Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wedlug FIS - spalanie w normnie, a ropa ucieka... o.O

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem, otoz wydaje mi sie ze ubywa mi 'za duzo' ropy. Na fisie spalanie jest w normnie, ale dla przykladu:

- Przedwczoraj wieczor zostawiam auto pod domem, na wyswietlaczu napisane jak byk "80km" na zbiorniku moge jeszcze zrobic.

- Wczoraj auto nie jezdzone, nie odpalane.

- Dzisiaj wsiadam do auta, przekreceam kluczyk i widnieje "50km" ...

Oczywiscie nie jest to pierwsza sytuacja tylko kolejna... Co sie dzieje? Bak dziurawy i :jerk: czy co?

Opublikowano

hmmmm moze ci ktos kradnie ze zbiornika hehe ale tak na serio to sprawdz czy nic ci nie wycieka gdzies pod silnikiem lubi ciec z nastawnika dawki paliwa lub z pompy pod nim posprawdzaj i zobacz gdzie masz mokre miejsce i daj znac

Opublikowano

Dokładnie jak wyżej kolega pisał, posprawdzaj czy pod autem nie masz wycieków mi tak sie działo jak opaska przy filtrze paliwa puściła, ja na poczatku widziałem że zostawia mi plamy ale liczyłem, że to z klimy się skrapla a to ropka spier...

Opublikowano

Audik ewidentnie zostawia plamy.

dobre kilka miesiecy temu luzowalem wtryski, bo zapowietrzylem uklad paliwowy wiec moze cos zle zrobilem wkrecajac je ponownie.

Na rozgrzanym silniku najlatwiej chyba bedzie mozna szukac przyczyny?

Opublikowano

Przecież FIS się resetuje po dłuzszym postoju.

Wcześniej FIS miał wyliczone przykładowo średnie spalanie 6.9 litra a po rannym odpaleniu na FIS-e wyskoczy spalanie np. 9.1 litra i co za tym idzie komputer według tego wylicza na ile km pozostało paliwa.

Przejedz kilka km tak aby srednie spalanie zeszło do normy i wtedy automatycznie komputer pokaże ci, że paliwa masz na więcej kilometrów.

Ps. Od kiedy macie samochody, że tego nie wiecie :naughty:

---------- Post added at 22:39 ---------- Previous post was at 22:35 ----------

Audik ewidentnie zostawia plamy.

dobre kilka miesiecy temu luzowalem wtryski, bo zapowietrzylem uklad paliwowy wiec moze cos zle zrobilem wkrecajac je ponownie.

Na rozgrzanym silniku najlatwiej chyba bedzie mozna szukac przyczyny?

Aha to zostawia plamy a ty zadajesz pytanie gdzie ubywa paliwo?? :facepalm: myslałem, że nie znalazłeś zadnych plam i to cie dziwi. No to szukaj wycieku w takim razie.

Opublikowano

@Pawlo_2004 - srednie spalanie dobrze wskazuje, no ale ok wytlumacze ci na drugim przykladzie :D

Przyjezdzam do domu, patrze na wskaznik paliwa i jest w pozycji troche powyzej rezerwy. Wylaczam auto, przekrecam kluczyk sprawdzam poziom paliwa i dalej jest ten sam. Po godzinie jest to samo. Dwa dni pozniej, nie jezdzac autem wsiadam, przekrecam kluczyk i wskaznik paliwa jest gdzies na rezerwie...

Aha to zostawia plamy a ty zadajesz pytanie gdzie ubywa paliwo?? myslałem, że nie znalazłeś zadnych plam i to cie dziwi. No to szukaj wycieku w takim razie.

Malo czasu na naprawy, praca od 10 do 19 wiec rewelacji nie ma :)

W miedzy czasie troluje sie na forum i latwiej zlokazliowac usterke, a juz naprawde w wolnej chwili trzeba uporac sie z problemem bedac wczesniej przygotowanym :)

Opublikowano

znajdz przyczyne bo iskierka i audika nie ma ;p

Opublikowano
znajdz przyczyne bo iskierka i audika nie ma ;p

Bez przesady ropa sie tak łatwo nie zapala jak paliwo

Opublikowano

kurde, pod maska sucho, nic nie widac by cieklo (jedynie z EGR, od czasu zaslepienia cieknie, ale to nie to i plamy ktore zostaja nie sa po tej stronie)

Wieczorem jak z pracy wroce to wrzuce karton pod auto.

Opublikowano

sprawdź również ile przejedziesz od pełnego zbiornika, to że komputer przekłamuje mogą być inne przyczyny...

najlepszym miarodajnym testem jest zatankowanie pod korek.

zrób cały bak, wylicz kilometry i porównaj ze wskazaniem średnim z komputera...

(spalone paliwo x 100) / przejechane kilometry... np (50L x 100) / 700....7,14 L/100 km

Opublikowano

moze ci ktos rzeczywiscie wali ta rope z pod domu :>

Opublikowano

taka opcja raczej nie wchodzi w gre.

Pod maska sucho, ale pod autem mokro. Dzisiaj zostawie kartony zobacze czy cieknie z jednego miejsca czy z kilku...

Opublikowano

no to szukaj miejsce i jak najszybciej zaklejaj

Opublikowano

a propo, jak zaslepiam egr to cieknie z niego, czemu tak sie dzieje?

Opublikowano

moze masz uszkodzony egr nie powinno z niego ciec hmmm ja bym go calkowicie usuna jak bym mi sie zaczelo ciekniecie i wstawil rure zamiast EGR jak ci cieknie z egr to masz syf w dolocie itd pozatym egr nie ma nic wspolnego z uciekajacym paliwem jedynie czego ci moze ubywac to oleju

Opublikowano

Wiem, ze nia ma nic wspolnego :) tak tylko apropo ciekniecia napisalem.

Egr mam calkowicie odlaczony. :)

Opublikowano

Przelewy na wtryskach ok?

Pytam bo u mnie ostatnio jeden puścił - dojechałem do domu patrzę a za autem został mokry ślad po wycieku i w czasie jazdy jakoś paliwo mi spadło szybko, odkręciłem pokrywę a tam cały silnik uebany ropą ...

Opublikowano

U mnie jest tak samo czyli rano pokazuje jakby mniej paliwa ale to jest normalne. Zobacz sobie vag w liczniku jaka jest rezystancja plywaka lub ile litrow zostało po przyjezdzie do domu i rano podlacz i wtedy zobaczysz czy tyle samo czy mniej. Z 2 strony nawet 1 mm na wskazniku to kilka litrów wiec jesli chciało by to uciec ze zbiornika w jakikolwiek sposób to była by pod fura ogromna plama. Pozdro

Opublikowano
Przelewy na wtryskach ok?

Pytam bo u mnie ostatnio jeden puścił - dojechałem do domu patrzę a za autem został mokry ślad po wycieku i w czasie jazdy jakoś paliwo mi spadło szybko, odkręciłem pokrywę a tam cały silnik uebany ropą ...

się podłączę do kolegi WIKTORSAM, wczoraj tez jakoś od groma mi zaczął palić a pod sklepem plama na pół autka:( wizyta w pobliskim warsztacie, diagnoza- 2 przelewy pęknięte, wymiana i od razu oszczędniej z baku:) sprawdzaj kolego.