szymus_k Opublikowano 17 Marca 2012 Opublikowano 17 Marca 2012 Witam, Wymieniłem w swoim autku skrzynię biegów tiptronic bo mi padła. dawcą było troszkę nowsze audi a skrzynia była o innym oznaczeniu. Okazało się, że wszystko jest prawie Ok-auto jedzie, tylko na 3 biegu wchodzi w tryb awaryjny - pokazuje bład 17101-czujnik prędkości g182 brak sygnału. Skrzynia, którą wsadziłem ma inny rodzaj tego czujnika- jest to czujnik halla, w oryginalnej siedział czujnik indukcyjny. Czy można "nauczyć" sterownik skrzyni aby odczytywał dane z czujnika halla zamiast indukcyjnego? Może zmiana kodowania załatwi sprawę? czy od razu szukać nowego sterownika? Pozdrawiam
szogun0 Opublikowano 20 Marca 2012 Opublikowano 20 Marca 2012 Nie da rady. Sterownik sprzętowo nie obsłuży takiego czujnika. Szukaj innego sterownika.
szymus_k Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Opublikowano 21 Marca 2012 Dzięki, Juz znalazłem;) Pozdrawiam
MATIUS Opublikowano 17 Lutego 2015 Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) Panowie odgrzej kotleta mam identyczny problem pacient to a6 c5 2.4 aga fwd 06.97r tiptronic skrzynia Pierwotnie oznaczenie DES która Padła założyłem skrzynie od a4 2.4 aps oznaczenie EBV wszystko hula ale auto ma tryb awaryjny oraz brak moźiwości wbicia wstecznego biegu spowodowany iż w skrzyni DES był czujnik Indukcyjny Prędkosci obrotowej natomiast w EBV jest czujnik halla jak rozwiązać problem by sterownik skrzyni odczytywał prędkośc skrzyni z czujnika Halla (przekładka czujników odpada są w inne zamocowania i różnica jest w sposobie czytania predkości obrotwej skrzyni czy są jakieś sterowniki które obsługują taką przekładkę ? dodam iż sterownik silnika jak i skrzyni nie ma lini can Edytowane 17 Lutego 2015 przez MATIUS
Rekomendowane odpowiedzi