Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z trawnikiem bez CO2 i słabym światłem będzie ciężko :kwasny:

Opublikowano

Siedziałem wczoraj do 3 w nocy i ogarniałem odbłyśniki na pokrywę. Jest teraz dużo więcej światła. Zauważyłem że po podaniu węgla aktywnego i potasu rośliny mi odżyły i zaczęły się rozrastać co mnie niezmiernie cieszy :naughty:. Zainstalowałem wczoraj w końcu kubełkowy filtr. Na dół dałem te śmieszne koraliki wyżej jakieś kamyczki potem włókninę i na samą górę gąbkę. Mam nadzieję że nic nie pomieszałem :whistling:Na koniec zalałem je bakteriami ze startera do filtrów i odstawiłem na godzinę jak nakazywała instrukcja. Po nocy widzę że woda zrobiła się wreszcie mega przejrzysta.

Opublikowano

Moze sie powtarzam , ale zainwestuj w butle co2 to zobaczysz co znaczy stwierdzenie "odżyły mi roślinki" :wink:

Opublikowano
  • Autor

Koledzy może ktoś z was ma na zbyciu roślinkę pływającą pistia rozetkowa:wink:

Opublikowano

Jakby co mam na sprzedaż zestaw co2 butla 1,5kg, elektrozawór itd. Wszystko co potrzebne :-) stan bdb! szczegóły i zdjęcia na pw :-)

Wysłane za pomocą TapaTalk.

Opublikowano
Siedziałem wczoraj do 3 w nocy i ogarniałem odbłyśniki na pokrywę. Jest teraz dużo więcej światła. Zauważyłem że po podaniu węgla aktywnego i potasu rośliny mi odżyły i zaczęły się rozrastać co mnie niezmiernie cieszy :naughty:. Zainstalowałem wczoraj w końcu kubełkowy filtr. Na dół dałem te śmieszne koraliki wyżej jakieś kamyczki potem włókninę i na samą górę gąbkę. Mam nadzieję że nic nie pomieszałem :whistling:Na koniec zalałem je bakteriami ze startera do filtrów i odstawiłem na godzinę jak nakazywała instrukcja. Po nocy widzę że woda zrobiła się wreszcie mega przejrzysta.

Nie węgla aktywnego tylko węgla organicznego :cool1:

Co wlałeś EC czy inny węgiel w płynie ?

Ja stosuję ( oczywiście jako dodatkowe źródło węgla ) na przemian "EC" od Easy Life i "Carbo" od AquaArt'u ( z tym , że EC jest wg. mnie lepsze )

Co do kolejności złóż w filtrze to zależy co masz za filtr tj. przede wszystkim czy woda idzie z góry na dół czy odwrotnie ( tych jest o wiele więcej ) , jak woda idzie "normalnie" czyli z dołu to na samej górze umieściłbym włókninę a pod nią gąbkę ( a jeszcze lepiej zamiast niej jakiś wkład ceramiczny ) ... druga opcja wg. mnie najlepsza to na samej górze ( jako ostatnie medium filtracyjne ) gąbka o drobnych porach a pod nią już tylko ceramika ( np. eheim lav , ehfilav , eheim substrat , eheim substrat pro , seachem matrix , eheim biomech , eheim mech , sera siporax itp. ... ) wyżej wymienione to najlepsze dostępne wkłady biologiczne , biol.-mech. i mechaniczne :wink:

Opublikowano
Moze sie powtarzam , ale zainwestuj w butle co2 to zobaczysz co znaczy stwierdzenie "odżyły mi roślinki" :wink:

jak przed chwilą pisałem koledze Kshyhu87 troszkę mi się w poniedziałek plany pozmieniały bo wywalczyłem po roku pozwolenie na budowę więc teraz wszystko będę musiał w akwarium robić po kosztach :wink:

Co do kolejności złóż w filtrze to zależy co masz za filtr tj. przede wszystkim czy woda idzie z góry na dół czy odwrotnie

z dołu do góry gąbka jest jako ostatnia włóknina jest przed nią

dosadziłem dzisiaj tych "trawek" z tego samego gatunku co mi moskal wysłał. Odratowałem je z umierającego akwarium z jakimiś węgorzami które cholernie gryzą po rękach :thumbdown:. Dodatkowo obłożyłem korzeń jakimś mchem z tamtego akwarium. Mam nadzieję że się przyjmie i ładnie go obrośnie. Wszystko przed włożeniem do swojego akwa płukałem bo było w jakiejś syfozie. :facepalm:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
moskal pojawiły się ślimaki od Ciebie :decayed:

i jak ??

Opublikowano

u mnie tez jest sporo :D nie wiem czy to mozliwe ale w koncu zniknely brazowe glony, jednoczesnie z pojawieniem sie wiekszych sztuk tych slimakow.

Opublikowano

u mnie temat małych slimakow załatwiło 6 helenek :]

Opublikowano

helenki oprocz slimakow glonami tez sie zajmuja ?

Opublikowano
helenki oprocz slimakow glonami tez sie zajmuja ?

Nie bardzo , na glony ( to jak już zresztą kiedyś wspominałem ) najlepszymi pożeraczami będą Otoski ( warto pamiętać , że to stadna ryba :wink: ) ew. krewetki Amano

Opublikowano

cholera nigdzie w okolicy nie umiem dostac otoskow, chyba ze kojarzysz jakis sklep w okolicy?

Opublikowano

Ostatnio w Rybniku w "Zoo Afryka" , wiem , że ciężko je dostać a jak się pojawią idą jak "świeże bułeczki" :wink:

Opublikowano
moskal pojawiły się ślimaki od Ciebie :decayed:

i jak ??

Jak to ślimaki pełzają ale na szczęście się nie mnożą. Dokoptowałem 4 świderki ich populacja też nie rośnie. Dzisiaj z rana padł mi 16 centymetrowy welon zastanawiam się czy nie przejadł sie roślinami bo to było dzień po głodówce. :thumbdown:

Opublikowano

Poczekaj jeszcze z miesiąc i zauważysz , że się rozmnożyły :grin:

Opublikowano

Już sporo czasu minęło chyba że dziady chowają się gdzieś w roślinach wtedy będę musiał poszczuć je helenkami.

Opublikowano

ja przy sprzataniu dna wyciagnalem ich kilkadziesiat wiec nic sie nie boj, wyjda :D

Opublikowano

już raz miałem najazd i dziękuję za takie atrakcje :kwasny: