Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Czerwony wykrzyknik i piszczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za co odpowiada ten wykrzyknik na blacie co się pokazuje jak zaciąga się ręczny. Dziś było -30 gdy odpalałem auto zaczął migać wykrzyknik i piszczeć zaczęło, przestraszyłem się ale auto odpaliłem i zgasł płyn hamulcowy jest stan czyli ok, czy on za coś jeszcze odpowiada? za zimno żeby vaga zapiąć. W dodatku EGR zaczął wydawać jakieś dziwne dźwięki popiskiwanie czy coś nawet jak się rozgrzał do 90 jak postał EGR znowu buczy popiskuje. Mam coś sprawdzać czy olać to??

Opublikowano

jak 3 razy wykrzyknik to AQ, było już o tym duużo :szukaj:

Opublikowano
  • Autor

ok sorki chciałem szybką odpowiedź ale autko zapaliło bez problemu

[br]Dopisany: 03 Luty 2012, 07:41_________________________________________________ale on mi migał kilka razy jakieś może 5

Opublikowano

Poczekaj kolego czy Ci się powtórzy w miarę normalnych temperaturach bo teraz dużo rzeczy nie funguje. Ew podepnij pod VAGa jak masz możliwość, może coś wyłapie.

Opublikowano
  • Autor

Ok dziękuję a ten EGR olać co też mógł zamarznąć ?? dziwny ten dźwięk :mysli:

Opublikowano

EGR nie moze zamarznąć.Tak jak pisał Franek84 jest to AKU.

Opublikowano

Mam obecnie podobną sytuację u siebie (wiem, ja mam B6, ale sygnalizacja jest taka sama). Zaczęło się, gdy przyszły mrozy.

Rano odpalam silnik (łapie "od strzału") i wszystko jest OK, nie ma żadnych dziwnych kontrolek ani ostrzegawczych dźwięków. Ruszam, jadę, nic się nie dzieje.

Wystarczy jednak, że ostrzej wejdę w zakręt i w tym momencie słychać 3 sygnały dźwiękowe i parę razy miga czerwona kontrolka układu hamulcowego:

kontrolka.png

Mignie ok 6 razy i gaśnie.

Trwa to dopóty, dopóki silnik się nie nagrzeje, Jak już mam na zegarze ok 80°C dźwięki i kontrolka nie pojawiają się.

Pierwsze o czym pomyślałem, to że mam niski poziom płynu hamulcowego. Zajechałem do warsztatu samochodowego i mówię co się dzieje, że potrzebuję uzupełnić płyn. No to mechanik bierze się za sprawdzenie poziom w zbiorniczku.

Okazuje się, że poziom jest taki jak trzeba, miedzy min i max . A zatem co jest grane? :blink:

Na pewno nie jest to wina akumulatora, bo nawet w największe mrozy nie mam problemu z uruchomieniem silnika, a i sygnalizacja pojawia się dopiero podczas jazdy.

Widzę, że gość zainteresował się korkiem zbiorniczka. Ogląda go dokładnie, sprawdza palcem, a potem jeszcze bierze trochę płynu ze zbiorniczka na palce i rozciera go.

W końcu stwierdza, że w płynie jest woda/wilgoć. Przy niskiej temperaturze woda zamarza i stąd te cyrki.

Umówiliśmy się na sobotę na wymianę płynu. Mam nadzieję, że to pomoże.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

Mam obecnie podobną sytuację u siebie (wiem, ja mam B6, ale sygnalizacja jest taka sama). Zaczęło się, gdy przyszły mrozy.

Rano odpalam silnik (łapie "od strzału") i wszystko jest OK, nie ma żadnych dziwnych kontrolek ani ostrzegawczych dźwięków. Ruszam, jadę, nic się nie dzieje.

Wystarczy jednak, że ostrzej wejdę w zakręt i w tym momencie słychać 3 sygnały dźwiękowe i parę razy miga czerwona kontrolka układu hamulcowego:

kontrolka.png

Mignie ok 6 razy i gaśnie.

Trwa to dopóty, dopóki silnik się nie nagrzeje, Jak już mam na zegarze ok 80°C dźwięki i kontrolka nie pojawiają się.

Pierwsze o czym pomyślałem, to że mam niski poziom płynu hamulcowego. Zajechałem do warsztatu samochodowego i mówię co się dzieje, że potrzebuję uzupełnić płyn. No to mechanik bierze się za sprawdzenie poziom w zbiorniczku.

Okazuje się, że poziom jest taki jak trzeba, miedzy min i max . A zatem co jest grane? :blink:

Na pewno nie jest to wina akumulatora, bo nawet w największe mrozy nie mam problemu z uruchomieniem silnika, a i sygnalizacja pojawia się dopiero podczas jazdy.

Widzę, że gość zainteresował się korkiem zbiorniczka. Ogląda go dokładnie, sprawdza palcem, a potem jeszcze bierze trochę płynu ze zbiorniczka na palce i rozciera go.

W końcu stwierdza, że w płynie jest woda/wilgoć. Przy niskiej temperaturze woda zamarza i stąd te cyrki.

Umówiliśmy się na sobotę na wymianę płynu. Mam nadzieję, że to pomoże.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Palcami sprawdził, że jest woda w płynie? :> Ja tam sie zbytnio nie znam, ale dobry musi być :>

Z tym piskaniem i napisem BREAK, to ostatnio przegladając forum natknąłem sie i niech mnie bardziej znający sie użytkownicy poprawią jesli mówię źle, ale jest to wina akumulatora. Podobno jak jest niedoładowany, to przy uruchamianiu ABS dostaje za mało prądu (czy jakoś tak :P ) i zwraca błąd jakby było coś uszkodzone. Ale imho nie ma sie tym co przejmować, mi też 2 razy pisneło przy odpalaniu przy tych mrozach, ale nie wymagajmy od swoich aku cudów ;) Mrozy mina to i kontrolka przestanie sie pojawiać, a ja radzę nie dawać sie wciągnąc w dodatkowe koszta, bo wymienisz płyn u tego nieszczesnego mechanika, a problem zapewne zostanie.

Opublikowano

Z tym piskaniem i napisem BREAK...

U mnie nie pojawia się ŻADEN napis. Jedynie potrójny dźwięk i miganie kontrolki, która za chwilę gaśnie.

... jak jest niedoładowany, to przy uruchamianiu ABS dostaje za mało prądu (czy jakoś tak) i zwraca błąd jakby było coś uszkodzone...

Przeczytałeś dokładnie co napisałem? Przy rozruchu NIC SIĘ NIE DZIEJE! Problem pojawia się W CZASIE JAZDY przy ostrym wchodzeniu w zakręty.

... radzę nie dawać sie wciągnąc w dodatkowe koszta, bo wymienisz płyn u tego nieszczesnego mechanika, a problem zapewne zostanie....

Zeszłej zimy (a mrozy były takie same) takich problemów nie miałem. A zatem...

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

ja tez miałem coś takiego u siebie ale dolałem płyn hamulcowy i było dobrze

Opublikowano
  • Autor

Temat zakończony wina jak koledzy powiedzieli niedoładowany AQ :hi: Dzięki wielkie za szybką odpowiedź i sorki za :szukaj: