DESPERADOS Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Witajcie, odpaliłem Audi z kabli bo aku nie kręciło, ładnie zapalił kontrolki pogasły ładowanie na zegarze jakieś 15v. Zrobiłem około 5km zgasiłem auto i po ponownym uruchomieniu silnik ani drgnie,kontrolki przygasają i kaplica. Czy to aku? dodam że od nowego nie wymieniane. Pozdrawiam
Onkel Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Sprawdź ładowanie jakie jest jak auto chodzi. Ale pewnie aku do wymiany.
kamien85 Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 jest to wina akumulatora, kwalfikuje sie do wymiany
DESPERADOS Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Opublikowano 6 Lutego 2012 Właśnie nie sprawdzalem jutro ogarne tak myslałem że aku bo po takiej jeździe powinien hulac aż podziw że tyle wytrzymał, a jakie powinno być ladowanie na zegarku w liczniku na wolnych obrotach?
Vexatus Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Chwileczkę, jakie 15[V] w instalacji? Przecież znamionowe napięcie, to 13,9[V], a 14,5[V] to maksimum bezpieczne dla aku! Ja bym powiedział, że uszkodzony regulator uszkodził aku... Pozdrawiam Grzesiek
Onkel Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 15 za dużo. Weź jeszcze miernik i sprawdź ile pokazuje.
paulooo Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Tez tak myśle, ja w poprzednim aucie miałem żle zrobiony regulator napięcia i po odpaleniu przez 5 min alternator wogile nie działał pozniej jak już zaczynał działać to na wolnych obrotach łądowanie było w granicach 14,4 a po dodaniu gazu zwiekszało sie do nawet 16stu. Po roku nowy akumulator był do wyrzucenia.
krzysztofquattro Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Potwierdzam 14,5 V to absolutne maksimum. Posprawdzaj jak się zachowuje przy maksymalnym obciążeniu odbiornikami i bez niego. Stawiam jak poprzednicy na regulator napięcia. Nie padają Ci często żarówki?
paulooo Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Mi zarówki nie padały. Rok czasu jazdy z ładowaniem powyżej 14,4 może jedna ze starości padła.
krzysztofquattro Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Tak czy inaczej takie ładowanie nie jest zdrowe dla aku i w pierwszej kolejności należy to zbadać później oblukać czy ako wyzionęło już ducha czy jeszcze coś z niego będzie.
DESPERADOS Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Opublikowano 6 Lutego 2012 Sprawdzilem, na mierniku pokazalo 13,8v. Jak włączyłem klime,radio,światła wszystka co sie dało to spadło do ok. 12v/12,5v.
Mauros88 Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Wydajemi sie ze teraz to troche za niskie napiecie ladowania masz. Sprawdzil bym regulator napiecia.
DESPERADOS Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Opublikowano 6 Lutego 2012 Nie dało mi to spokoju zmieniłem aku i wszystko gra :> aku bylo tak padnięte ze sie nie ładował, zmieniłem aku i hula :decayed:wszystko gra napięcie jest takie jak powinno dzieki chłopaki temat zamykam.Pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi