Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B7] felgowy dylemat (15 czy 16 na zimę?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie :) Na dniach będęsięz żalem rozstawał z mojąB5 (lato 16" - 7 ramienne z A6, zima 15" - oryginalne z tego modelu).

Zrobiłem sobie prezent na święta i kupiłem B7 (mam nadzieję,że wkrótce będe sie mógł pochwalić :) ), aktualnie stoi na felgach 16" na letnich oponkach.

Jak wygląda sprawa z felgami w przypadku B7? Przeglądnąłem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Mój dylemat polega na tym, czy na zimę15" czy 16" do nowego autka. Czy w ogóle do B7 można ładować 15"? Jak ze spalaniem/bezpieczeństwem między tymi dwoma rozmiarami?

W przypadku 16" na zimę, sprzedałbym letnie opony z B5 i kupił do tych felg zimóweczki, a B5 sprzedał tylko z 1 kompletem opon. Jednak zawsze jeździłem w zimie na 15", dlatego pytam Was, jak to jest :) dzięki z góry, świąteczne pozdrowienia :)

Opublikowano

jaki masz silnik? jeżeli masz większy silnik np 3.0TDI to odrazu masz tez hamulce 320mm i na to nie wejdą Ci stalowe 16, bo zacisk jest za duży.

Opublikowano

Zostaw sobie 16 bo na 15 trochę śmiesznie wygląda (sam mam ale niemogę patrzeć i czekam do lata by 17 założyć) a co do jazdy wiadomo trochę mniejsze spalanie na 15 no i kwestia hamulców jest ważna ale to już wyżej masz przez kolegów wyjaśnione :wink4:

Opublikowano

silniczek to 1.9TDi, więc tarcze są niewielkie. Kkam pisał o stalowych 16" - u mnie w grę wchodzą tylko aluminiowe felgi :)

Orientujecie się, jak w praktyce wygląda różnica w spalaniu i dynamice jazdy między 15 a 16? Jaki profil na zimę? 205/55R16, czy może jakieś węższe? przy 15" mam 185/65 i bardzo fajnie się to sprawuje... W B5 miałem na klapce wlewu paliwa naklejkę z możliwymi rozmiarami i ciśnieniem opon, tutaj nie wiem, gdzie tego szukać...

dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :)[br]Dopisany: 25 Grudzień 2011, 14:07_________________________________________________DJrafal, jakie masz te 15? masz jakieś zdjęcie? może jakieś zgrabne 5-ramienne nie byłyby najgorsze :) Na pewno odpadają te fabryczne, które miałem w 99 roku z dużymi deklami, bo to postarza autko o jakieś 10 lat ;)

Opublikowano

Mam ori słoneczka od b5 stan super ale moja b6 czarny avant z chromami i ściemnionymi szybkami wygląda w nich :facepalm:na nastęną zimę szukam 16 a te założyłem dlatego że swoją kupiłem z prawie nowymi fuldami zimówkami no i szkoda mi ich był sprzedawać - także odradzam szczerze chyba, że ci na wyglądzie nie zależy bo przecież można i na stalówkach pomykać :decayed:[br]Dopisany: 25 Grudzień 2011, 14:21_________________________________________________Dla mnie optymalnie na zimę alu 16 205/55 :good: pozdrawiam :hi:

Opublikowano

na wyglądzie zależy, choć nie do przesady - nie jestem maniakiem ogromnych felg, 16" w zupełności wystarczy na lato :) patrze też bardziej przez pryzmat kosztów ;)

właśnie takie słoneczka mam w B5 i powiedziałem sobie, że w życiu nie założe ich na nowe auto ;) dzięki za pomoc, będe sie w takim razie rozglądał za 205/55, choć jak dla mnie, to dość szeroki 'lać' :)

Opublikowano

troche zabawnie się czyta posty typu "Jak ze spalaniem/bezpieczeństwem między tymi dwoma rozmiarami? " w kontekście 15 i 16 cali :shocked: jeśli stać Cie na B7 to liczysz czy na 16 spali 0,2 litra więcej w mieście ?? WTF jeśli aż tak bardzo trzymasz się fabrycznych rozmiarów to zadzwoń do salonu Audi i zapytaj jakie koła wychodziły w Twoim aucie i po temacie

za chwilę ktoś będzie pytał jaka mamy długość wentyli w stalówkach, czy na zime zakładać dłuższe czy krótsze :polew:

Opublikowano

To,że stać mnie na B7, nie oznacza, że wydając ciężko zarobione pieniądze nie staram się tego robić z głową. Pytam, jak ze spalaniem, dlatego, że nie wiem, jaka jest różnica. Jeśli to 0,2L/100km, o których piszesz, to nie widzę żadnego problemu, ale jeśli ma to być 1L/100km, to wg mnie warto sięzastanowić nad mniejszym rozmiarem. W B5 mam Eagle F1, które są oponami do szybkich samochodów (ale akurat potrzebowałem na gwałt nowych opon i te były najsensowniejsze w serwisie) i spalanie jest sporo wyższe (ciężko dokładnie powiedzieć ale między 0,6l a 0,8l), mam również wrażenie, że autko dużo bardziej muli na letnich. Pomijam fakt, że same opony 16" są sporo droższe od 15". Zadałem pytanie na forum, bo nie znam się na tych sprawach, chcę dokonać dobrego wyboru, kalkulując wszystkie za i przeciw. Jeśli Cie uraziłem, to bardzo przepraszam :) Jeśli tutaj nie uzyskam odpowiedzi, zadzwonię do Audi.

Opublikowano

możesz spokojnie zakładać 16" ja mam u siebie na zimę ori alu 205/55/16 i super się jeździ. Spalanie nie powinno aż tak drastycznie wzrosnąć przy 16", gorzej jest już jak zakładasz 17" koła, wtedy jest to bardziej odczuwalne. Pozdro!

Opublikowano

Ja w B5 nie odczułem żadnej różnicy w spalaniu pomiędzy 15" a 16" więc tylko zależy od Ciebie i od Twoich hampli co tam włożysz :wink4:

Opublikowano

tak właśnie zrobiłem i śmigam sobie na ultragripach 16" :) jak na razie miodzio, Aligator zawirusował delikatnie na 143ps, spalanie w mieście (na fisie) nie chce przekroczyć 6,5l :)

Opublikowano

Ja w B6 śmigam na 17" w zimę ale z chyba lepszym rozwiązaniem w twojej sytuacji to będzie 16"

Opublikowano

Witam. A ja na zimę założyłem do B7 stalówki 15-tki 195/65 i też nie narzekam. :) Latem jeżdżę na 16-tkach 205/55. Różnicy w spalaniu nie zauważyłem, za to w cenie opon - tak. :) Silnik: 2.0 benzyna 130 kucy

Opublikowano

Ja w B6 śmigam na 17" w zimę ale z chyba lepszym rozwiązaniem w twojej sytuacji to będzie 16"

Tak. Ja na lato mam 17" (na takich wyjechało z salonu) i na zimę zakupiłem sobie ori alu 16". Nie wygląda może tak fajnie jak 17", ale komfort jazdy wyższy - więcej gumy to jednak lepsza amortyzacja. Na zimę ważne i szczerze polecam ten rozmiar na zimę.

15" do b7 to już chyba przesada...

Opublikowano

Tak. Ja na lato mam 17" (na takich wyjechało z salonu) i na zimę zakupiłem sobie ori alu 16". Nie wygląda może tak fajnie jak 17", ale komfort jazdy wyższy - więcej gumy to jednak lepsza amortyzacja. Na zimę ważne i szczerze polecam ten rozmiar na zimę.

15" do b7 to już chyba przesada...

b7 na 15 przecież na to nie idzie patrzeć :no::decayed: