Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Zmiana dawki paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie jak zminic dawke paliwa przez program polski vag 2.5 czy w ogole to jest mozliwe?

Mam tez vag-com 311 ale jest po angielsku i tak nie za bardzo rozumiem ten program...

Porownalem swoje bloki danych z vento tez 1.9 TDI i np. dawka wtryskiwana paliwa bardzo sie rozni przy 2 tys obrotach w vento jest 22 a u mnie 35-37. Audi duzo mi pali ok. 10 litrow w cyklu mieszanym... Da mi ktos jakas instrukcje?

Opublikowano

dawkę sprawdz w 001, na wolnych obrotach.

zmienia się ale na pompie a nie vagiem

Opublikowano

Witam mam pytanie jak zminic dawke paliwa przez program polski vag 2.5 czy w ogole to jest mozliwe?

Mam tez vag-com 311 ale jest po angielsku i tak nie za bardzo rozumiem ten program...

Porownalem swoje bloki danych z vento tez 1.9 TDI i np. dawka wtryskiwana paliwa bardzo sie rozni przy 2 tys obrotach w vento jest 22 a u mnie 35-37. Audi duzo mi pali ok. 10 litrow w cyklu mieszanym... Da mi ktos jakas instrukcje?

Vag'iem nic nie zdzialasz , poza tym problem tkwi gdzie indziej ...

Opublikowano

Kolego rozgrzej silnik do ok 90 stopni i wtedy podepnij Vaga , wejdz w 001 i tam powinno pokazywać ok 4 na wolnych obrotach . Co do przestawiania dawki Vagiem to da sie przestawić ale jest mały zaktes , jeśli autko pali Ci ok 10 L to raczej nie wina dawki , Ja miałem kiedyś ustawione 0.9-1.1 i palił ok 7-8 L [br]Dopisany: 20 Styczeń 2012, 19:20_________________________________________________Kolewgo do przestawiena dawki wagiem robimy tak

Wchodzimy w ENGINE potem LOGIN wipsujemy 12233 Potem 10- ADAPTACJA i na pierwszej pozycji mamy dawke paliwa zapisz sobie jakie masz ori nastawy a potem zmieniaj (oczywiście w granicach zorsądku) i sprawdzaj na main blok o 001 o ile sie zmienia(oczywiście na rozgrzanym silniku). A co do zmiany spalania na FIS to można w INSTRUMENTS-ADAPTACJA zmienić ilośc konsumpcji paliwa standardowo jest na 100% a można zmienić od 85% do 115% jeżeli ustawimy powyżej 100% bedzie pokazywał większe spalanie a jak poniżej to mniejsze.

Wchodzisz w Login, wpisujesz 12233, potem "Do it". Następnie wchodzisz w Adaptation - grupa 01. Tam masz wyświetlaną dawkę paliwa na skok i możesz ją zmieniać. Pamiętaj, że im dawka większa (np. 8mg), tym paliwa w rzeczywistości jest mniej.

Opublikowano

dawkę sprawdz w 001, na wolnych obrotach.

zmienia się ale na pompie a nie vagiem

Kolego rozgrzej silnik do ok 90 stopni i wtedy podepnij Vaga , wejdz w 001 i tam powinno pokazywać ok 4 na wolnych obrotach . Co do przestawiania dawki Vagiem to da sie przestawić ale jest mały zaktes , jeśli autko pali Ci ok 10 L to raczej nie wina dawki , Ja miałem kiedyś ustawione 0.9-1.1 i palił ok 7-8 L [br]Dopisany: 20 Styczeń 2012, 19:20_________________________________________________Kolewgo do przestawiena dawki wagiem robimy tak

Wchodzimy w ENGINE potem LOGIN wipsujemy 12233 Potem 10- ADAPTACJA i na pierwszej pozycji mamy dawke paliwa zapisz sobie jakie masz ori nastawy a potem zmieniaj (oczywiście w granicach zorsądku) i sprawdzaj na main blok o 001 o ile sie zmienia(oczywiście na rozgrzanym silniku). A co do zmiany spalania na FIS to można w INSTRUMENTS-ADAPTACJA zmienić ilośc konsumpcji paliwa standardowo jest na 100% a można zmienić od 85% do 115% jeżeli ustawimy powyżej 100% bedzie pokazywał większe spalanie a jak poniżej to mniejsze.

Wchodzisz w Login, wpisujesz 12233, potem "Do it". Następnie wchodzisz w Adaptation - grupa 01. Tam masz wyświetlaną dawkę paliwa na skok i możesz ją zmieniać. Pamiętaj, że im dawka większa (np. 8mg), tym paliwa w rzeczywistości jest mniej.

czytajcie uwazniej !!!!

kolega napisal o dawce przy 2000 rpm a nie na wolnych obrotach

w takim wypadku vagiem jedynie moze podrapac sie po du...., znaczy sie za uchem ...

Opublikowano

Ech....

wykonaj logi dynamiczne i wstaw...001,003,004,008,010 i 011 na max nagrzanym motorze.

Opublikowano
  • Autor

A powiedzcie mi jeszcze jak rozkrece gore pompy i tam bedzie ta srubka to wkrecic czy ja wykrecic zeby zmniejszyc dawke? A poza tym jak sie robi te logi?

Opublikowano

to nie 1.9TD

Opublikowano

Koledzy pytanie mam o zmiane dawki w vagu pod adaptacja wyswietla mi w przetrzymywanej wartości 32695 skad taka wartość? i dlaczego aż 5-cio cyfrowa? We wstrzykiwanej ilości mam 3.8 a 4.0 skacze. Pytanie moje jak zmieniać tądawkę to też używać wartość 5-cio cyfrowych? np 40000

Opublikowano

32768 to wart ori. pobalansuj i zobacz jak to sie zmienia, skok jest ograniczony

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

poluzuj 4 torxy na głowiczce pompy i ją lekko przesuń lub stuknij w kierunku silnika i powszystkim

Opublikowano
  • Autor

zmienilem wkoncu dawke vagiem i maks mi doszlo do 2.2mg i co teraz trzeba zrobic zeby jeszcze podniesc do 3.5

Opublikowano

Wpisz wartość pośrednią, aby uzyskać to co chcesz.

Opublikowano

zmienilem wkoncu dawke vagiem i maks mi doszlo do 2.2mg i co ter TREB robic eby jeszcze podniesc do 3.5

Trzeba poluzować 4 śrubki na pompie ale nie za mocno , podepnij Vaga i na odpalonym silniku delikatnie puknij w kopułkę pompy w kierunku zderzaka i obserwój ile przestawiła sie dawka , z tego co pamiętam u mnie przesunięcie w kierunku zderzaka zmniejszało dawke a w kierunku podszybia zwiększało , ustaw troszke większą dawke bo po dokręceniu śrub troche dawka sie zmieni . Ja ustawiłem 2.5 a po dokręceniu zmieniła sie na 2.8-3 . Najlepiej robić to na odpalonym silniku i oczywiście na z nagrzanym silnikiem . jak będziesz pukał w tą kopułke rób to delikatnie żeby nie uszkodzić i żeby nie przestawić za bardzo bo to bardzo małe przesunięcie . co do śrub to luzujemy te od niższego poziomu nie te od górnego dekielka
  • 2 lata później...
Opublikowano

moglby ktos zapodac fotke ktore to sruby trzeba poluznic aby ustawic dawke paliwa:wink:

Opublikowano
moglby ktos zapodac fotke ktore to sruby trzeba poluznic aby ustawic dawke paliwa:wink:

Proszę ...

Tylko śruba nr.4 to wymaga specjalnego klucz ...Ja u siebie nabiłem nasadkę nie pamiętam ...chyba 8 i wykręciłem ją całkowicie i obrobiłem główkę tej śruby pilnikiem na sześciokąt 7mm tak że odkręcam ,czy luzuje ją nasadką 7mm bez problemu....zresztą widać to na fotce...:wink:

SSL20587.jpg

Opublikowano

Proszę ...

Tylko śruba nr.4 to wymaga specjalnego klucz ...Ja u siebie nabiłem nasadkę nie pamiętam ...chyba 8 i wykręciłem ją całkowicie i obrobiłem główkę tej śruby pilnikiem na sześciokąt 7mm tak że odkręcam ,czy luzuje ją nasadką 7mm bez problemu....zresztą widać to na fotce...:wink:

http://s16.postimg.org/6wx9nwl8h/SSL20587.jpg

Podziekowal:wink:

Zeby zejsc z dawki 8 na 5 przesunac w strone szyby?

Opublikowano

Proszę ...

Tak ale ustaw tak w okolic3,2-4,0 mg bo 5jak podajesz to jest za mała dawka :wink:

Opublikowano

Proszę ...

Tak ale ustaw tak w okolic3,2-4,0 mg bo 5jak podajesz to jest za mała dawka :wink:

Dzieki, tylko wlozylem 216 i sie dawki zmienily, auto po programie, narazie troszke zmniejsze zanim inne turbo wpadnie, a niechce aby kopcilo:wink: