Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A nie lepiej było kupić tanie i sprawdzone nawozy z linii Aqua-Art ?

Bardzo sobie chwalę i nie tylko ja

http://www.aqua-art.pl/

A makro podawać z soli

W tym nawozie który podałeś jest m.in. azot , wapń , po co ? Masz super miękką wodę , nie masz ryb ?

Azotu zacznie brakować przy na prawdę mocnym świetle , bardzo gęsto zarośnietym zbiorniku , przy bardzo dobrej dystrybucji CO2 i na dodatek z bardzo małą obsadą rybną

Wapnia masz przecież pod dostatkiem ( a raczej na pewno nadmiar w stosunku do magnezu ) w kranowicie , no chyba że stosujesz wodę z filtra RO , ale wtedy raczej musiałbyś stosować mineralizator

Opublikowano

jak będę dodawał te nawozy to potrzebuję jakieś dodatkowe testery do wody żeby nie przedobrzyć ?

Opublikowano

Jakby ktoś chciał kupic zestaw do co2 butla 1,5kg reduktor elektrozawór itd to niech piszę na pw :-) z helendra chce się na malawi przerzucić :-)

Opublikowano
moskal pojawiły się ślimaki od Ciebie :decayed: mam nadzieję że nie opanują mi akwarium. Jutro jak będę odbierał pokrywę to kupię dwie helenki niech się pasą i kontrolują sytuację.
Opublikowano
jak będę dodawał te nawozy to potrzebuję jakieś dodatkowe testery do wody żeby nie przedobrzyć ?

Z testami to jak z Totolotkiem , ale warto mieć takie podstawowe jak na NO3 i PO4 ( polecam JBL lub Sera , do JBL można później za połowę ceny kpl. testu dokupić uzupełnienia ) inne to strata kasy i na prawdę loteria ( np. Zoolek ) , nie ma co kupować testów na Fe bo nikt do końca nie wie jakie żelazo te testy wykrywają , można kupić także do pomiaru twardości ogólnej i twardosci węglanowej , również przydatny może być test na Ph ( u mnie ten test zastępuje test ciągły na CO2 )

Warto też sprawdzić na stronie wodociągów ze swojej miejscowości skład chem. wody , często takie info wodociągi podają , innym sposobem jest zadzwonienie do laboratorium wodociągów

---------- Post dopisany at 23:15 ---------- Poprzedni post napisany at 23:08 ----------

Przed nawożeniem warto ( a nawet trzeba byłoby ) sprawdzić właśnie poziom NO3 i PO4 , stosunek ten najlepiej utrzymywać jak 10:1 ( potas wtedy 20 ppm ) >>> N:P:K - 10:1:20 lub np. 5:0,5:10 itd.

Jak wspomniałem wyżej makro najlepiej podawać solami ( bardzo łatwo można wtedy sobie wyliczyć ile czego trzeba dodać żeby było dobrze )

Aha i bardzo ważne , nawożenie zawsze rozpoczynamy od najwyżej połowy zalecanej dawki bo bardzo łatwo można sobie poważnych problemów z glonami narobić :wink:

Opublikowano
nawożenie zawsze rozpoczynamy od najwyżej połowy zalecanej dawki bo bardzo łatwo można sobie poważnych problemów z glonami narobić :wink:

wszystko zrozumiałem oprócz tej "najwyższej połowy" :grin: WTF ?!

Opublikowano

Poniżej macie w tabelce zależność miedzy NO3 i PO4 wg. Redfielda

58334082.jpg

Warto zajrzeć też na tą stronkę

http://buddendo.home.xs4all.nl/aquarium/redfield_eng.htm#boven

---------- Post dopisany at 23:28 ---------- Poprzedni post napisany at 23:22 ----------

nawożenie zawsze rozpoczynamy od najwyżej połowy zalecanej dawki bo bardzo łatwo można sobie poważnych problemów z glonami narobić :wink:

wszystko zrozumiałem oprócz tej "najwyższej połowy" :grin: WTF ?!

Tzn. jeżeli powiedzmy dany producent nawozu np. Aqua-Art "Planta Gainer Classic" ( PGC ) zaleca dodać 1 ml tego nawozu do każdych 4 litrów podmienianej wody np. przy podmianie 40 litrów powinieneś dodać 10 ml PGC , ale Ty jako "początkujący" zaczynasz od połowy tej dawki czyli na 4 litry dajesz 0.5 ml , na 40 litrów 5 ml itd.

Jeżeli chodzi o makro dajesz normalnie tzn. też bez przesady tak aby np. NO3 był na poziomie ~ 5 ppm , PO4 ~ 0.5 ppm i K ~ 10/12 ppm

Magnez zależy ile jest wapnia , najlepiej jak stosunek Ca:Mg wynosi 4:1 :wink:

W twardej wodzie jak wiadomo Ca będzie dużo , Mg na 100% będą niedobory ( stosunek Ca:Mg bedzie bardziej "rozjechany" ) , w miękkiej wodzie może nawet i tak być że nie trzeba będzie dodatkowo dodawać Mg ( albo ew. bardzo małe ilości )

Opublikowano

:hi:

---------- Post dopisany at 19:40 ---------- Poprzedni post napisany at 06:23 ----------

moskal jak fachowo nazywa się ta "trawka" co ją mam od Ciebie ? Chciałem to dzisiaj kupić ale nawet nie wiedziałem o co zapytać. To jest jedyna roślina której welony nie ruszają i z tego co widzę trzyma się najlepiej ze wszystkich.

Opublikowano
:hi:

---------- Post dopisany at 19:40 ---------- Poprzedni post napisany at 06:23 ----------

moskal jak fachowo nazywa się ta "trawka" co ją mam od Ciebie ?

to jest nurzaniec , nie kupuj oezy co2 , dobrym oswietleniu i nawozeniu bedzie puszczał nowe pedy , duzo nowych pedów. U mnie tak wrosł ze nie mogłem go z podłoza wyrwac ^^

A jak ci nie bedzie rosł to ci podesle druga porcje , pewnie za 2-3 tygodnie bedzie

Opublikowano

zainstalowalem sprzet z sody i kwasku do co2 , fajnie dziala dosyc, ale jak sie na sodzie zrobi warstwa wody z kwaskiem to potem ciezko z tym startnac..

Opublikowano
  • Autor

Muszle juz wyżucone, baniak ma już prawie miesiąc wszystko wydaje się w pożądku (parametrów nie sprawdzałem) obsada: gupik (samica i z 15 małych), molinezja 3 szt, mieczyki 5 szt., kiryśnik czarniplamy 2 szt., krewetki 4 szt. i zaczołem się zastanawiać nad kompletowaniem obsady. Na początku myślałem o skalarach, ale poczytałem trochę i stwierdziłem, że nie potrzebuję agresywnych rybek. Zastanawiam się nad gurami dwuplamisty lub/i brzanka sumatrzańska ( ok 6-8szt). Potrzebuję zagospodarować środkową i górną część akwa. Doradzcie coś:eusathink: żeby rybki sobie na wzajem nie przeszkadzały (brałem terz pod uwagę bocje ale podobno lubi podgryzać mniejsze rybki)

Opublikowano

ile masz tam litrów?

Opublikowano
  • Autor

200l 100x30x50

Opublikowano
Muszle juz wyżucone, baniak ma już prawie miesiąc wszystko wydaje się w pożądku (parametrów nie sprawdzałem) obsada: gupik (samica i z 15 małych), molinezja 3 szt, mieczyki 5 szt., kiryśnik czarniplamy 2 szt., krewetki 4 szt. i zaczołem się zastanawiać nad kompletowaniem obsady. Na początku myślałem o skalarach, ale poczytałem trochę i stwierdziłem, że nie potrzebuję agresywnych rybek. Zastanawiam się nad gurami dwuplamisty lub/i brzanka sumatrzańska ( ok 6-8szt). Potrzebuję zagospodarować środkową i górną część akwa. Doradzcie coś:eusathink: żeby rybki sobie na wzajem nie przeszkadzały (brałem terz pod uwagę bocje ale podobno lubi podgryzać mniejsze rybki)

Brzanki sumatrzanskie za***iste ale w taskim litrazu to minimum stadko 20-25 sztuk m, wtedy bedzie je widac :wink:

Opublikowano
200l 100x30x50

to 150 litrów :wink: ... no chyba , że masz standardowy rozmiar 100x40x50 to wtedy będzie 200 litrów

Brzanki Sumatrzańskie ok ale rybki te mają jedną wadę tj. obgryzają innym rybom dłuższe płetwy , ja bym polecił od siebie neonki , razbory , ew. któreś z danio tak ze 15-20 szt. do tego akwarium nic więcej ( tym bardziej , że masz tam już ryby żyworodne i za niedługo będzie ich o wiele więcej , pamiętaj , żeby nie "przerybić" tego akwarium ) , lepiej będzie jeżeli będą wszystkie te same tj. nie np. 5 brzanek , 5 neonków , 5 danio tylko np. 15-20 neonków/razbor ... :wink:

Opublikowano
zainstalowalem sprzet z sody i kwasku do co2 , fajnie dziala dosyc, ale jak sie na sodzie zrobi warstwa wody z kwaskiem to potem ciezko z tym startnac..

musze coś pomysleć nad odprowadzeniem wody znad sody bo jak sie zrobi warstwa tak 2-3cm to juz nie gazuje :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

to 150 litrów :wink: ... no chyba , że masz standardowy rozmiar 100x40x50 to wtedy będzie 200 litrów

Masz rację przekręciłem 100x40x50. Pojadę dzisiaj do egzotyka to zobaczymy może śa jakieś fajne okazy:naughty: