasadka, na szczęście nakrętka z kołnierzem), znów penetrant, uderzanie etc....

Śrub niestety nowych nie miałem, więc... :mrgreen: ( kątówa odpadła ) Jak zauważyłem śruby to nie jest jakieś cudo tylko troche lepsze o najzwyklejszych ( twardość 8.8, a nie były w żaden sposób wyrobione) więc... popracują jeszcze troche przy nowych wahaczach...

[...]

...

Oj śruby przy tulejach wahaczy są klasy 10.9 a ta przy sworzniach klasy 8.8 ale co ważniejsze jest czerniona (oksydowana) i pasowana. Istotne jest to że wszystkie te śruby są z gwintem samohamownym - wieć każde ich skręcania "uszkadza" (ściera) powierzchnię gwintu i pogarsza własnośc samohamowności. Na twoim miejscu śrubę przy sworzniach bym wymienił.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

wystarczy 3 sruby od gory i kolumna uwolniona. jest dobry dostep i wydaje mi sie lepiej ospuscic i wykrecic stare sruby, ewentualanie wymienic na nowe. nie zawsze ma sie dojscie do pradu(by je obcinac) szczegolnie jak chce sie to zrobic np pod blokiem. a gdy jest ladna pogoda to robie sie to naprawde szybko. ztym opuszczeniem z podnosnika to ma chlop racje ale to juz zostalo wyjasnione.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
musimy ją wsunąc od drugiej strony co myślę że nie ma znaczenia.
Właśnie kupiłem śruby, łeb tych śrub jest z jednej strony ścięty co może świadczyć, że jednak jest różnica z której strony ją sie wkłada. Jeżeli ktos przerabiał temat to prosze o informacje czy to ma znaczenie.
Opublikowano
No cóż przy montażu śruby musimy ją wsunąc od drugiej strony co myślę że nie ma znaczenia.

oczywiście z pewnych wzglęgów uważam za konieczne wymianę wszystkich śrub i nakrętek na nowe.

Chyba jednak jest , jak ci sie odkręci nakrętka to masz przynajmniej pewność że nie stracisz wahacza bo śruba zostanie na swoim miejscu :wink:

Opublikowano
Chyba jednak jest , jak ci sie odkręci nakrętka to masz przynajmniej pewność że nie stracisz wahacza bo śruba zostanie na swoim miejscu

Zgadzam sie z toba,

Jesli srube wlozymy od drugiej strony i niedaj bug ci sie odkreci to :rolleyes: .

A tak bedzie sie blokowac, jak ty jej wyjec nie mozesz to sama nie wyleci.

Opublikowano

Czy koledzy siedzą w mechanice? Wiecie jakie warunki musiały by zaistnieć by taka śruba się odkręciła?

Pomijając fakt że taka śuba jest poraz n-ty skręcana i rozkręcana to jest to nie możliwe.

A pozatym jest ona niemal w poziomie.

W sobotę mrog do mnie dzwonił bo spotkał go ciekawy problem (mam nadzieje że sobie poradził) i jedyna słuszna idea by odkręcić i spuścić kolumnę to to że w szczególnych przypadkach możę zdażyć się że zwoje sprężyny ułożą się tak że nie ma możliwości włożenia śruby. I Myślę że to jest jedyny słuszny argument przemawiający za wymianą przez opuszczenie kolumny.

Opublikowano

Dałem radę. Dzięki adadur za porade.

Jedno spostrzeżenie śruba ta długa w sworzniu wyszła bez najmniejszego problemu (bez użycia młotka) pryskałem ja trzy dni CX80.

kupiłem śruby, łeb tych śrub jest z jednej strony ścięty co może świadczyć, że jednak jest różnica z której strony ją sie wkłada

moja wątpliwośc okazała sie bezzasadna poniewaz w ASO sprzedali mi złe śruby, musiałem wymieniać. :twisted:

Opublikowano
Dałem radę. Dzięki adadur za porade.

Jedno spostrzeżenie śruba ta długa w sworzniu wyszła bez najmniejszego problemu (bez użycia młotka) pryskałem ja trzy dni CX80.

kupiłem śruby, łeb tych śrub jest z jednej strony ścięty co może świadczyć, że jednak jest różnica z której strony ją sie wkłada

moja wątpliwośc okazała sie bezzasadna poniewaz w ASO sprzedali mi złe śruby, musiałem wymieniać. :twisted:

No widziesz mi z jedej strony wyszła z pewnymi oporami ale bez męczarni z drugą to była masakra. Nie wiem jak się mój mały patęcik sprawdzi i czy uda mi się kiedykolwiek to sprawdzić ale szczelinie w jarzmie zakleiłem klejem termicznym (silikonu nie miałem pod ręką) by niedostawała się tam woda.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeśli ktoś poradziłby mi w jaki sposób poradził sobie z wybiciem sworzni ( bez użycia narzędzi tnących :razz: ) wahaczy dolnych byłbym niezmiernie wdzięczny. Niestety ale w najbliższym czasie czeka mnie ich wymiana ( a na stożku ciężko mają puścić ).

ps. wyciągnięcie amortyzatora nie jst żadnym problemem - trzy śruby (dostęp od silnika) puszczają bez problemu, jedna śruba przy dolnym wahaczu ( zew) też nie była zaporą do nie przebycia :wink: ...

Zgadzam się niech nikt nie spodziewa sie że to miła robota , a przy tym palnik i kątówka do śruby górnych wahaczy ja miałem tak z jednej strony :grin:

Opublikowano
No cóż przy montażu śruby musimy ją wsunąc od drugiej strony co myślę że nie ma znaczenia.

Chyba jednak jest , jak ci sie odkręci nakrętka to masz przynajmniej pewność że nie stracisz wahacza bo śruba zostanie na swoim miejscu :wink:

Podaj mi takie przypadki? Prędzej wahacze pękają.