Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Swiezy zbiornik to u mnie do ok pol roku,swiatlo nie ma tu nic wspolnego w moim bylym baniaczku na 420 l wody mialem 2x24w i zero problemow z zadnymi glonami.

Opublikowano

Nie tylko słabe światło ale i nieodpowiednie widmo tegoż światła ( jeżeli są to np. świetlówki "przemysłowe" ) ... chociaż "moc na litr" też ma znaczenie szczególnie przy dozowaniu CO2 i nawożeniu makro i mikro , a z tego co wiem kolega zapodaje CO2 z bimbrowni :wink:

Opublikowano

Tak to u mnie wygladalo

Opublikowano

Nie dozowałeś CO2 ( to po pierwsze ) , ile miałeś światła w przeliczeniu W/litr - netto , nie brutto ! ( po drugie ) , nie miałeś prawie w ogóle flory w tym zbiorniku ( po trzecie ) , nie dozowałeś nawozów bo w takim "prawie malawi" nie miało by to sensu , za pewne grubo powyżej 7Ph ( po czwarte ) , na tych kamieniach to wg. mnie glony ( zielenice a nawet nie wiem czy nie okrzemki bo słabo widać ) ... i jeszcze nie jeden argument bym znalazł :wink:

Opublikowano

Litraz brutto,to nie prawie malawi tylko tanganika,ph powyzej 8,na kamieniach glony zielone a mowimy tu o okrzemkach,pozatym wlasnie m innymi dzieki slabemu oswietleniu ich nie ma,rozwijaja sie przy sprzyjajacych warunkach w silnie naswietlonych zbiornikach szczegolnie narazonych na swiatlo sloneczne,argument?na co?

Opublikowano

zbiornik jest juz stary, ale jakies 3msc temu zrobilem filtr zewn i w sumie od tego wysypalo wiec czekamy az sie straca :D

swiecilem po 7h bo nie bylo roslin, teraz kilka wiec stiopniowo zwiekszalem swiatlo i teraz 12h ale zas masa nitkowatych :facepalm:

Opublikowano
... rozwijaja sie przy sprzyjajacych warunkach w silnie naswietlonych zbiornikach szczegolnie narazonych na swiatlo sloneczne...

Przy takim oświetleniu mamy do czynienia z zielenicami właśnie :wink:

Okrzemki m.in. nienawidzą mocnego światła :wink: ale lubią skoki amoniaku itp.

---------- Post dopisany at 00:07 ---------- Poprzedni post napisany at 00:04 ----------

zbiornik jest juz stary, ale jakies 3msc temu zrobilem filtr zewn i w sumie od tego wysypalo wiec czekamy az sie straca :D

swiecilem po 7h bo nie bylo roslin, teraz kilka wiec stiopniowo zwiekszalem swiatlo i teraz 12h ale zas masa nitkowatych :facepalm:

A oprócz CO2 dodajesz jakieś nawozy ?

Nitki to m.in. niski poziom składników odżywczych i skoki amoniaku ( prócz niedoborów CO2 ) :wink:

-

---------- Post dopisany at 00:22 ---------- Poprzedni post napisany at 00:07 ----------

Litraz brutto,to nie prawie malawi tylko tanganika,ph powyzej 8,na kamieniach glony zielone a mowimy tu o okrzemkach,pozatym wlasnie m innymi dzieki slabemu oswietleniu ich nie ma,rozwijaja sie przy sprzyjajacych warunkach w silnie naswietlonych zbiornikach szczegolnie narazonych na swiatlo sloneczne,argument?na co?

Po drugie nie porównuj tu zbiorników typu malawi , tanganika itp. ( szczerze nigdy nie miałem tego typu akwarium u siebie , więc ogólnie nie znam się na tego typu biotopach , chociaż coś niecoś wiem ... ) do biotopów amazonki czy innych wód stojących/wolno płynących m.in. Azji/Ameryki Łacińskiej itp.gdzie woda ma zupełnie inny ( przede wszystkim ) odczyn Ph poprzez ruch wody , istniejące tam skały/kamienie i napowietrzenie tejże wody ( co za tym idzie brak CO2 i występowanie tylko nielicznych , na prawdę niewymagających krzaczków )

-

Opublikowano

A oprócz CO2 dodajesz jakieś nawozy ?

Nitki to m.in. niski poziom składników odżywczych i skoki amoniaku ( prócz niedoborów CO2 ) :wink:

Nie dodaje nawozów a CO2 tez ostatnio słabo, muszę wciągnąć w swój budżet miesięczny zestaw do co2 taki na poważnie.

Opublikowano

Glony wszelkiego rodzaju pojawiają się też często przy skokach poziomu CO2

Zainwestuj w butlę i kilka niezbędnych dla niej akcesoriów a będziesz pan zadowolony :wink: później jakiś nawóz makro ( tu akurat polecam sole każdą z osobna ) , dobre mikro , światło i będzie git ... prócz ciągłej walki z glonami , niedoborami , nadmiarami ... :grin::wink:

Opublikowano

Trzeba bedzie.

Poki co A4 troche grosza kosztuje, więc trzeba wybierać :grin:

Opublikowano

Za większość pojawiających się glonów odpowiada najczęściej jakieś zaniedbanie.Póżna wymiana wody,za szybkie zwiększanie świecenia-ilość i moc,skoki Ph,zbytnio bujna lub nagle kilkukrotnie zmniejszona roślinność,padlina,gnijąca roślina.Nitki u mnie chciały robić karierę praktycznie co wiosnę (promienie słońca-dodatkowe światło po zimie),więc skracam świecenie jednej świetlówki w ciągu dnia i robię ze trzy wymianki wody co drugi trzeci dzień.Jak nie mają co jeść to h*j je trafi w momęcie.U mnie pokazywały się zawsze bezpośrednio pod świetlówkami pod powieżchnią wody,w największym natężeniu światła.Na gówno w wodzie polecam także specjalne rośliny(chyba rogatek sztywny) i krewetki amano bezpośrednio żrące wschodzące gloniki ;) Jak ich nie karmić jakąś spiruliną oczywiście ;)

---------- Post dopisany at 18:55 ---------- Poprzedni post napisany at 18:51 ----------

Jeśli słabo rosną rośliny to dobrze glony i na odwrót.Tak mnie uczyli i tego się trzymam. Powodzenia.

---------- Post dopisany at 18:55 ---------- Poprzedni post napisany at 18:55 ----------

Jeśli słabo rosną rośliny to dobrze glony i na odwrót.Tak mnie uczyli i tego się trzymam. Powodzenia.

Opublikowano

A badales parametry wody No2 No3 ?

Opublikowano

Glony to przede wszystkim PO4 , NO3 , NH4 i Fe + światło ( szczególnie bezpośrednio padające na akwarium promienie słoneczne ) , bardzo ważne jest też zachowanie odpowiednich proporcji makroelementów ( N:P:K ) który powinien wynosić ~ 10:1:20 , przyczyną powstawania glonów mogą takze być zanieczyszczenia ( podwyższony DOC ) tj. węgiel organiczny powstający z rozkładu różnych materii organicznych

Tak jak już zostało napisane powyżej , jeżeli rośliny wegetują ( nie rosną ) prym w pobieraniu składników odżywczych przejmują glony ( które tylko czyhają na te warunki ) :wink:

Nitki to głównie niedobór CO2 przy mocnym oświetleniu , nadmiar mikro ( w szczególności Fe ) , nadmiar ( kumulację ) Fe mogą powodować np. niedobory makro ( i tak w kółko )

Opublikowano

Panowie nastąpiła mała awaria u mnie w zbiorniku i proszę o szybką pomoc :facepalm: Po zainstalowaniu pokrywy i doświetleniu akwarium pojawiły mi się na szybach glony... ale to jest najmniejszy problem. w upały miałem temperaturę ok 29`C wczoraj padły mi 2 "glonojady" gupiki pływają jakieś śnięte przy górze. Welony i neony zachowują się jak zwykle. Aktualnie temperatura 25`C napowietrzanie chodziło cały czas dzień i noc przy upałach. Czy bimbrownia mogła mieć wpływ na to co się stało ? wywaliłem ją tydzień temu bo miałem cofkę wody do butli i wywaliła na podłogę. Wodę podmieniam raz na 2 tygodnie ok. pół zbiornika. Jeden glonojad przeżył i ma się dobrze. Czy może po prostu walki między 2 osobnikami je wykończyły ? jeden miał jakby nadgryziony bok. Teraz zostawiłem uchyloną pokrywę na noc. A może powietrze do głowicy powinienem doprowadzać zza pokrywy a nie spod ?

Opublikowano
  • Autor

Koledzy ma ktoś z was doświadczenia z rakiem karłowatym (pomarańczowy) ok 3-4 cm. Byłem wczoraj w egzotyku, bardzo fajnie się prezentuje sprzedawca mówi, że nadaje się do ogólnego akwa. on trzyma go razem z krewetkami. Zawsze to coś innego niż rybki:kox:

Opublikowano
Panowie nastąpiła mała awaria u mnie w zbiorniku i proszę o szybką pomoc :facepalm: Po zainstalowaniu pokrywy i doświetleniu akwarium pojawiły mi się na szybach glony... ale to jest najmniejszy problem. w upały miałem temperaturę ok 29`C wczoraj padły mi 2 "glonojady" gupiki pływają jakieś śnięte przy górze. Welony i neony zachowują się jak zwykle. Aktualnie temperatura 25`C napowietrzanie chodziło cały czas dzień i noc przy upałach. Czy bimbrownia mogła mieć wpływ na to co się stało ? wywaliłem ją tydzień temu bo miałem cofkę wody do butli i wywaliła na podłogę. Wodę podmieniam raz na 2 tygodnie ok. pół zbiornika. Jeden glonojad przeżył i ma się dobrze. Czy może po prostu walki między 2 osobnikami je wykończyły ? jeden miał jakby nadgryziony bok. Teraz zostawiłem uchyloną pokrywę na noc. A może powietrze do głowicy powinienem doprowadzać zza pokrywy a nie spod ?

W dzień odkrywaj pokrywę , w noc chociaż połowę mniej zamkniętą żeby nie było znów za dużych różnic temp. wieczór/rano , woda w akwarium niestety w upały się nagrzewa tym bardziej jeżeli mamy szczelną pokrywę z oświetleniem ( jeżeli masz taka możliwość bo nie wiem jaką masz pokrywę , np. u mnie cały dzień jest otwarta a na noc zamykam jedną "połówkę" , pomyśl jak u mnie się woda nagrzewa jak mam 1W/litr ) , w nocy możesz delikatnie napowietrzać ( najlepszy efekt napowietrzania/wymiany gazowej i tak da lekkie falowanie powierzchni , jeżeli masz filtr zew. możesz na noc nieco unosić ponad pow. wody deszczownię lub tak skierować strumień wody aby powierzchnia lekko falowała a deszczownia była pod wodą , innym bardzo dobrym rozwiązaniem to skimmer , u mnie jest to Eheim 3535000 http://www.akwarystyczny24.pl/eheim-surface-skimmer-filtr-powierzchniowy-akwarium-p-2086.html oczywiście można tańsze skimmery też zakupić lub zrobić nawet samemu )

W dzień nie napowietrzaj tylko włącz CO2 ( przed cofnięciem wody do butli zabezpieczamy się zwykle zaworkiem zwrotnym )

Opublikowano

Ja mam głowicę filtr+napowietrzanie. Teraz mam uchyloną pokrywę a na noc zostawię otwarte okna na pokrywie. Dziwna sprawa bo w zeszłym roku też były upały i przeżyły to. Chyba zabiorę jednego osobnika z firmy. Zastanawiam się tylko czy się bezproblemowo zaaklimatyzuje bo ma już ponad 2 lata

Opublikowano

Dorosłe "glonojady" ( zbrojnik niebieski ) tak czasami mają , mi kiedyś samica zabiła prawie raz większego od niej samca

Jak "głowicę filtr" ? To filtr wew. bez wkładów/mediów filtracyjnych tylko głowica filtra wew. ? Oprócz tego masz jeszcze jakąś filtrację ? Mam nadzieję , że masz jeszcze filtr a głowicę stosujesz tylko dodatkowo teraz do napowietrzania

Opublikowano

Do filtrowania i napowietrzania mam coś takiego z twardą gąbką http://allegro.pl/filtr-wewnetrzny-glowica-atman-at-201-do-200-400l-i2265600081.html dodatkowo mam kostkę napowietrzającą z kurtyną powietrzną zakopaną przy frontowej szybie. Gąbkę porę raz w miesiącu po 5 praniu wymieniam na nową. Głowica pracuje całą dobę a kurtyna tylko w dzień bo kostka jest dosyć głośna.

Opublikowano

Jak to pierzesz ? :eusathink: