Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Klekocze na rozgrzanym silniku Audi A4 B5 1.8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z moja A4, auto stało w ostatnich mrozach na dworze nie było odpalane. Problem polega na tym gdy odpalę auto i stoi na niskich obrotach silnik normalnie pracuje lecz gdy wkręcę go na obroty zaczyna klekotać jak diesel. Proszę o pomoc z góry dziękuje

Opublikowano

Podejrzewam pompę olejową (słabe ciśnienie oleju), może tylko smok przytkany wtedy klepią szklanki (popychacze zaworowe) ale żeby się do michy dobrać ufff :wallbash:

Czeka mnie to na wiosnę.

Przy tym może ci rzęzić łańcuch wałków rozrządu gdy dobrze napinacz go nie napina.

Opublikowano
  • Autor

no dobrze, ale gdy nie było mrozów to wszystko dobrze chodziło silnik nie klekotał

Opublikowano

Może zbiegło się w czasie kto to wie ... zadałes pytanie co może klepać to dostałeś odpowiedź, a dlaczego klepie dowiesz się dopiero po diagnozie w realu.

Opublikowano

dokładnie mam to samo silnik 1.8 ADR przez te mrozy stał, mało co nim jezdziłem wczoraj przejechałem sie nim i zaczoł lekko klekotac po chwili chodził jak rasowy diesel usłyszałem łańcuch ale jak przygazowałem to ucichło i po chwili znów klekot nie wiem co to może być .

Opublikowano

U mnie też tak jakby klekocze na wolnych... :E

To normalna praca 1.8T?

Audi A4 B6 1.8T wuuut?

Opublikowano

ale u mnie czegoś takiego wczesniej nie było,a silnik mam bez turba.

Opublikowano

Witam. Mi kiedyś klekotał to się okazało że miałem za mało oleju i był stary bo dość długo nie wymieniałem..

Opublikowano

Nie ma co panikować. Przejechać się trochę aby się sinik nagrzał i może wróci wszystko do normy

Opublikowano

Wilgoć + olej + stanie długi czas na mrozie może powodować różne cyrki z przytkaniem smoka łącznie. Ja wprowadziłbym auto do jakiegoś ogrzewanego garażu żeby wszystko odmarzło, może prewencyjnie zmienił olej i zobaczył co się zmieni.

Opublikowano

Jak ktoś już wspomniał sprawdz najsampierw poziom oleju

Opublikowano
  • Autor

u mnie zniknął ten problem, postawiłem auto w warsztacie otworzyłem maskę i tak stał przez parę godzin przy piecu i pomogło. Zastanawia mnie jedno co mogło przymarznąć ze klekotał na rozgrzanym silniku.

Opublikowano

u mnie zniknął ten problem, postawiłem auto w warsztacie otworzyłem maskę i tak stał przez parę godzin przy piecu i pomogło. Zastanawia mnie jedno co mogło przymarznąć ze klekotał na rozgrzanym silniku.

W przypadku kiedy ktoś mało jeździ, nie dogrzewa auta a jest wilgotno tak jak teraz olej łączy się z parą wodną która nie zdąży odparować. Robi się wtedy tak zwane masło które zbiera się w odmie, deklem zaworów itp. Jak komuś się sporo tego nazbiera a auto stoi dość długo nie odpalana w mroźne dni to ów masło może zamarznąć przytykając to i owo, między innymi kanaliki popychaczy itp. Często też zamarza sama odma - ona akurat z klekotaniem nie ma nic wspólnego, ale mogą wywalić przez nią zimeringi i uszczelki silnika.

Opublikowano
  • Autor

no moje auto stało nie odpalane przez jakieś dwa tygodnie w największe mrozy. A gdzie znajduje sie ta odma a audi?

Opublikowano

A gdzie znajduje sie ta odma a audi?

O odmie było sporo - wychodzi z bloku pod kolektorem ssącym. Bardzo często jest też pęknięta. Ale odma raczej nie ma wpływu na klekotanie.

Opublikowano

sprawdź ciśnienie oleju i się wszystkiego dowiesz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

u mnie stukalo na cieplym silniku i wolnych obrotach. Wsiadaj w OOOO jedz do mechaniora i niech zmiezy cisnienie oleju. Zamiast inwestowac w popychacze duzo mniej wydalem na nowa pompe oleju.

• 2 lata później...
Opublikowano

witam u siebie mam problem klekoczą szklanki a tak dokładnie to tak jak by jedna klekotała szklanki były wymieniane na nowe INA i nadal jest to samo po wymianie zrobione już ze 3 tyś km i nadal tak samo są chwile co przez np 2 minuty jest cicho a potem znów. co powinienem sprawdzić

Opublikowano

to może to wcale nie szklanki tylko panewka, dźwięk dochodzi z głowicy bo tłok napier(piip) w głowice, osłuchaj dokładnie ten silnik

a czyścił ktoś gniazda hydrauliki przy wymianie?