Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Przygotowanie auta przed zimą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam głównie interesują mnie wasze sposoby walki z wodą w ropie,(w obiegu)tzn czy dodajecie jakiesz uszlachetniacze czy jakieś inne sposoby?

Opublikowano

ON z pewnego źródła nie potrzebuje żadnych dodatków. Od kilku lat tankuję się na jednej stacji Orlenu i nawet podczas wielkich kilkudniowych mrozów nie miałem problemu z odpaleniem auta. Do tego wymieniam zawsze przed zimą filtr paliwa, robię rocznie ponad 30 tyś, więc nie zaszkodzi.

Zresztą, czy zima w tym roku jeszcze będzie?? :naughty:

Opublikowano

Nigdy w życiu nie dolewałem żadnych uszlachetniaczy do ropy w czasie zimy aby poprawić jej parametry. Samochód stoi pod chmurką i nawet dwa czy trzy razy zdarzyły mi się mrozy po -30 (2-3 lata temu) i nie miałem żadnego kłopotu z rozruchem.

Opublikowano

Dobra ropa z pewnego źródła, dobre świece żarowe i ustawiony kąt wtrysku i nie ma co się bać zimy. :naughty:

Opublikowano

Dobra ropa z pewnego źródła, dobre świece żarowe i ustawiony kąt wtrysku i nie ma co się bać zimy. :naughty:

Nie zapominajmy o kompresji :decayed:
Opublikowano

Nie zapominajmy o kompresji :decayed:

Przypomniało mi się jak znajomy miał problemy właśnie z odpalaniem w zimie. Auto opel astra II silnik 1.7TD z tego co kojarzę to chyba isuzu. Ile ten biedak na wlewał się się dodatków, uszlachetniaczy to głowa mała. Później u mechanika wymienili mu połowę osprzętu. Przyjechał do nas, podmieniliśmy pompę paliwową... żadnego dodatku do tej pory nie użył przy najwiekszym mrozie. :tongue4:

Opublikowano

ale chyba stacje benzynowe dolewają coś do ropy w okresie zimowym tak mi się zdaję.

Opublikowano
  • Autor

No tak w teorii jest takie paliwo

Opublikowano

Od czterech lat jak mam klekota nigdy nic nie dolewałem tankowałem tylko na schell i nic po za tym oczywiście reszta świece żarowe kąt wtrysku i inne rzeczy sprawne

Opublikowano

Są conajmniej dwa wątki o tym :angry:

Opublikowano

dobra rada?- tankuj zimą zawsze do pełna i nie będziesz potrzebował zadnych uszlachetniaczy :hi:

Opublikowano

zimą tankuję tylko verwa on na orlenie i nie ma problemu :>

Opublikowano

ja tez tankuje tylko verwe i nigdy problemu nie miałem ;)

Opublikowano

A ja też tankuję na Orlenie ale zwykły ON a nie Verwę i też nigdy nie miałem problemu zarówno z poprzednim B5 jak i teraz z B6

Opublikowano

Do diesli na pompach wtryskowych rozdzielaczowych można przed siarczystą zimą dolać nieco PB do ON, stosunek 1:20 będzie aż za nadto odpowiedni. Dodatkowo taka mieszanka oczyszcza układ wtryskowy w takich dieslach. Na pompowtryskach nie radziłbym a zetorowi tak :wink4:

Opublikowano

moja Asia stoi caly rok na dworze.. i nigdy nie mialem problemu.. tankuje verve ON.. i nic wiecej.. zadnych dodatkow.. no i zawsze u mnie pol baku ON jest zima przy mrozach..

Opublikowano

Lać :ON: rope z pewnego źródła najlepiej utrzymywać ful w zbiorniku i oczywiście sprawne świece, akumulator itp.

Nic więcej nie potrzeba a ha i raz na jakiś czas przepłukać na myjce by się dobrze prezentował :a4fan: