Jump to content
IGNORED

[ALL B5] Przygotowanie auta przed zimą

?ukasz1

Recommended Posts

ON z pewnego źródła nie potrzebuje żadnych dodatków. Od kilku lat tankuję się na jednej stacji Orlenu i nawet podczas wielkich kilkudniowych mrozów nie miałem problemu z odpaleniem auta. Do tego wymieniam zawsze przed zimą filtr paliwa, robię rocznie ponad 30 tyś, więc nie zaszkodzi.

Zresztą, czy zima w tym roku jeszcze będzie?? :naughty:

Nigdy w życiu nie dolewałem żadnych uszlachetniaczy do ropy w czasie zimy aby poprawić jej parametry. Samochód stoi pod chmurką i nawet dwa czy trzy razy zdarzyły mi się mrozy po -30 (2-3 lata temu) i nie miałem żadnego kłopotu z rozruchem.

Dobra ropa z pewnego źródła, dobre świece żarowe i ustawiony kąt wtrysku i nie ma co się bać zimy. :naughty:

Dobra ropa z pewnego źródła, dobre świece żarowe i ustawiony kąt wtrysku i nie ma co się bać zimy. :naughty:

Nie zapominajmy o kompresji :decayed:

Nie zapominajmy o kompresji :decayed:

Przypomniało mi się jak znajomy miał problemy właśnie z odpalaniem w zimie. Auto opel astra II silnik 1.7TD z tego co kojarzę to chyba isuzu. Ile ten biedak na wlewał się się dodatków, uszlachetniaczy to głowa mała. Później u mechanika wymienili mu połowę osprzętu. Przyjechał do nas, podmieniliśmy pompę paliwową... żadnego dodatku do tej pory nie użył przy najwiekszym mrozie. :tongue4:

ale chyba stacje benzynowe dolewają coś do ropy w okresie zimowym tak mi się zdaję.

Od czterech lat jak mam klekota nigdy nic nie dolewałem tankowałem tylko na schell i nic po za tym oczywiście reszta świece żarowe kąt wtrysku i inne rzeczy sprawne

Są conajmniej dwa wątki o tym :angry:

zimą tankuję tylko verwa on na orlenie i nie ma problemu :>

ja tez tankuje tylko verwe i nigdy problemu nie miałem ;)

Do diesli na pompach wtryskowych rozdzielaczowych można przed siarczystą zimą dolać nieco PB do ON, stosunek 1:20 będzie aż za nadto odpowiedni. Dodatkowo taka mieszanka oczyszcza układ wtryskowy w takich dieslach. Na pompowtryskach nie radziłbym a zetorowi tak :wink4:

moja Asia stoi caly rok na dworze.. i nigdy nie mialem problemu.. tankuje verve ON.. i nic wiecej.. zadnych dodatkow.. no i zawsze u mnie pol baku ON jest zima przy mrozach..

Lać :ON: rope z pewnego źródła najlepiej utrzymywać ful w zbiorniku i oczywiście sprawne świece, akumulator itp.

Nic więcej nie potrzeba a ha i raz na jakiś czas przepłukać na myjce by się dobrze prezentował :a4fan: